Κυριακή 31 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Η στρατηγική του πετρελαίου...

Η εξεγερτική φωτιά στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο την Παλαιστίνη, τείνει να πάρει καθολική διάσταση διαρκείας. Το χρόνια εναλλασσόμενο σε ένταση παλαιστινιακό πρόβλημα τείνει να σταθεροποιηθεί σε μία διαρκώς αναπτυσσόμενη γραμμή αντίστασης. Αποφασιστικός ενισχυτικός παράγοντας σε αυτό είναι το νέο αντι-ιμπεριαλιστικό μέτωπο διαρκείας στο κατεχόμενο Ιράκ.

Η αγγλο-αμερικανική συμμαχία κατοχής δείχνει ανήσυχη κι επιζητά τη γαλλο-γερμανική κι ευρύτερη ευρω-ενωσιακή συνδρομή. Στην απλοϊκή ερώτηση «Τι προσδοκούν οι ισραηλίτικες μιλιταριστικές κι οι αμερικάνικες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην Παλαιστίνη και στο Ιράκ αντίστοιχα» δίνεται συνήθως η αφελής απάντηση ότι «Περιμένουν την εξάντληση του αντιπάλου» δηλ. των Παλαιστινίων και Ιρακινών.

Αυτή η αφέλεια, ωστόσο, δεν είναι ικανή να σκεπάσει τη σύνθετη φύση του μεσανατολικού προβλήματος που βρίσκεται στην καρδιά του πλανήτη και καθορίζει την επικίνδυνη πορεία του. Καμία από τις αντίπαλες πλευρές δεν προσδοκά την οριστική εξάντληση της άλλης. Ολες ξέρουν ότι οι αντιθέσεις κι οι δυνατότητές τους είναι πάρα πολύ βαθιές ώστε να εξαρτώνται από μια πιθανή εξάντληση. Ειδικότερα, στον εκφρασμένο φόβο ότι ένας εμφύλιος μεταξύ των Παλαιστινίων θα σημάνει την καταστροφή τους, γνωρίζουν ότι αυτή η εξέλιξη θα βγει έξω από το χώρο της Παλαιστίνης, θα αγκαλιάσει όλη την Αραβία, θα απειλήσει τα κάθε λογής καθεστώτα, με πιθανότερη κατάληξη την άμεση απειλή του πλανήτη.

Η επιβολή του ευρω-ατλαντικού δόγματος της Νέας Τάξης εκφράζει τη στρατηγική της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας, πέρα από τις γνωστές ελεγχόμενες εσωτερικές αντιθέσεις. Ακρογωνιαίος λίθος της είναι ο έλεγχος της ενέργειας, δηλαδή ο έλεγχος των πετρελαίων από οικονομική και στρατηγική θέση. Με αυτή την έννοια η Μέση Ανατολή είναι ο πρώτος στρατηγικός χώρος, αυτή τη στιγμή, με τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου. Το «άπλωμα» της αμερικανικής μιλιταριστικής εμπλοκής, μαζί με το Ισραήλ, είναι η αναπόφευκτη κίνηση ενός γερασμένου καπιταλισμού που είδε στο τέλος του εικοστού αιώνα να ανατρέπεται ο αντίπαλος κόσμος της σχεδιασμένης σοσιαλιστικής οικονομίας και της σοσιαλιστικής προοπτικής.

Η αμερικανο-ισραηλίτικη εμπλοκή στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή της ξεπεσμένης Αγγλίας και μερικών κυβερνήσεων φερέφωνων του ιμπεριαλισμού δε στηρίζεται σε οποιαδήποτε αφελή προσδοκία «περί εξαντλήσεως του αντιπάλου». Είναι προϊόν του δόγματος της πλανητικής κατακτητικής πολιτικής που δίνει εξετάσεις αξιοπιστίας στον εαυτό του και στους συμμάχους του. Το ζήτημα δεν είναι η λιγότερη ή περισσότερη κατοχική παρουσία. Είναι αυτή καθεαυτή η επιτυχία του δόγματος που δοκιμάζεται στην πλέον δύσκολη και σύνθετη περιοχή του πλανήτη. Είναι η πρακτική εφαρμογή μιας νομοτέλειας που οδηγεί τον ιμπεριαλιστικό καπιταλισμό στην επιβολή ή στο θάνατο. Είναι η σύγχρονη, τωρινή παρουσία του ιστορικού διλήμματος «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα». Ο Γιάνκικος ιμπεριαλισμός μαζί με την αδελφή αγγλική ψυχή και την ισραηλινή εξουσία μοιάζει να λέει στους λαούς της Μέσης Ανατολής «γνωρίζω την τύχη μου, γι' αυτό και θέλω την ψυχή σου».

Στο γκρίζο φόντο αυτής της πολεμικής επέμβασης οι ΗΠΑ θυμήθηκαν πάλι τον ΟΗΕ και τον γαλλο-γερμανικό άξονα με τη ρωσική σκιά. Το πρόβλημα φανερό ως ο φόβος ενός ιρακινο-παλαιστινιακού αντάρτικου. Φαίνεται ότι οι μνήμες του Βιετνάμ ξυπνούν σαν Ερινύες. Ομως μαζί τους φαίνεται να ξυπνά κι η υπόδειξη του στρατηγού Ντε Γκολ μετά την ντροπιαστική ήττα της Γαλλίας από τους ξυπόλυτους Βιετναμέζους μαχητές στο Ντιεν Μπιέν Φου, όταν είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζον Κένεντι την ιστορική φράση «Πρόεδρε, μην βυθίζεστε στον βούρκο του Βιετνάμ». Ο γαλλο-γερμανικός άξονας δε δείχνει διατεθειμένος να μπει σε ένα νέο βούρκο. Προτιμά πρώτα και κύρια την επίσημη αναγνώριση της εισδοχής του στη Μέση Ανατολή και μετά συζητά τους ραφινάτους τρόπους της «αλά Γαλλικά» ευρω-ενωσίτικης μιλιταριστικής παρουσίας. Η πιθανή αυτή εξέλιξη θα αλλάξει το ευρω-ατλαντικό στάτους στην περιοχή με οδυνηρές επιπτώσεις και στις συμμαχικές υποχρεώσεις της Ελλάδας.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ