Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές σελίδες

Θα έχετε βρεθεί σ' αυτήν τη δυσάρεστη θέση: Κάποιος από την παρέα να πάθει κάποια δηλητηρίαση, αλλεργικό σοκ, ή να πνιγεί από κομμάτι τροφής που του στάθηκε στο λαιμό, και εσείς να μην μπορείτε να του προσφέρετε βοήθεια. Μερικές σκέψεις μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε ανάλογες καταστάσεις στο σπίτι ή ακόμη και στις διακοπές σας, όσοι βρίσκεστε ακόμα σε άδεια.

Δηλητηρίαση από αλκοόλ

Προσοχή στα μικρά παιδιά, γιατί η αντίδραση του οργανισμού τους μπορεί να είναι και μοιραία. Τα συμπτώματα είναι: Ιλιγγος, υποθερμία, εμετός, διέγερση ή υποτονία, κώμα. Τι πρέπει να κάνουμε: Τοποθετούμε το σώμα του άρρωστου πλάγια, με λυγισμένα πόδια, το κεφάλι προς τα κάτω και με το δάκτυλό μας προκαλούμε ερεθισμό στο λάρυγγα, ώστε να κάνει αμέσως εμετό. Τυλίγουμε με κουβέρτα και τον μεταφέρουμε άμεσα στο νοσοκομείο.

Δηλητηρίαση από νικοτίνη

Αφορά μικρά παιδιά που έχουν μασουλήσει ή καταπιεί τσιγάρο ή, ακόμα χειρότερα, τη γόπα. Οι διαταραχές είναι: Ναυτία, εμετός, διάρροια, αδυναμία στην επικοινωνία, διαταραχή της ομιλίας. Πρώτη κίνηση, να το βοηθήσουμε να κάνει εμετό και να το μεταφέρουμε στο νοσοκομείο.

Κρίση υπογλυκαιμίας

Η απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα προκαλεί διαταραχές στη λειτουργία του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα το άτομο να χάσει τις αισθήσεις του. Ακόμη, μπορεί να αισθάνεται έντονη ζάλη, τρέμουλο στα πόδια, επιθετικότητα, σύγχυση. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε: Αν το άτομο έχει τις αισθήσεις του, του δίνουμε να φάει κάτι γλυκό ή να πιει μια πορτοκαλάδα. Αν δε συνέλθει, αυξάνουμε τη δόση της ζάχαρης, αφήνουμε να ξεκουραστεί και αν χειροτερέψει καλούμε ασθενοφόρο.

Αλλεργικό σοκ

Το αλλεργικό σοκ είναι μια κατάσταση που απαιτεί άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο. Η ένεση αδρεναλίνης, που συνταγογραφεί ο γιατρός σε άτομα που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν αλλεργικό σοκ, είναι ζωτικής σημασίας και θα πρέπει να την έχουν πάντα μαζί τους. Τα συμπτώματα, που προειδοποιούν για την εκδήλωση αλλεργικού σοκ, είναι μεγάλης έκτασης εξάνθημα με πολύ έντονη φαγούρα, εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή λόγω απόφραξης της αναπνευστικής οδού από το οίδημα που αναπτύσσεται στο φάρυγγα.


Χ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ