Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ο μισός πληθυσμός δεν μπορεί να αγοράσει ένα βιβλίο

«Ακόμα πρόσφατα η χώρα μας είχε το μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό, ενώ σήμερα ο μισός πληθυσμός της δεν είναι σε θέση να αγοράσει ένα βιβλίο. Οταν τα 2/3 του πληθυσμού έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 2.000 ρούβλια (σημ. 58 ευρώ), η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών μας δεν μπορεί να αγοράσει ένα αναγνωστικό για 70 ρούβλια (σημ. στη Ρωσία τα σχολικά βιβλία αγοράζονται), ένα παιδικό βιβλίο για 200 ρούβλια, για να μην αναφέρω τις εγκυκλοπαιδικές εκδόσεις για 700 ρούβλια», δήλωσε ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, μιλώντας στην έναρξη της 16ης Διεθνούς Εκθεσης βιβλίου της Μόσχας καθώς και στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Πίστη». Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ πρόσθεσε επίσης: «Σήμερα εμφανίστηκε ένας σωρός καινούριων βιβλίων με καλή τυπογραφική ποιότητα και διακόσμηση. Αλλά αν στη σοβιετική περίοδο, μια έκδοση που είχε τιράζ 200.000 αντιτύπων θεωρούνταν όχι ιδιαίτερα μεγάλη, τώρα το μέσο τιράζ των βιβλίων έχει πέσει στα 7.000-8.000!!!».

Την ίδια ώρα ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σημείωσε πως «το βιβλίο στη χώρα μας πάντα είχε ειδική προσοχή. Είναι η πιο σπουδαία εφεύρεση της ανθρωπότητας η οποία επέζησε από πολέμους, πυρκαγιές, από την Ιερά Εξέταση, τη λογοκρισία. Και τώρα, παρ' όλο που υπάρχει ο ανταγωνισμός των ηλεκτρονικών υπολογιστών, το βιβλίο έχει ειδική αξία, ομορφαίνει τη ζωή μας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΡΟ για την υπεράσπιση και διάδοση του βιβλίου, λέγοντας: «Σήμερα οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας, ορκίζονται στην αγάπη προς το βιβλίο. Εμείς τους καλούμε να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ΚΚΡΟ για να γίνουν δωρεάν για τον κάθε μαθητή τα σχολικά αναγνωστικά. Για να γίνουν τα σχολικά, επιστημονικά και παιδικά βιβλία προσιτά στην "τσέπη" όλων. Για να έχουν τις δυνατότητες να αποκτήσουν τα κλασικά σοβιετικά και προεπαναστατικά βιβλία οι κάτοικοι και των πιο μακρινών χωριών και πόλεων. Το ΚΚΡΟ τάσσεται υπέρ της άρσης του φόρου στα τυπογραφεία, που κάνει τα βιβλία απρόσιτα για την πλειοψηφία του πληθυσμού και υπέρ της αποκατάστασης των φοροαπαλλαγών για τους εκδοτικούς οίκους», σημείωσε ο ηγέτης του ΚΚΡΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ