Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις, γκρίνια και παράταση θητείας

Αποδέχτηκε, τελικά, ο Αραβικός Σύνδεσμος ως «προσωρινό μέλος», την αντιπροσωπεία του διορισμένου από τις κατοχικές δυνάμεις Κυβερνητικού Συμβουλίου

Οι κατακτητές σε περιπολία έξω από το, πριν λίγο καιρό, κτίριο της τηλεόρασης

Associated Press

Οι κατακτητές σε περιπολία έξω από το, πριν λίγο καιρό, κτίριο της τηλεόρασης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Την παράταση της θητείας των εφέδρων που βρίσκονται στο Ιράκ αποφάσισε η ηγεσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για να αντιμετωπίσει, όπως υποστηρίζει, την έλλειψη μάχιμου προσωπικού. Την ίδια στιγμή, κλιμακώνονται οι επικρίσεις κατά της πολιτικής Μπους εντός των ΗΠΑ ενώ συνεχίζονται οι αντικατοχικές επιθέσεις στο ίδιο το Ιράκ. Παρ' όλα αυτά, σε διπλωματικό επίπεδο θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Ουάσιγκτον πέτυχε μια πρώτη «νίκη» καθώς ο Αραβικός Σύνδεσμος αποδέχτηκε την εκπροσώπηση ως «προσωρινού μέλους» του διορισμένου από τους κατακτητές Κυβερνητικού Συμβουλίου, ανοίγοντας το δρόμο στο Λευκό Οίκο να ασκήσει ακόμη περισσότερες πιέσεις στον ΟΗΕ προκειμένου να γίνει δεκτό το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε για το Ιράκ. Ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς, μάλιστα, δήλωνε, χτες, ότι η Ουάσιγκτον «είναι ρεαλίστρια γι' αυτό και είναι έτοιμη να μοιραστεί την εξουσία με όσους συμφωνήσουν να διαθέσουν πόρους στο Ιράκ» υπονοώντας, για πρώτη φορά, ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμη περισσότερων υποχωρήσεων.

Από έναν έως και έξι μήνες επιπλέον θα παραμείνουν στο Ιράκ οι Αμερικανοί έφεδροι, όπως τους ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Το Πεντάγωνο προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, αποφεύγοντας να δώσει δημοσιότητα εξαιτίας της, ήδη, υπάρχουσας δυσαρέσκειας που έχει κατακλύσει την αμερικανική κοινή γνώμη. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιοποίησε το NBC, μόνο το 40% των Αμερικανών πιστεύει, πλέον, ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα μειώσει τον κίνδυνο της τρομοκρατίας, και μόνο το 48% θεωρεί ότι η κυβέρνηση Μπους διαχειρίζεται ορθώς την κατάσταση στην κατακτημένη χώρα.

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» υποστηρίζει ότι η CIA, οι μυστικές υπηρεσίες του Πενταγώνου αλλά και οι ειδικές υπηρεσίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν, εγκαίρως, προειδοποιήσει την κυβέρνηση Μπους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο μεταπολεμικό Ιράκ τονίζοντας ότι «η κατάσταση θα είναι δυσκολότερη από τις ίδιες τις μάχες». Στις σχετικές εκθέσεις φέρεται να αναφέρεται το ενδεχόμενο «ανάπτυξης ισχυρής αντιστασιακής δράσης, ιδιαίτερα αν δημιουργηθεί στους Ιρακινούς η εντύπωση ότι εξαρτώνται από το άρμα των ΗΠΑ ή κάποιας άλλης δυτικής χώρας». Η εφημερίδα υπενθυμίζει, άλλωστε, ότι τον περασμένο Φλεβάρη, ο τότε αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, στρατηγός Ερικ Σινσέκι, μιλώντας στη Γερουσία, είχε εκτιμήσει ότι θα χρειαστούν εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το Ιράκ. Εντούτοις, η εκτίμησή του είχε απορριφθεί ως «εξαιρετικά απαισιόδοξη» από τον υφυπουργό Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς.

Η καθημερινότητα, πάντως, φαίνεται ότι δικαιώνει τις «απαισιόδοξες» αυτές εκτιμήσεις. Χτες, άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε όταν το όχημά του προσέκρουσε σε εκρηκτικό μηχανισμό στο δρόμο που συνδέει τη Βαγδάτη με τη Μοσούλη. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, σε διαφορετικές επιθέσεις στη Φαλούτζα, στο Ραμαντί και στην ιρακινή πρωτεύουσα έχουν τραυματιστεί 14 Αμερικανοί στρατιώτες. Η διαμορφωθείσα κατάσταση στο Ιράκ χαρακτηρίζεται, από μεγάλη μερίδα του ρωσικού Τύπου, «μαύρη τρύπα για τις ΗΠΑ», ο οποίος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπους ζήτησε έκτακτη οικονομική βοήθεια από το Κογκρέσο «αποδεικνύει την οικονομική και πολιτική αποτυχία των επιλογών του».

Σε διπλωματικό επίπεδο, πάντως, η κατοχική διοίκηση κατάφερε μια πρώτη επιτυχία. Υπό ασφυκτικές αμερικανικές πιέσεις, ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε ότι αποδέχεται με την ιδιότητα του «προσωρινού μέλους» (δηλαδή για ένα χρόνο), να εκπροσωπηθεί το Ιράκ από κάποιο μέλος του διορισμένου από τις κατοχικές δυνάμεις, κυβερνητικού συμβουλίου. Στην απόφαση αναφέρεται ότι θα πρέπει κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου να έχουν διενεργηθεί ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές και να έχει αναδειχτεί νέα κυβέρνηση. Η Ουάσιγκτον εξέφρασε την ικανοποίησή της, ενώ η Λιβύη μποϊκοτάρισε τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου που άρχισε χτες τονίζοντας ότι διαφωνεί με την κίνηση αυτή.

Μετά τις εξελίξεις αυτές στο Κάιρο, ο Λευκός Οίκος εμφανιζόταν αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της έκτακτης συνόδου των ΥΠΕΞ των χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που συγκάλεσε για το θέμα του Ιράκ, ο ΓΓ του ΟΗΕ, το Σάββατο, στη Γενεύη. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη αν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ