Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμάκωση με επίθεση και εισβολή

«Δε γίνομαι πρωθυπουργός για να υπακούω στις επιθυμίες και στις εντολές του Ισραήλ», διαμηνύει ο Αχμέντ Κορέι

Τανκς του ισραηλινού στρατού σε δράση

Associated Press

Τανκς του ισραηλινού στρατού σε δράση
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ.--

Ενας σταθμός λεωφορείου μπροστά, σχεδόν, στη στρατιωτική βάση Τσριφίν στην περιφέρεια του Τελ Αβίβ ήταν ο στόχος της χτεσινής επίθεσης αυτοκτονίας, της οποίας την ευθύνη δεν είχε αναλάβει, μέχρι χτες βράδυ, καμία παλαιστινιακή οργάνωση. Η ισραηλινή ηγεσία, ως συνήθως, επέρριψε τις ευθύνες στην Π. Αρχή και στον Γιάσερ Αραφάτ, ενώ λίγο νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, είχε γνωστοποιήσει ότι έδωσε, ήδη, εντολή στα ισραηλινά στρατεύματα να προετοιμάζονται για «κλιμάκωση της βίας».

Εξι νεκρούς άφησε πίσω του ο καμικάζι αυτοκτονίας, που, ντυμένος με ισραηλινή στρατιωτική στολή, ανατίναξε τα εκρηκτικά που έφερε επάνω του, νωρίς χτες το μεσημέρι, στη στάση μπροστά στο νοσοκομείο Ασάφ Χαραφέχ. Από την επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι 30 άνθρωποι εκ των οποίων οι 15 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στην πλειοψηφία τους τα θύματα είναι στρατιώτες. Οι ισραηλινές αρχές δεν ήταν σε θέση, μέχρι χτες βράδυ, να ανακοινώσουν αν ο καμικάζι ήταν άντρας ή γυναίκα.

Ο Αβι Παζνέρ, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, επέρριπτε την ευθύνη στον Γιάσερ Αραφάτ «γιατί παρεμποδίζει το Ισραήλ να πλήξει τις τρομοκρατικές οργανώσεις και δεν εμποδίζει τη δράση τους» και προειδοποίησε ότι ο ισραηλινός στρατός «θα εντείνει τη μάχη κατά της "Χαμάς" και των ανώτατων στελεχών της». Ο πολιτικός εκπρόσωπος, πάντως, της «Χαμάς», Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, χαρακτήρισε την επίθεση «φυσικό επακόλουθο της ισραηλινής αιματηρής επιθετικότητας απέναντι στους Παλαιστινίους», αποφεύγοντας, όμως, να αναλάβει την ευθύνη. Εντούτοις, οι υποψίες στρέφονται προς τη «Χαμάς» καθώς προειδοποίησε ότι θα εκδικηθεί για την απόπειρα δολοφονίας κατά του πνευματικού της ηγέτη και χτες το πρωί, με ανακοίνωσή της προς τα διεθνή πρακτορεία, κάλεσε τους Αραβες να εκφράσουν με κάθε δυνατό τρόπο την αλληλεγγύη τους προς τον παλαιστινιακό λαό.

Ηδη, από χτες το πρωί, ο ισραηλινός στρατός είχε απαντήσει με κλιμάκωση στην εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έδωσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Αχμέντ Κορέι. Ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν, νωρίς το πρωί, στον παλαιστινιακό τομέα της Χεβρώνα, εξαπολύοντας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις «κατά τρομοκρατών». Η ισραηλινή εισβολή συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση ενόπλων Παλαιστινίων και οι μάχες κράτησαν μέχρι τη δύση του ηλίου.

Τις τελευταίες ώρες, οι μάχες επικεντρώθηκαν σε 8όροφο κτίριο στο οποίο φερόταν να βρίσκεται ο τοπικός στρατιωτικός ηγέτης της «Χαμάς», Αχμάντ Μπαντρ και ο υπαρχηγός του Αμπεντ Μινσκ. Αργά το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανατίναξε το κτίριο, αφού διαπίστωσε το θάνατο των δύο καταζητουμένων. Νωρίτερα, από ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε και ένας 13χρονος Παλαιστίνιος που βρισκόταν μέσα στο σπίτι του.

  • Αργά το βράδυ σημειώθηκε και δεύτερη για χτες επίθεση αυτοκτονίας σε καφετέρια της Ιερουσαλήμ. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για τουλάχιστον 4 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Αναμένει ο Κορέι

Εγκαταλείποντας την αρχική κάθετη απόρριψή του, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, δήλωνε, χτες, πριν την επίθεση αυτοκτονίας, ότι ο νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός «θα κριθεί από το σθένος που θα επιδείξει στη διάλυση των ενόπλων οργανώσεων». Στην αρνητική του στάση επέμεινε ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, δηλώνοντας ότι «το Ισραήλ δε θα συνεργαστεί ποτέ με έναν άνθρωπο που λαμβάνει εντολές από τον Γιάσερ Αραφάτ» και ανακοίνωσε ότι ο στρατός έχει τεθεί σε ετοιμότητα για κλιμάκωση της βίας.

Ο ίδιος ο Αχμέντ Κορέι είχε, χτες, συναντήσεις με εκπροσώπους του Κουαρτέτου και στη συνέχεια με τον Γιάσερ Αραφάτ. Αν και αποδέχτηκε «επί της αρχής» τον πρωθυπουργικό θώκο, ο Κορέι επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να αρχίσει κανένα έργο, αν το Ισραήλ δεν αλλάξει την επιθετική πολιτική του οπότε είναι δεδομένη η αποτυχία της οποιασδήποτε παλαιστινιακής προσπάθειας».

Ο Κορέι επανέλαβε ότι περιμένει από το Κουαρτέτο και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ να παρέμβουν και δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν πρόκειται να γίνω πρωθυπουργός για να υπακούω σε ισραηλινές εντολές για το τι πρέπει να κάνω και για το πώς θα αντιμετωπίσω τις παλαιστινιακές οργανώσεις, αλλά για να εξυπηρετήσω τα παλαιστινιακά συμφέροντα». Ισχυρίστηκε ότι «παραμένει προσηλωμένος στον οδικό χάρτη και στην ειρηνική προοπτική» και τόνισε ότι θα προσπαθήσει να επιτευχθεί μια «εκεχειρία Παλαιστινίων - Ισραήλ» και όχι μια μονομερής κατάπαυση του πυρός από τις παλαιστινιακές οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ