Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ράμσφελντ: Η κατοχή «είναι καλό πράγμα»

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η «ασύμμετρη» βία συνεχίστηκε χτες στο Αφγανιστάν, με τους τραυματισμούς τριών ανθρώπων από έκρηξη βόμβας σε φαρμακείο της κωμόπολης Ταμίρ, διοικητικό κέντρο της περιφέρειας Ζουρμάτ, στην επαρχία Πάκτια του ανατολικού τμήματος της χώρας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος.

Προχτές, είχε ήδη δοθεί το «πράσινο φως» για την επέκταση της κατοχής του Αφγανιστάν, «διά χειρός» ΝΑΤΟ, μετά τη συνάντηση του (ανθρώπου των Αμερικανών στην πρωτεύουσα της χώρας) Χαμίντ Καρζάι με τον Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο τελευταίος δεν άφησε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης: «Ασφαλώς συμφωνώ ότι μια επέκταση (σ.σ. χωρικά και από πλευράς αρμοδιοτήτων) της ISAF θα ήταν καλό πράγμα», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης. Για να μαζέψει κάπως τα πράγματα, πάντως, πρόσθεσε: «Αλλά μόνο για μία περίοδο. Αποτελεί ανωμαλία... οι Αφγανοί πρέπει να φροντίσουν για την ασφάλεια της χώρας τους». Η ουσία, βέβαια, δε βρίσκεται στις ρητορικές εξάρσεις του Ράμσφελντ, αλλά στην απόπειρα «διόρθωσης» των σχέσεων ΗΠΑ - Γερμανίας, διαμέσου της ελάφρυνσης των καθηκόντων των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν απ' το ΝΑΤΟ. (Λεπτομέρεια: οι αμερικανικές επιχειρήσεις στη χώρα αυτή κοστίζουν 900 εκατ. δολάρια το μήνα, ποσό ίσο με την ετήσια οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.)

Η επίσκεψη Ράμσφελντ συνέπεσε με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στο νότο, όπου - κατά τον ίδιο - έχουν χάσει τη ζωή τους «πάνω από 200» άνδρες των Ταλιμπάν (στελέχη των οποίων κάνουν λόγο για μερικές δεκάδες νεκρούς, απορρίπτοντας τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ως προπαγάνδα). Χτες, πάντως, σε επίθεση των Ταλιμπάν στην επαρχία Κανταχάρ σκοτώθηκαν πέντε Αφγανοί κυβερνητικοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν δύο Αμερικανοί.

Ο Ράμσφελντ κάλεσε, με νόημα, το Πακιστάν, χώρα - πελάτη των ΗΠΑ στην περιοχή, να «συνεργαστεί» στην «πάταξη της τρομοκρατίας» στο Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ