Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Στο άρμα του ιμπεριαλισμού...

Είναι πολλά αυτά που μπορεί κανείς να επισημάνει από όσα είπε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης στη συνέντευξή του στις 7-9-03 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης. Στέκομαι σε ένα σημείο που σχετίζεται με το άρθρο μου της προηγούμενης Κυριακής 7-9-03 περί «Μισθοφορικού Στρατού» και ειδικότερα για την πιθανή αποστολή του στο κατεχόμενο Ιράκ.

Ο κ. Κ. Σημίτης έκανε σαφές ότι αποδέχεται την αποστολή ελληνικού στρατού στο Ιράκ στο πλαίσιο μιας πολυεθνικής «ειρηνευτικής δύναμης» (σ.σ. έτσι ονομάζονται τώρα τα στρατεύματα κατοχής) υπό την πολιτική εποπτεία του ΟΗΕ. Πρώτο δείγμα πολιτικής υποκρισίας είναι το γεγονός ότι ήδη ο υπαρκτός ποδηγετημένος από τον ευρω-ατλαντισμό ΟΗΕ ασχολείται με το θέμα του Ιράκ ετεροκαθορισμένα, δηλ. μετά την αγγλο-αμερικανική στρατοκρατική κατοχή. Το καινούριο είναι η αυξανόμενη ιρακινή αντίσταση κι η αγγλο-αμερικανική αδυναμία να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο είτε στρατιωτικά είτε με πολιτικούς προδότες. Αυτό την οδηγεί να επιζητά αποστολή πολυεθνικής δύναμης στο Ιράκ, δηλ. κατ' ουσία ΝΑΤΟική δύναμη, πράγμα που άλλωστε συμφωνεί με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ «περί επεκτάσεώς του σε όλον τον πλανήτη». Το ζήτημα της πραγματοποιήσής του είναι, ακριβώς, ζήτημα ενδοσυμμαχικών συμφωνιών για την ευρύτερη περιοχή των πετρελαίων.

Οταν, λοιπόν, ο κ. Κώστας Σημίτης υιοθετεί τη συμμετοχή ελληνικού στρατού σε πολυεθνική δύναμη του ΟΗΕ, λαμβάνει υπόψη του και τις πιθανές επιδράσεις στη Βαλκανική, σε συνάρτηση με τις «διεισδυτικές» ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της ελληνικής μεγαλο-αστικής τάξης. Πρόκειται δηλ. για ένα ακόμα σημείο προσπάθειας προσαρμογής της ελληνικής καπιταλιστικής μικροκλίμακας στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις του διεθνούς καπιταλισμού. Τέτοιες προσαρμογές προϋποθέτουν την άσκηση αντιλαϊκής πολιτικής και το βαθύ ενδοτισμό εθνικών συμφερόντων στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Οταν ο κ. Κώστας Σημίτης επικαλείται πρόοδο της Ελλάδας, εννοεί αυτή την πρόοδο που επιτυγχάνει τη βήμα-βήμα προσαρμογή της σε όλες τις βρώμικες ενέργειες των εκάστοτε ιμπεριαλιστικών οργάνων. Την αποδοχή του κ. Κώστα Σημίτη και της κυβερνήσεώς του να σταλεί ελληνικός στρατός στο Ιράκ έρχεται να επιβεβαιώσει ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Γ. Παπανδρέου, με δήλωσή του στη συνάντηση ΥΠΕΞ της ΕΕ όπου κατ' αυτόν το ζήτημα είναι η σχετική διατύπωση της απόφασης. Δηλαδή η διαιώνιση και το βάθεμα της κατοχής του Ιράκ είναι κατ' ουσία τυπικό ζήτημα για τον Ελληνα ΥΠΕΞ. Θα πρέπει να πει δημόσια η ελληνική κυβέρνηση εάν θα είναι εντελώς δικαιολογημένη κάθε πράξη αντίστασης του ιρακινού λαού, ακόμη και εναντίον ελληνικού στρατεύματος, στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής πολυεθνικής στρατοκρατικής επιβολής. Θα πρέπει να δηλώσει δημόσια εάν αναλαμβάνει την ευθύνη θανάτου Ελλήνων στρατιωτών από Ιρακινούς αντιστασιακούς μαχητές.

Η θέση των Ελλήνων και του ειρηνιστικού τους κινήματος είναι το δικαίωμα κάθε λαού να πολεμά για την ελευθερία του. Οφείλουν οι Ελληνες να εμποδίσουν την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει το έγκλημα αποστολής Ελλήνων στρατιωτών στο Ιράκ. Το μαχόμενο κίνημα ειρήνης, πιστό στις παραδόσεις του και στη μνήμη των αγωνιστών του, οφείλει να σηκώσει πανιά και να σαλπάρει στα ανοιχτά της φουρτουνιασμένης θάλασσας. Ο άνεμος είναι ούριος. Η φωνή των μαχητών της ειρήνης κόντρα στην ενοχλητική υποκρισία εκείνων που όσο περισσότερο αλληλοταυτίζονται, τόσο δυναμώνουν τις υβριστικές φωνές τους για να κρύψουν την οδυνηρή αλήθεια της Ελλάδας. Οι παραχαράκτες της ειρήνης πρέπει να αποκαλυφθούν!


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ