Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διπλοβάρδια και σχολεία - γκαράζ
  • Συνέντευξη Τύπου χτες του ΟΣΚ και εξαγγελία για το πρώτο «Ανοιχτό Σχολείο» ...με υπόγειο πάρκινγκ
  • Αμεση αντίδραση της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας

Την εκτίμηση ότι «με τη σταθερή εξέλιξη του προγράμματος της σχολικής στέγης το φαινόμενο της διπλοβάρδιας θα εκλείψει οριστικά» εξέφρασε χτες ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη Τύπου, όπου από κοινού με τη διοίκηση του ΟΣΚ παρουσιάστηκε η εξέλιξη του προγράμματος για τη σχολική στέγη στην Αττική, ένα πρόβλημα που παραμένει έντονο σε 12 από τους 122 δήμους.

Μέσα σε κλίμα ευφορίας και χωρίς να λείπουν οι αναφορές στο πόσο συνέβαλε η μετατροπή του ΟΣΚ σε ΑΕ στην αποδοτικότητα του Οργανισμού, ανακοινώθηκε ότι σήμερα λειτουργεί σε διπλή βάρδια το 9,6% του συνόλου των σχολείων της Αττικής (10,7% του μαθητικού δυναμικού) ενώ το 2000 λειτουργούσε σε διπλή βάρδια το 22,6% των δημοτικών και το 29,2% των γυμνασίων και λυκείων. Εκτιμάται ότι το ποσοστό της διπλοβάρδιας θα μειωθεί στο 7,2% του μαθητικού δυναμικού όταν παραδοθούν από τον ΟΣΚ τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναφέρθηκαν δε ιδιαίτερα στην ανάγκη συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για χαρακτηρισμό οικοπέδων.

Παράλληλα, χτες παρουσιάστηκε και το προσχέδιο του πρώτου σχολικού κτιρίου που θα κατασκευαστεί με βάση την πρόταση του ΟΣΚ για το «Ανοιχτό Σχολείο», και αποτελεί εφαρμογή της νέας λογικής που υπαγορεύει τη συνύπαρξη σχολείων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Το πρώτο τέτοιο σχολείο θα είναι το 6ο και 7ο ΤΕΕ Αθήνας στις οδούς Ξενίας και Εβρου και οι εργασίες για την ανέγερσή του θα γίνουν στις αρχές του 2004.

Παρά την προσπάθεια τόσο της διοίκησης του ΟΣΚ όσο και του υπουργού Παιδείας να εμφανίσουν την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης ως προϊόν κοινωνικής απαίτησης, η απόφαση αυτή ήδη βρίσκει αντίθετη την Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας «εκφράζει την ομόφωνη κατηγορηματική αντίθεσή του καθώς επίσης και την πρόθεσή του να εμποδίσει την προώθηση αυτών των σχεδίων». «Μένουμε άφωνοι με τη σκέψη και μόνο αυτής της σύλληψης», δηλώνει το ΔΣ σε ανακοίνωση σχετικά με τον παραπάνω σχεδιασμό και επισημαίνει ότι «όσα μέτρα κι αν παρθούν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση και αποχώρηση των μαθητών από και προς το σχολείο, και η ύπαρξη "αποθήκης" καυσίμων κάτω από το σχολείο θα αποτελεί μόνιμο κίνδυνο. Η λειτουργία δε καταστημάτων στο σχολικό κτίριο δεν προσήκει στην εκπαιδευτική δραστηριότητα και επιβαρύνει τη στάθμευση στο γύρω χώρο».

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «με τη μετατροπή του ΟΣΚ σε Ανώνυμη Εταιρία στα νέα σχολικά κτίρια η ΑΕ κρατεί την κυριότητα και σκοπεύει να αναπτύξει επιχειρηματικές λειτουργίες, γεγονός που θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ασύμβατες με τη λειτουργία του σχολείου και επικίνδυνες γι' αυτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ