Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ Α΄ ΒΑΘΜΙΑΣΚΑΙ Β΄ ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Νέες αποφάσεις για απεργίες

Την υπόθεση του αγώνα πρέπει να πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί(φωτό από κινητοποίηση)
Την υπόθεση του αγώνα πρέπει να πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί(φωτό από κινητοποίηση)
Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, προβάλλοντας τα αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και στρέφονται ενάντια στον πυρήνα της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής απευθύνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ μπροστά στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.

Χτες, μετά από σειρά συνεδριάσεων, η πλειοψηφία στο ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας αποφάσισε κήρυξη απεργίας τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη. Εκφράστηκε η δυσαρέσκεια στις χτεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες για αυξήσεις από 120 ευρώ για τον πρωτοδιόριστο έως 167 ευρώ στις καταληκτικές αποδοχές. Στη λογική του εμπαιγμού κινήθηκε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που δήλωσε ότι «η κυβέρνηση εξαντλεί τα περιθώριά της, ικανοποιεί τα αιτήματα που είχαν τεθεί και αποτελεί αναγνώριση του έργου που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί».

Ετσι σύμφωνα με τη χτεσινή απόφαση, η ΔΟΕ πάει με πρόταση προς τους διδασκαλικούς συλλόγους της χώρας για επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, με πρώτο βήμα 48ωρη στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη. Υπενθυμίζεται ότι με πρόταση για 48ωρη απεργία στις 6 και 7 Οκτώβρη απευθύνεται στις ΕΛΜΕ και το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Κυρίαρχο ανάμεσα στα αιτήματα της κινητοποίησης της ΔΟΕ παραμένει το οικονομικό και ειδικά η καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ, καθώς το διεκδικητικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι παρατάξεις της πλειοψηφίας, εν ονόματι της ιδιαιτερότητας του κλάδου, αφήνει στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική, χωρίς να γίνεται λόγος για λιτότητα, για σύνδεση μισθού παραγωγικότητας, την ακριβοπληρωμένη αμάθεια, τις ανατροπές εργασιακών σχέσεων κλπ.

Με διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει τα σύγχρονα αιτήματα, ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ πρότεινε χτες δύο απεργιακά βήματα για τις 7 και 8 και 22 και 23 Οκτώβρη, με συγκεντρώσεις την πρώτη μέρα και γενικές συνελεύσεις τη δεύτερη για την οργάνωση του αγώνα. Ολομέλεια προέδρων πρότεινε για τις 25 Οκτώβρη.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μαζικά μέρος στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων, να προχωρήσουν στη συγκρότηση επιτροπών αγώνα για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωσή του και με τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση να προβάλουν τα ουσιαστικά σταθερά αιτήματα των σύγχρονων αναγκών, δίνοντας ταξικό προσανατολισμό στον αγώνα.

Απαιτείται διεύρυνση του διεκδικητικού πλαισίου

Ιδιαίτερα σήμερα που βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά αντιεκπαιδευτικών μέτρων, η προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και κατηγοριοποίησης των σχολείων, η αξιολόγηση και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, ενώ άλυτα παραμένουν και λειτουργικά προβλήματα των σχολείων, είναι απαραίτητο οι εκπαιδευτικοί να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα διατυπώσει την αντίληψή του ότι απαιτείται διεύρυνση του διεκδικητικού πλαισίου, συμμαχία των εκπαιδευτικών με τους φυσικούς συμμάχους τους, τα λαϊκά στρώματα, ώστε να δυναμώσει το μέτωπο ρήξης με τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική. Σήμερα δεν αρκεί μόνο η προβολή των δίκαιων οικονομικών αιτημάτων, αλλά παρέμβαση και πάλη για συνολική αναδιαμόρφωση της Παιδείας, για να ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες της αγοράς και του κεφαλαίου.

Οι αγώνες των εκπαιδευτικών, για να είναι αποτελεσματικοί, θα πρέπει να αποκτήσουν ευρύτερα ερείσματα στο λαό και σύνδεση με το γενικότερο εργατικό κίνημα, μέσα από την προβολή και ανάδειξη των σοβαρών και μακροπρόθεσμα τραγικών συνεπειών της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης για το μορφωτικό επίπεδο και το μέλλον της νεολαίας. Με το στενό διεκδικητικό πλαίσιο των ηγεσιών των ομοσπονδιών και με προσανατολισμό που δε συγκρούεται με την αιτία των σημερινών προβλημάτων, την αντιλαϊκή πολιτική, δεν μπορεί να υπάρξουν για τους εκπαιδευτικούς και τα λαϊκά στρώματα ριζικές αλλαγές και ουσιαστική βελτίωση στην κατάσταση στην Παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ