Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Ψηφοθηρία για το λαό, «πακέτα» για τους ... βιομήχανους!

Γρηγοριάδης Κώστας

«Θα σας φτιάξουμε και γιοφύρια»!

«Μα δεν έχουμε ποτάμια»...

«Θα σας φτιάξουμε και ποτάμια»!

Αυτή η αναπαράσταση του πολιτικού τσαρλατανισμού, που «μεγαλούργησε» για δεκαετίες στη χώρα, είναι γνωστή στον κ.Σημίτη. Γι' αυτό, ίσως, όταν ο κ. Σημίτης ανήλθε στον πρωθυπουργικό θώκο, το 1996, το πρώτο που υποσχέθηκε ήταν η «επαναφορά της πολιτικής στο προσκήνιο».

Βρισκόμαστε παραμονές της τρίτης εκλογικής αναμέτρησης, με τον κ.Σημίτη επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, και έχουμε πια ένα πλήθος αποδείξεων: Αν κάτι επανήλθε στο προσκήνιο ήταν η «ολική επαναφορά» της αγοραίας ψηφοθηρίας.

***

Εδώ και μερικές βδομάδες κυριαρχεί στη δημόσια ζωή η επανέκδοση της γελοίας εικόνας του πολιτευτή «Καλοχαιρέτα». Σε όλους τάζει. Σε όλους υπόσχεται. Σε όλους πουλάει «θα». Αλλά όλοι γνωρίζουν. Ο πονηρός πολιτευτής είναι ένας πολιτικάντης της σειράς. Κάτι σαν «Κουλούρης», δηλαδή.

«Θα σας κάνουμε σχολεία», έλεγε ο Καλοχαιρέτας. «Μα δεν έχουμε παιδιά», του έλεγαν οι πολίτες. «Θα σας κάνουμε και παιδιά», απαντούσε ο Καλοχαιρέτας... Οσο για τον Κουλούρη, παιδιά δε μας έταξε (ακόμα). Μας έταξε φτήνια. Εχει μπόλικη, προφανώς...

Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι τώρα, την ίδια ώρα με τα «θα» προς τους «ιθαγενείς», υπάρχουν και οι μεταξωτές κορδέλες. Αλλά αυτές δεν αφορούν το λαό.

Τάζουν στο λαό «πακέτα», μόνο που τα «πακέτα» έχουν δώρα για τους ...βιομήχανους. Υπόσχονται στο λαό «Χάρτες», μόνο που η «Χάρτα» τους αφορά τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους εργολάβους.

«Δεν υπήρξε στην ιστορία της μεταπολίτευσης πιο φιλική κυβέρνηση προς το κεφάλαιο - και δη το μεγάλο κεφάλαιο - από την κυβέρνηση Σημίτη». Οταν αυτά τα γράφει το εξόχως φιλοκυβερνητικό «Βήμα» (27/8/2003), η δική μας μαρτυρία περιττεύει...

***

Ενώ αυτή είναι η αλήθεια, η ψηφοθηρία πάει ...σύννεφο.

Πέρα από την προεκλογική ανάσυρση των «αυθαιρέτων», τους είδαμε να πηγαίνουν στη ΔΕΘ και να εξαγγέλλουν για ...11η φορά το μετρό. Για... 12η φορά την υποθαλάσσια σήραγγα. Για ...645η φορά την εκτροπή του Αχελώου!

Ομως θεωρούν τις ερχόμενες εκλογές «κομβικές». Ετσι - τούτη τη φορά - ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Είδαμε και ακούσαμε, λοιπόν, τον υπουργό Ναυτιλίας να εξαγγέλλει μέχρι και ...πλωτό πάρκινγκ! Σε μια κρίση προεκλογικής απλοχεριάς δεν αποκλείεται να τάξουν και αυτοκίνητα με ...κουπιά (θα ήταν χρήσιμα αν σκεφτεί κανείς τις πλημμύρες του Κηφισού).

Εκεί, όμως, που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έδωσαν τα προεκλογικά «ρέστα» τους είναι με την κοινωνική «Χάρτα». Στο σημείο 4 του κεφαλαίου περί «κοινωνικής συνοχής», οι άνθρωποι είναι σαφείς: Αν ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ τότε θα έχουμε «αύξηση του προσδόκιμου ζωής» (!), υπόσχονται...

Η διαφορά του κλασικού πολιτικαντισμού με τον «εκσυγχρονισμό», είναι πασίδηλη. Τότε έταζαν ...γιοφύρια. Τώρα τάζουν ότι αν τους ψηφίσουμε, θα ζήσουμε... περισσότερα χρόνια!

***

Για το λαό, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, μένει το περιτύλιγμα των «πακέτων».

Με τη βοήθεια των ΜΜΕ, το περιτύλιγμα αποσπάται από το πραγματικό περιεχόμενο των «πακέτων». Η λιτότητα, οι νέες παροχές προς το κεφάλαιο, το ξεπούλημα (αυτό είναι το «πακέτο» τους, αυτή είναι και η «Χάρτα» τους) μένουν στο σκοτάδι.

«Πολλοί πιστεύουν ότι η μακροχρόνια προσπάθεια για σταθεροποίηση ...είναι πια αρκετή», είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, αλλά «εμείς - συνέχισε - δεν πρόκειται να δεχτούμε, τέτοια, χωρίς σχέση με την πραγματικότητα, αιτήματα»! Τούτο το κήρυγμα αέναης λιτότητας του κ. Σημίτη στη ΔΕΘ δεν έτυχε της προσοχής κανενός Χατζη...Λιάγκα της TV.

Αντίθετα, στα ΜΜΕ, εκείνο που μνημονεύεται είναι το «αμπαλάζ», είναι το «επικοινωνιακό», δηλαδή, η φαιά προπαγάνδα. Είπαμε: Τα ΜΜΕ της διαπλοκής πουλούν εκείνη τη φτήνια της «ενημέρωσης» που αρμόζει στην επιχείρηση ...φτήνιας της κυβέρνησης του Κουλούρη.

Ιδού μερικές ειδήσεις που «δεν έπαιξαν»:

  • Την ημέρα που ο κ.Σημίτης ανακοίνωνε το «κοινωνικό πακέτο» του ...1 ευρώ (!), δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία: Κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, η χούφτα των εύπορων Ελλήνων αύξησε κατά... 6 φορές (!) την ψαλίδα που χωρίζει τα εισοδήματά της από τα εισοδήματα των φτωχών Ελλήνων.
  • Κατά το διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας από τον «εκσυγχρονισμένο»... σοσιαλισμό, οι καπιταλιστές που ελέγχουν τις 350 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά 50.000 ευρώ, κάθε μέρα! Οσα χρήματα θα βγάλει ο εργάτης σε μια ολόκληρη ζωή, οι επιχειρηματίες, που χειροκροτούσαν τον κ. Σημίτη στην ομιλία του στη ΔΕΘ, τα βγάζουν σε 2 μέρες!

***

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μιλά για «κοινωνικά μέτρα». Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, κατά την εξαγγελία της «κοινωνικής Χάρτας» είπε καμιά 50αριά φορές τη λέξη «δεσμεύομαι». Αλλά σε τι - και κυρίως προς ποιους - «δεσμεύτηκε»;

Ιδού:

  • Μίλησε για «σύγκλιση» των μισθωτών με τα «ευρωπαϊκά στάνταρ». Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα του κ. Σημίτη εμφανίζει διπλάσια παραγωγικότητα του κεφαλαίου απ' ό,τι εμφανίζουν οι ίδιες οι ΗΠΑ, η χώρα της καπιταλιστικής επαγγελίας!
  • Μίλησε για ενίσχυση των αγροτών και των συνταξιούχων και εννοεί τα ...0,83 ευρώ «αύξηση» των συνταξιούχων του ΟΓΑ και τα... 1,2 ευρώ «αύξηση» των συνταξιούχων του ΙΚΑ που θα δίνει ανά έτος και μέχρι το 2008!

Την ίδια στιγμή, όμως, υποσχέθηκε μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 35% σε 30%, μείωση του μη μισθολογικού κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων κατά 15%, μείωση φορολογίας εισοδήματος από 40% σε 35%, επιδότηση στους βιομήχανους 6 δισ. ευρώ (το «κοινωνικό πακέτο επί 3 δηλαδή!).

Αυτή είναι η «Χάρτα», αυτά είναι και τα «πακέτα»! Να σε ποιους «δεσμεύτηκε» ο κ. Σημίτης...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η (πραγματική) «Χάρτα» (2003-09-10 00:00:00.0)
«Πακέτο» ψηφοθηρίας με... λιτότητα! (2003-09-07 00:00:00.0)
Μπούσουλας της κυβερνητικής ψευδολογίας (2003-07-29 00:00:00.0)
«Μια παραγωγική διατλαντική σχέση είναι θεμελιώδης για τη διεθνή τάξη» (2003-06-26 00:00:00.0)
«Ψευταράκοι» και... «ψευταράδες»! (2000-04-05 00:00:00.0)
Η ΟΝΕ, το ΠΑΣΟΚ και ο... Νιαγάρας (2000-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ