Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
«Μια παραγωγική διατλαντική σχέση είναι θεμελιώδης για τη διεθνή τάξη»

Το δόγμα της συνεργασίας των δύο ιμπεριαλιστικών πόλων, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό την ηγεμονία των Αμερικανών, εξέφρασε κατά τις δηλώσεις του μετά τη χτεσινή συνάντηση στην Ουάσιγκτον των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και ΕΕ, ο προεδρεύων της ΕΕ, Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Στο όνομα, λοιπόν, της «διατλαντικής συνεργασίας» και της «αλληλεξάρτησης ΗΠΑ - ΕΕ», όπου δίνεται παγκόσμια διάσταση, έγιναν αποδεκτές οι απαιτήσεις του Προέδρου Μπους για πλήρη και ενεργό σύμπλευση των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών με τις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η «συμφωνία αμοιβαίας δικαστικής αρωγής και έκδοσης», για την οποία ο Κ.Σημίτη επισήμανε: «Από τις συμφωνίες και τη διακήρυξη στις οποίες συμφωνήσαμε σήμερα θα ήθελα να αναφέρω τη συμφωνία αμοιβαίας δικαστικής αρωγής και τη συμφωνία δικαστικής έκδοσης. Είναι η πρώτη συμφωνία επί νομικής συνεργασίας και καταπολέμησης του εγκλήματος. Η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η ΕΕ με μια τρίτη χώρα». Να σημειωθεί ότι η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί την υπαγωγή των βασικών ατομικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών των χωρών της ΕΕ στο νομικό καθεστώς των ΗΠΑ.

Με βάση το δόγμα που διατυπώθηκε, το δόγμα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης υπό την αμερικανική ηγεσία, ό,τι συμφέρει τις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι και προς το συμφέρον της ανθρωπότητας. «Η οικονομική αλληλεξάρτηση ΕΕ και ΗΠΑ, είπε ο Κ.Σημίτης, είναι αναπόφευκτη και είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και οικονομικής ανάπτυξης και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και για την παγκόσμια οικονομία. Οι οικονομικές μας σχέσεις υποστηρίζουν την ασφάλεια και την ευημερία μας. Η συνεργασία με τις ΗΠΑ στα πεδία ασφάλειας και άμυνας είναι αναπόφευκτη ανάγκη, όπως και επιθυμητή». Και πρόσθεσε: «Μια παραγωγική διατλαντική σχέση είναι θεμελιώδης για τη διεθνή τάξη. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί έχουν κοινές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και πολλές φορές μπορεί να αποκλίνουν στην αποτίμηση και στην εκτίμησή τους ως προς το πώς καλύτερα μπορούν να εφαρμοστούν οι αξίες αυτές».

Αναφορικά με τη Μέση Ανατολή, σημείωσε ότι «η εφαρμογή του οδικού χάρτη παραμένει στην κορυφή του καταλόγου αυτού». Για να προσθέσει: «Εχουμε ακριβώς τα ίδια συμφέροντα και ενδιαφέροντα να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας σίγουρα είναι κοινό ζήτημα και για αυτό συμφωνήσαμε επίσης σε μια κοινή διακήρυξη για τη μη εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής».

Το δόγμα αυτό της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας αγγίζει όλο το φάσμα εσωτερικών και διεθνών ζητημάτων. «Η Ατζέντα των ζητημάτων εσωτερικών και δικαιοσύνης, είπε ο Κ.Σημίτης, είναι επίσης ζητήματα τα οποία μπορούν να μελετηθούν επ' αμοιβαία ωφελεία και των δύο πλευρών και της παγκόσμιας κοινότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ