Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Αρχισαν οι αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης

Με τις αγορεύσεις των δικηγόρων των κατηγορουμένων συνεχίστηκε χτες η ακροαματική διαδικασία της δίκης για την παράνομη είσοδο Οτσαλάν στη χώρα μας.

Ο Δ. Τσοβόλας, συνήγορος της Καγιά Αϊφέρ (Ροζερίν) και του Γιακάρ Τσεντκίζ ανέφερε ότι τμήμα της ΕΥΠ υπό την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης έφερε τον Κούρδο ηγέτη στην Ελλάδα, προκειμένου να τον παραδώσει στη συνέχεια στην Τουρκία. Ο συνήγορος των δύο Κούρδων σημείωσε ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη μεταφορά του Οτσαλάν από τη Ρωσία στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και από εκεί την παράδοση στην τουρκική ΜΙΤ. Οταν αυτό το σχέδιο απέτυχε, μπήκε σε εφαρμογή η μετάβαση του «Απο» στην Κένια και η παράδοσή του στους Τούρκους στο Ναϊρόμπι.

Ιδιαίτερα επικριτικός ο Δ. Τσοβόλας ήταν για τον τότε αρχηγό της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκη, για τον οποίο είπε ότι θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενος, αλλά και θα έπρεπε να κινηθούν οι διαδικασίες για να υποστεί τις συνέπειες, επειδή ως μάρτυρας στο δικαστήριο κατέθεσε πολλά ψεύδη. Επανέλαβε ότι θα πρέπει να σταλούν αντίγραφα από αποσπάσματα των καταθέσεων των κατηγορουμένων και των μαρτύρων στον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών και να κινηθεί η διαδικασία να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, των Θ. Πάγκαλου, Φ. Πετσάλνικου, Χ. Σταυρακάκη και κατά παντός άλλου υπευθύνου για κακουργηματικές και πλημμεληματικές πράξεις, επειδή έθεσαν σε κίνδυνο τη χώρα.

Τέλος, πρόσθεσε, ότι συντονιστής αυτών σ' αυτές τις άθλιες ενέργειες ήταν ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης.

Ο συνήγορος του Α. Ναξάκη και βουλευτής της ΝΔ Α. Λυκουρέζος σημείωσε ότι το παραπεμπτικό βούλευμα βασίζεται σ' ένα ανύπαρκτο και αόριστο ισχυρισμό, το λεγόμενο «casus beli», σε περίπτωση που η Ελλάδα παραχωρούσε πολιτικό άσυλο στον Αμπ. Οτσαλάν. Συνεπώς, από τη στιγμή που δεν τέθηκε θέμα χορήγησης πολιτικού ασύλου, δεν υφίσταται ο ισχυρισμός του «casus beli» και το παραπεμπτικό βούλευμα είναι έωλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ