Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενισχύεται ο αντιδραστικός χαραχτήρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ για τα αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας και τη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής

«Με τη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής ολοκληρώθηκε το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου στην ΕΕ, καθώς και η Σύνοδος Κορυφής της Χαλκιδικής δρομολογούν εξελίξεις που ενισχύουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ σε όλο το φάσμα της πολιτικής της». Τα παραπάνω τονίζει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σε ανακοίνωσή της, που αναφέρεται στα αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας και της Συνόδου Κορυφής της Χαλκιδικής. Και συνεχίζει η ανακοίνωση:

«Με την απόφαση για τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση, οι "είκοσι πέντε" επιχειρούν να υψώσουν ένα τείχος για να κρατήσουν έξω από αυτό τους «παρίες» της λεγόμενης "παγκοσμιοποίησης". Με μεθόδους ναζιστικής έμπνευσης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα κοινωνικό πρόβλημα που οι ίδιοι δημιουργούν με την ιμπεριαλιστική πολιτική τους, την εκμετάλλευση, την καταλήστευση χωρών και λαών.

Το πολυδιαφημισμένο ευρω-Σύνταγμα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οριστική αποβολή των μικρότερων κρατών - μελών από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, με τη στάθμιση των ψήφων βάσει του πληθυσμιακού μεγέθους και την κατάργηση του ΒΕΤΟ. Η κατάργηση του ΒΕΤΟ αφαιρεί από το κράτη - μέλη τη δυνατότητα να αποτρέπουν μια απόφαση που θίγει τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Η ακραία αντιδραστικότητα της ΕΕ έγινε ακόμα πιο φανερή με το κείμενο Σολάνα, για τη στρατηγική ασφαλείας της ΕΕ, με το οποίο η Ενωση μετατρέπεται σε μηχανισμό διαρκών πολεμικών επεμβάσεων συγκροτώντας το λεγόμενο Ευρωστρατό, έναν ιμπεριαλιστικό στρατιωτικό μηχανισμό, που θα στρέφεται κατά των λαών της Ευρώπης και όχι μόνο κατά των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Επίσης, η συμφωνία έκδοσης ΗΠΑ - ΕΕ που υπογράφεται σήμερα στην Ουάσιγκτον από τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη εντάσσεται, όπως ανοιχτά ομολογείται, στον "κοινό αντιτρομοκρατικό αγώνα" των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ολοι γνωρίζουμε τι εννοούν οι ΗΠΑ όταν μιλούν για τρομοκρατία: τα εθνικά απελευθερωτικά κινήματα, οι κοινωνικοί αγώνες, η αμφισβήτηση της παντοκρατορίας τους βαφτίζονται τρομοκρατία. Αλλά και η ΕΕ με την περίφημη απόφαση της Συνόδου Κορυφής ενάντια στην τρομοκρατία εκεί στοχεύει.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε εξάλλου, ότι η ΕΕ συνυπέγραψε τον περασμένο Νοέμβρη στη Σύνοδο του NATO στην Πράγα το δόγμα του προληπτικού πολέμου, του οποίου την ευρωπαϊκή παραλλαγή ανέγνωσε ο Χ. Σολάνα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για δόγμα που επιτρέπει στους ισχυρούς του πλανήτη να παρεμβαίνουν όπου Γης, όποτε τα συμφέροντα των πολυεθνικών το επιζητούν.

Με τη συμφωνία έκδοσης ΗΠΑ - ΕΕ καταφέρεται ένα ακόμη χτύπημα στις δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης. Θα μπορεί να εκδίδεται στις ΗΠΑ οποιοσδήποτε Ελληνας ή Ευρωπαίος πολίτης αγωνίζεται ενάντια στη "Νέα Τάξη Πραγμάτων". Να υπενθυμίσουμε ότι γίνεται λόγος για έκδοση στις ΗΠΑ του «πατριωτικού νόμου» όπου επιτρέπονται οι αυθαίρετες συλλήψεις, η πολυήμερη κράτηση ατόμων χωρίς να το γνωρίζει κανείς και χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία. Πρόκειται για έκδοση στις ΗΠΑ όπου επιβάλλεται η θανατική ποινή σε εκατοντάδες ανθρώπους και όπου ο νόμος επιτρέπει τη δίκη αλλοδαπών πολιτών σε έκτακτα στρατοδικεία τα οποία μπορούν να συνεδριάζουν ακόμη και πάνω σε αεροπλανοφόρα και όπου επιτρέπονται τα βασανιστήρια και οι αθλιότητες τύπου Γκουαντανάμο.

Βεβαίως οι "είκοσι πέντε" δεν παρέλειψαν να στείλουν ένα μήνυμα προς τους εργαζόμενους όλων των κρατών - μελών για την επίθεση που έρχεται κατά των εργασιακών και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Ολες αυτές οι αντιδραστικές συμφωνίες αποδεικνύουν περίτρανα τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, αλλά και το φόβο των ισχυρών της Γης στους ογκούμενους λαϊκούς αγώνες.

Στη Θεσσαλονίκη προχτές η ολιγαρχία, οι υπονομευτές των λαϊκών κατακτήσεων, οι φονιάδες των λαών πήραν ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι λαοί με τους αγώνες τους αντιστέκονται και θα ανατρέψουν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Η ΕΕΔΥΕ χαιρετίζει τη συμμετοχή των επιτροπών της, των μελών και των φίλων της ειρήνης που κάτω από τα πάνω της "Θεσσαλονίκης - Δράση 2003" και του ΠΑΜΕ πήραν μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της προεδρίας και τους καλεί να εντείνουν τον αγώνα τους μέσα από το διογκούμενο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, μαζί με τις συνεπείς δυνάμεις για την ήττα των δυνάμεων της υποταγής, για να αλλάξει ριζικά ο συσχετισμός δυνάμεων που θα φέρει το πολυπόθητο αποτέλεσμα... ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ