Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΗΠΑ - ΕΕ
Διογκώνονται οι αντιδράσεις

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώνει τη θητεία της στην προεδρία της ΕΕ υπογράφοντας την κατάπτυστη συμφωνία «Δικαστικής συνεργασίας και έκδοσης», διογκώνεται το κύμα αντίδρασης των δημοκρατικών και προοδευτικών παραγόντων της χώρας.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» εναντιώνεται σφόδρα στη Συμφωνία και έχει ήδη δημοσιοποιήσει κείμενο όπου τονίζεται: Η Συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ αποτελεί πλήγμα στα δημοκρατικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση αξιοποιεί το πρόσφατα αναθεωρημένο άρθρο 28 του Συντάγματος, για να παραμερίσει τη Βουλή, να αποφύγει και τη συζήτηση για την επίμαχη Συμφωνία. Με τη Συμφωνία επιτρέπεται η έκδοση στις ΗΠΑ ακόμη και Ελλήνων πολιτών παρότι απαγορεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα. Το άρθρο 4 επιτρέπει την έκδοση και για πράξεις που δε θεωρούνται εγκλήματα στην ΕΕ αλλά θεωρούνται τέτοια στις ΗΠΑ. Με το άρθρο 9 μπορεί να εκδοθεί κάποιος και να δικαστεί στις ΗΠΑ ακόμη και αν έχει δικαστεί ήδη σε κράτος-μέλος της ΕΕ. Με το άρθρο 13 δίνεται η δυνατότητα για έκδοση ακόμη και αν υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής ποινής. Με το άρθρο 16 δίνεται η δυνατότητα για έκδοση στις ΗΠΑ ακόμη και για αδικήματα που έγιναν πριν την υπογραφή της Συμφωνίας.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» υπογραμμίζει πως με τις ρυθμίσεις αυτές καταφέρεται ένα ακόμη χτύπημα σε κατακτήσεις και θεμελιώδεις νομικές εγγυήσεις. Το κείμενο έχουν υπογράψει ήδη 164 πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές κ.ά., ενώ καθημερινά προστίθενται νέες υπογραφές.

Π.χ. του Ευάγ. Μαχαίρα, προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και πρ. προέδρου του ΔΣΑ. Μιλώντας στο «Ρ» επισήμανε την αντισυνταγματικότητα της Συμφωνίας, τονίζοντας ότι παρά τα όσα προβλέπονται στο κατάπτυστο κείμενο, ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος του την έκδοση Ελληνα πολίτη, αλλά βάσει του Συντάγματος μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου. Οτι δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα να εκδίδεται σε ξένη χώρα Ελληνας αν δεν έχει διαπράξει έγκλημα με βάση την ελληνική νομοθεσία.

Βέβαια, το πού έχουν «γραμμένο» το Σύνταγμα (ακόμα κι αυτό της αστικής δημοκρατίας) οι αστικές κυβερνήσεις, είναι γνωστό σε όλους. Θυμηθείτε την είσοδο, παραμονή και εξυπηρέτηση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στους πολέμους του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ, κατά παράβαση των σχετικών συνταγματικών διατάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ευάγ. Μαχαίρας σημειώνει ότι οι ΗΠΑ πιέζοντας ποικιλότροπα θα ζητούν εκδόσεις συμπολιτών μας. Τέλος, ότι η κυβέρνηση υποκρίνεται όταν χαρακτηρίζει το κείμενο «επιτυχία» της ΕΕ. Καλεί δε όλους όσοι σκέφτονται επιστημονικά, ηθικά, προοδευτικά να αντιδράσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ