Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Κίνδυνος «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο

Ανήσυχος για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, σε τηλεοπτική εκπομπή στο «MEGA», με αφορμή τις τουρκικές παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, οι οποίες -όπως παραδέχτηκε- έχουν δεκαπλασιαστεί μέσα στον τελευταίο χρόνο. «Πιστεύω, είπε, ότι υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο, όχι εσκεμμένα θερμού επεισοδίου, αλλά ατυχήματος, το οποίο όμως θα μπορούσε να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο. Κατά συνέπεια, εμείς είμαστε ανήσυχοι, είμαι ανήσυχος, και για το λόγο αυτό οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας είναι σε καθεστώς αυξημένης ετοιμότητας και εγρήγορσης».

Απαντώντας σε ερώτηση περί του τι θα γινόταν αν τα ελληνικά μαχητικά δεν αναχαίτιζαν τα τουρκικά, ο Γ. Παπαντωνίου εκτίμησε ότι τότε τα τουρκικά μαχητικά «θα έρθουν πάνω από την Αθήνα, θα πετάνε πάνω από τον Παρθενώνα, την Ακρόπολη» και θα δινόταν η εντύπωση ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα υποτελής, η οποία κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια».

Αναφορικά με το θέμα των ΝΑΤΟικών στρατηγείων και τον καταμερισμό που έγινε στην περιοχή, ο υπουργός Αμυνας εμφάνισε ως επιτυχία ότι η Ελλάδα διατήρησε δύο στρατηγεία. Μάλιστα έφθασε μέχρι τον αστείο ισχυρισμό ότι ως Ελλάδα, με το ΝΑΤΟικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα, «θα καλύπτουμε και το Αιγαίο και ολόκληρο τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, θα έχουμε Ελληνα διοικητή» σε αντίθεση με την Τουρκία, όπου το ΝΑΤΟικό αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης «δεν έχει καμία αξία για την ίδια, γιατί θα είναι Αμερικανός διοικητής». Παραδέχθηκε δε την ίδια ώρα ότι ο Αμερικανός διοικητής θα έχει την πραγματική εξουσία επί του εναέριου χώρου στο Αιγαίο, όπως «αυτό το είχε και από τη Νάπολη».

Στο μεταξύ χτες στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Αμπ. Γκιουλ μιλώντας σε τηλεοπτική συζήτηση είπε ότι «δύο επιτροπές, μια τουρκική και μια ελληνική, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται και οι ειδήμονες που γνωρίζουν καλά τα θέματα», θα μπορούσαν να ασχοληθούν με τα προβλήματα. Αφησε δε να εννοηθεί ότι η εργασία των επιτροπών θα αρχίσει σύντομα, ενώ παραδέχτηκε ότι έχει ήδη διανυθεί δρόμος σε αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χ. Ντιρόζ, υποστήριξε ότι η Τουρκία δε δέχεται την ελληνική άποψη για τα 10 ναυτικά μίλια του ελληνικού εναέριου χώρου πέραν των 6 ναυτικών μιλίων που ισχύουν στη θάλασσα και σημείωσε ότι δεν έχουν νόημα οι κατηγορίες για παραβιάσεις του FIR που διατυπώνονται από ελληνικής πλευράς. Ο Τούρκος εκπρόσωπος συνέκρινε την ελληνική δραστηριότητα στο Αιγαίο με την τουρκική και διαπίστωσε ότι ενώ η Τουρκία έκανε 6.623 πτήσεις στο Αιγαίο το 2002 τα ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν περισσότερες από 30.000 πτήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ