Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μαγικός χορός στο Λυκαβηττό

Τους τολμηρούς πειραματισμούς και τη ρευστότητα των χορευτικών κινήσεων του «Alvin Ailey American Dance Theater», θα φιλοξενήσει το θέατρο του Λυκαβηττού για τέσσερις μόνο βραδιές (23-26/19). Μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις της στη χώρα μας, πριν δύο χρόνια, η διάσημη χορευτική ομάδα έρχεται στην Ελλάδα με ανανεωμένο ρεπερτόριο, παρουσιάζοντας αυτή τη φορά τις χορογραφίες «Serving Nia», «Treading», «The winder in Lisbon» και «Revelations».

Η θρυλική, πρώτη χορευτική παράσταση του σχήματος στις 30 Μαρτίου του 1958 στη Νέα Υόρκη, άλλαξε την αντίληψη του αμερικάνικου χορού. Πολύ γρήγορα η ομάδα απέκτησε τη φήμη ενός από τους πιο καταξιωμένους παγκοσμίως «πρεσβευτές» του αμερικάνικου χορού, με την προώθηση της μοναδικότητας της μαύρης πολιτιστικής έκφρασης και με τη διατήρηση και τον εμπλουτισμό της μοντέρνας αμερικανικής χορευτικής κληρονομιάς. Εχοντας δώσει εκατοντάδες παραστάσεις σε κοινό 19 εκατομμυρίων ανθρώπων, το Χοροθέατρο ακολουθεί πιστά τη φιλοσοφία του ιδρυτή του: «Ο χορός ανήκει σε κάθε άνθρωπο - από τον άνθρωπο γεννήθηκε και πρέπει πάντα να επιστρέφει στον άνθρωπο».

Οταν ο Α. Εϊλι άρχισε να χορογραφεί, άντλησε έμπνευση από τα μπλουζ, τα σπιρίτσουαλς και τα γκόσπιλς. Σήμερα, η ομάδα συνεχίζει την αποστολή του ιδρυτή της, τόσο με την παρουσίαση σημαντικών έργων από το παρελθόν όσο και με την παραγγελία νέων που εμπλουτίζουν το ρεπερτόριο. Το 1989, έπειτα από το θάνατο του A. Εϊλι, την καλλιτεχνική διεύθυνση του Χοροθεάτρου ανέλαβε η J. Jamison.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ