Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Συνάντηση» ιστορικών πόλεων στη Ρόδο

Περισσότερες από 200 επιστημονικές εισηγήσεις, για την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη των ιστορικών πόλεων του κόσμου, περιλαμβάνει το 7ο Διεθνές Συμπόσιο του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς (OWHC), που διοργανώνεται (23 - 26/9) στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, υπό την αιγίδα της UNESCO και των υπουργείων Πολιτισμού και Αιγαίου.

Στο πλαίσιό του, θα γίνουν τρεις παράλληλες συνεδριάσεις: Με τους δημάρχους των 188 ιστορικών πόλεων του OWHC, με ειδικούς επιστήμονες και νέους (16-19 ετών), που επιλέχθηκαν από τις πόλεις Παγκόσμιας Κληρονομιάς, οι οποίοι θα συζητήσουν και θα προτείνουν προγράμματα προστασίας των «εύθραυστων» ιστορικών πόλεων. To κεντρικό θέμα των δημάρχων και των ειδικών επιστημόνων έχει τίτλο «Διατηρώντας την Κληρονομιά Ζωντανή - Εκπαίδευση και κατάρτιση για τη διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς» και οργανώνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Συντήρησης και Αποκατάστασης Μνημείων (ICCROM). H μεσαιωνική πόλη της Ρόδου συμπεριελήφθη το 1988 στη λίστα της UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για τον πλούτο της διαπολιτισμικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που αντιπροσωπεύει, ενώ μετέχει στο δίκτυο OWHC, που δημιούργησε η Ουνέσκο το 1993.

Στο δίκτυο μετέχουν 188 ιστορικές πόλεις, που αντιπροσωπεύουν συνολικό πληθυσμό 120 εκατομμυρίων. Επιλέχθηκαν από την Παγκόσμια Διαπολιτισμική Επιτροπή της UNESCO, από τη Λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με βασικό κριτήριο τη μοναδικότητα της πολιτιστικής παράδοσης, την αυθεντικότητα και καλή κατάσταση των μνημείων και το «διαχρονικό ρυθμό ζωής». Συγκεκριμένα, στον OWHC μετέχουν 98 ιστορικές πόλεις από την Ευρώπη, 35 από την Αμερική, 35 από την Ασία και 20 από την Αφρική.

Να σημειώσουμε ότι στα πλαίσια του Συμποσίου, την Πέμπτη, στο Κάστρο των Ιπποτών, θα δώσουν συναυλία η Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, με δική τους ορχηστρική μουσική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ