Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Μπαίνει και αυτή στο προεκλογικό τραπέζι

Διαβεβαιώνοντας τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, που ανησυχούν μην τυχόν πάει πίσω - λόγω εκλογών - η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως «οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ένα διαρκές μέτωπο»!

Το ξεπούλημα και των πιο δυναμικών τμημάτων της δημόσιας περιουσίας ρίχνει στην προεκλογική σκακιέρα η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τη στήριξη της άρχουσας τάξης. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης - όπου είχε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2004 - δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ένα διαρκές μέτωπο»! Με τη δήλωση αυτή, ο επί των Οικονομικών υπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να διαβεβαιώσει - όσους ανησυχούν - ότι η προεκλογική περίοδος δε θα εμποδίσει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που έχει υποσχεθεί.

Στα πλαίσια αυτά και επιχειρώντας να προσφέρει σαφή δείγματα γραφής για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει με τόλμη την ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ο υπουργός:

  • Ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα υποβληθούν οι προτάσεις για το «στρατηγικό επενδυτή» της ΔΕΠΑ. Ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΔΕΠΑ έχουν επιδείξει τρεις ξένες εταιρίες, γερμανικών, ισπανικών και ρωσικών συμφερόντων.
  • Ανέφερε, επίσης, ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, της εταιρίας «Τουριστικά Ακίνητα» και της ΕΥΔΑΠ.

Ο υπουργός απέφυγε να μιλήσει για τις ιδιωτικοποιήσεις στον τραπεζικό τομέα. Ο λόγος είναι τόσο το κακό κλίμα στο Χρηματιστήριο, όσο και οι αντιδράσεις «θεσμικών» (κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εμμένει για εισπρακτικούς λόγους στη λογική των μετοχοποιήσεων, ενώ οι ίδιοι επιθυμούν... πιο δυναμικές ιδιωτικοποιήσεις με εκχώρηση της διοίκησης σε ιδιώτες). Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται ότι ανάγκασαν την κυβέρνηση να αλλάξει τα αρχικά χρονοδιαγράμματα προς τα πίσω.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να εισάγει τα νέα πακέτα μετοχών της ΔΕΗ προς το τέλος του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτώβρη, ενώ φιλοδοξεί να εισπράξει περί τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 150 εκατ. ευρώ αναμένει να εισπράξει από την πώληση μετοχών των «Τουριστικών Ακινήτων». Η προοπτική εισόδου «στρατηγικού επενδυτή» στην ΕΥΔΑΠ έχει δημιουργήσει κλίμα σύγκρουσης μεταξύ διαφόρων τμημάτων της οικονομικής ολιγαρχίας, ενώ η κυβέρνηση κατηγορείται ότι επιδιώκει την παράδοση επιχειρήσεων του δημοσίου σε συγκεκριμένα συμφέροντα (για την περίπτωση της ΕΥΔΑΠ «φωτογραφίζεται» ο Μπόμπολας). Οι μεγάλοι ζημιωμένοι, βέβαια, θα είναι οι καταναλωτές, οι οποίοι θα πουν το νερό νεράκι...

Και ενώ η κυβέρνηση έχει αποφασίσει γενική εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, στο δημοσιονομικό μέτωπο τα πράγματα κάθε άλλο από ρόδινα εξελίσσονται. Οι δαπάνες για τα Ολυμπιακά έργα «τρέχουν» με ανέλεγκτους ρυθμούς, επιβεβαιώνοντας έτσι όσους υποστήριζαν ότι η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων θα εξελιχθεί σε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», μόνο οι δαπάνες των έργων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν ξεπεράσει τα 5,5 δισ. ευρώ (1,9 τρισ. δραχμές), παρά τους ισχυρισμούς της κυβερνητικής προπαγάνδας ότι το συνολικό κόστος των έργων δε θα ξεπεράσει τα 1,5 τρισ. δρχ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων, ο συνολικός προϋπολογισμός της Ολυμπιάδας αναμένεται να ξεπεράσει τα 3,5 τρισ. δραχμές, ενώ η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να «κουκουλώσει» το εξελισσόμενο οικονομικό σκάνδαλο, αναζητά τρόπους λογιστικής τακτοποίησης...

Στις δηλώσεις του ο Ν. Χριστοδουλάκης παρέκαμψε τις σκοτεινές πλευρές της δημοσιονομικής κατάστασης και προτίμησε να αναφερθεί στο προσφιλές θέμα της κυβερνητικής προπαγάνδας, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης... Οπως δήλωσε, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα ανέλθει φέτος σε επίπεδα υψηλότερα του 3,8% που είχε τεθεί, ενώ για το 2004 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 4%. Την ερχόμενη Πέμπτη 2 Οκτώβρη στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2004.

Ο δανεισμός των ΔΕΚΟ

Στοιχεία για το δανεισμό των ΔΕΚΟ μέσα στο 2003 έδωσε χτες... ξαφνικά το υπουργείο Οικονομίας. Σύμφωνα με αυτά, τα δάνεια που έχουν συνάψει οι ΔΕΚΟ (δεν περιλαμβάνεται ο ΟΤΕ, ο οποίος θεωρείται ιδιωτική εταιρία) μετά από έγκριση της κυβέρνησης ανήλθαν στο εννιάμηνο στα 2 δισ. ευρώ, ενώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2003 προβλέπεται όριο δανεισμό τα 2,74 δισ. ευρώ. Από το ποσό των δανείων των 2 δισ. ευρώ, τα 1,05 δισ. ευρώ έχουν δοθεί με την εγγύηση του δημοσίου και αφορούν τις αστικές συγκοινωνίες (295 εκατ. ευρώ), τον ΟΔΙΕ (91 εκατ. ευρώ), τον ΟΣΕ (630 εκατ. ευρώ) και την ΕΒΟ (26 εκατ. ευρώ).

Ο αναγνώστης, βέβαια, πρέπει να λάβει υπόψη ότι τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία δεν είναι και τα πιο αξιόπιστα και η συνειδητή παραποίησή τους αποτελεί πλέον συνήθη πρακτική...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αστρονομικά κέρδη 5,2 δισ. ευρώ στο 9μηνο (2012-12-01 00:00:00.0)
«Θηλιά» 117,4 δισ. ευρώ στα νοικοκυριά (2009-05-12 00:00:00.0)
Αυξάνεται με ρυθμό 1 δισ. ευρώ το μήνα! (2005-09-23 00:00:00.0)
Αγγιξαν το 20% του ΑΕΠ τον Ιούνη (2002-09-21 00:00:00.0)
Δανεικά 20 δισ. ευρώ στο εξάμηνο (2002-06-15 00:00:00.0)
Νέα δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ (2002-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ