Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Πάλι στους δρόμους οι ανθρακωρύχοι

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Χιλιάδες ανθρακωρύχοι βρέθηκαν για μια ακόμη φορά στους δρόμους στην περιοχή της Σιλεσίας προκειμένου να αντισταθούν στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Λέσεκ Μίλερ που επιθυμεί να στείλει χιλιάδες από αυτούς στα σπίτια τους.

Αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι δεν περιορίστηκαν σε διαδηλώσεις στην πόλη του Μπίτομ, όπου η κυβέρνηση θέλει να κλείσει 4 ορυχεία, αλλά απέκλεισαν 16 διαφορετικές οδικές αρτηρίες γύρω από την πόλη της Κατοβίτσε (το βιομηχανικό κέντρο της περιοχής) 300 χλμ νότια της Βαρσοβίας. Εκπρόσωποι των εργατών αποκάλεσαν την κίνηση αυτή «ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Σιλεσίας». Σε ένδειξη συμπαράστασης εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους απέκλεισαν γραμμές στη Βαρσοβία για μία ώρα.

Ο Πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι απηύθυνε «έκκληση» για διάλογο με τους απεργούς αλλά φυσικά η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να υποχωρήσει. Το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» της βιομηχανίας εκτός από το κλείσιμο των 4 ορυχείων στο Μπίτομ (δηλαδή των απώλεια 8.000 θέσεων εργασίας) τον ερχόμενο χρόνο, προβλέπει συνολικά 25.000 απολυμένους μέχρι το 2006. Και όλα αυτά ενώ στη Σιλεσία η ανεργία φτάνει το 30% (στην Πολωνία φτάνει το 20%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ