Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Υποδομή και πρόληψη... «αντίδοτο» και σε σεισμό 8 Ρίχτερ!

ΤΟΚΙΟ.-- Εξαιτίας της άρτιας αντισεισμικής υποδομής των κτιρίων και του καλού συντονισμού των υπηρεσιών διάσωσης, πυρόσβεσης και αρωγής, οι κάτοικοι της ιαπωνικής νήσου Χοκάιντο δεν είχαν να φοβηθούν σχεδόν τίποτε από τον ισχυρό Εγκέλαδο των οκτώ Ρίχτερ, που ταρακούνησε το έδαφος του νησιού λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα (τοπική ώρα).

Απ' την ισχυρότατη σεισμική δόνηση (με επίκεντρο υποθαλάσσιο, στη θαλάσσια περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού και περίπου 100 χλμ μακριά απ' τις ανατολικές ακτές του Χοκάιντο) τραυματίστηκαν 323 άνθρωποι, εκ των οποίων μόλις 22 έφεραν αρκετά σοβαρά τραύματα. Ο σεισμός δεν επέφερε άμεσα το θάνατο σε κανέναν κάτοικο του Χοκάιντο. Εμμεσα, οι αρχές αποδίδουν το θάνατο ενός 58χρονου ψαρά που υπέφερε από καρδιακά προβλήματα και ενός 61χρονου οδοκαθαριστή που τον χτύπησε αυτοκίνητο λίγα λεπτά μετά το σεισμό...

Οσον αφορά στις υλικές ζημιές και αυτές ήταν (τηρουμένων των αναλογιών) περιορισμένες. Παρατηρήθηκαν διακοπές σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση στα σπίτια 16.000 κατοίκων. Κάπου 41.000 άλλοι αναγκάστηκαν - για προληπτικούς λόγους - να εκκενώσουν τις εστίες τους, αλλά έως το βράδυ μόνον 1.400 απ' αυτούς παρέμεναν σε καταφύγια που άμεσα τους υπέδειξαν οι κρατικές αρχές! Τέλος, εξαιτίας του Εγκέλαδου προκλήθηκε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων, η οποία όμως κατασβέστηκε απ' τους πυροσβέστες μέσα σε τρεις ώρες, δίχως να απειληθεί η ασφάλεια παρακείμενων κτιρίων.

Η έγκαιρη προληπτική αντισεισμική πολιτική των ιαπωνικών αρχών δεν προκάλεσε θύματα, κυρίως γιατί οι Ιάπωνες πήραν διδακτικά μαθήματα από προηγούμενες τραγωδίες του Εγκέλαδου όπως τα 8,3 Ρίχτερ που συγκλόνισαν προ 80ετίας την πόλη Γιοκοχάμα, με αποτέλεσμα το θάνατο 140.000 ανθρώπων και το σεισμό των 7,2 Ρίχτερ το 1997 στο Κόμπε, με αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 6.000 ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ