Σάββατο 11 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ντοκιμαντέρ για εκρηκτικά φαινόμενα

Αφιερωμένο στην Ειρήνη, με κεντρικό άξονα την ενότητα «πόλεμος - τρομοκρατία - λαθρομετανάστευση», αρχίζει στις 19/10 το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 25/10. Με ρεκόρ συμμετοχών στο διαγωνιστικό τμήμα, με παράλληλο πρόγραμμα προβολών, το φεστιβάλ εστιάζει το φακό του, μέσα από το βλέμμα δεκάδων σκηνοθετών και στα τέσσερα σημεία του πλανήτη, στα εκρηκτικά φαινόμενα του καιρού μας. Φέτος το διαγωνιστικό τμήμα κατηγοριοποιείται σε Κεντρικό και Σπουδαστικό. Παράλληλα θα γίνουν δύο αφιερώματα, στον Βασίλη Μάρο, τον πατριάρχη του ντοκιμαντέρ, ο οποίος πέθανε πέρσι και στον Βρετανό Nick Broomfield, πρόεδρο της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής. Τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης είναι η Ισπανία.

Η πιο σημαντική φετινή καινοτομία είναι οι δύο ειδικές ζώνες προβολών. Μια ζώνη πειραματικού ντοκιμαντέρ, με φιλοξενούμενους πέντε σκηνοθέτες από το «ιρανικό κινηματογραφικό θαύμα» και μια κλασικού ντοκιμαντέρ, με τίτλο «οι καλύτεροι προτείνουν τα καλύτερα». Πέντε διευθυντές ευρωπαϊκών ταινιοθηκών προτείνουν την καλύτερη ταινία της κάθε ταινιοθήκης, μεταξύ των οποίων και η ελληνική.

Τέλος, στο παράλληλο πολιτιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται: Η έκθεση φωτογραφίας «Το πνεύμα της παγκοσμιοποίησης» από το Κέντρο φωτογραφίας Σκοπέλου και έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Μάρου. Η Σαββίνα Γιαννάτου και οι «Πριμαβέρα εν Σαλόνικο» παρουσιάζουν μουσικές και τραγούδια από τη Μεσόγειο κι όλο τον κόσμο. Πολύωρη μουσικοθεατρική παράσταση με το θίασο «Θέατρο Δρόμου» του Νίκου Χατζηπαπά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ