Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
«Εορταστική» ατμόσφαιρα...

Η διαμάχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος για τον «έλεγχο» των μητροπόλεων των λεγόμενων Νέων Χωρών (Ηπείρου, Μακεδονίας, Θράκης, νησιών Βορειοανατολικού Αιγαίου) είχε χτες... εορταστικό χαρακτήρα. Ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ευχετήριο τηλεγράφημα για την ονομαστική του εορτή, στο οποίο αναφέρει: «Προς συνέχιση της υψηλής προσφοράς σας στην αγιοτάτη Εκκλησία της Ελλάδας, τον Ελληνικό λαό και την Ορθοδοξία». Ευχές στον αρχιεπίσκοπο έστειλαν πολλοί πολιτικοί παράγοντας, ενώ επιστολή απέστειλε και ο πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, το πρωί, ο αρχιεπίσκοπος είπε στο κήρυγμά του στη Μητρόπολη, ότι «επικεφαλής της Εκκλησίας είναι ο Χριστός και όχι φυσικό πρόσωπο, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να τον υποκαταστήσει». Προσθέτοντας ότι μόνο σε ετερόδοξες Εκκλησίες μπορεί κατά κάποιον τρόπο να υποκαθίσταται από ορατές κεφαλές. Τις ευχές του στον αρχιεπίσκοπο, έδωσε και ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Π. Ευθυμίου, σε συνάντηση που είχαν, ενώ ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δε «βοηθάει η μετατροπή του θέματος, σε πολιτική και κομματική διαμάχη».

Στο μεταξύ, η θέση του επίτιμου Προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη «περί παρέμβασης όλου του πολιτικού κόσμου» προκάλεσε τη δυσαρέσκεια στη χτεσινή Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, σημειώνοντας ως ορθότερη γραμμή τη «μη παρέμβαση», ενώ πρόσθεσε ότι όσοι «παρεμβαίνουν υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία, ούτε στην Εκκλησία, ούτε στην Ορθοδοξία. Εχει τη δύναμη η Ορθοδοξία και η Εκκλησία να βρίσκει το δρόμο της μέσα από τις διαδικασίες της».

Για την εκκλησιαστική διαμάχη δήλωση έκανε χτες και ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Σουφλιάς, εκφράζοντας την επίσημη θέση του κόμματος «περί λύσης του θέματος στα πλαίσια της Εκκλησίας» και ότι «η ανάμειξη των κομμάτων σε τέτοια θέματα περισσότερο βλάπτει παρά ωφελεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ