Κυριακή 26 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
Οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων

Η απόκτηση του Ροναλντίνιο έδωσε άλλον αέρα στην Μπαρτσελόνα

Sportidea

Η απόκτηση του Ροναλντίνιο έδωσε άλλον αέρα στην Μπαρτσελόνα
Η πρώτη αποστολή ολοκληρώθηκε με επιτυχία για τις τρεις ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Είτε δύσκολα είτε εύκολα ΠΑΟΚ, Αρης και Πανιώνιος κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια των Λιν, Ζίμπρου, Νόρτζελαντ, αντίστοιχα, και να προκριθούν στον επόμενο γύρο. Ομως η κλήρωση την επόμενη της επιτυχίας επιβεβαίωσε πλήρως αυτό που λένε, ότι τώρα... τα ψέματα τελείωσαν. Οι εκπρόσωποί μας καλούνται πλέον να κάνουν τη βουτιά στα βαθιά, αφού η καινούρια παρέα αντιπάλων των ελληνικών ομάδων δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη. Για τους δυο μάλιστα, Πανιώνιο και Αρη, θα έλεγε κανείς ότι έπεσαν στο άλλο άκρο, αφού Μπαρτσελόνα και Περούτζια δε θα μπορούσε να είναι και ό,τι καλύτερο για τα όνειρα «κυανέρυθρων» και «κιτρίνων» όσον αφορά την ευρωπαϊκή τους πορεία. Ακόμα και η αντίπαλος του ΠΑΟΚ, Ντέμπρετσεν, μπορεί να μην είναι από τα σπουδαία ονόματα της ουγγρικής σχολής ποδοσφαίρου, όμως θεωρείται ανερχόμενη δύναμη και σίγουρα δεν είναι Λιν.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Τουλάχιστον στο χρώμα... μοιάζουν

Τα χαμόγελα για τη δεύτερη νίκη και παράλληλα την πρόκριση επί της Νόρτζελαντ δεν μπόρεσαν να διαρκέσουν και πολύ παρά μόνο μέχρι το μεσημέρι της επομένης του αγώνα. Τότε έγινε γνωστό το όνομα της αντιπάλου του Πανιώνιου και φυσικά τα χείλη έκλεισαν απότομα. Η Μπαρτσελόνα μοιάζει από τώρα σαν κλειστή μπάρα στα οποία όνειρα είχαν οι ομόχρωμοι των Καταλανών στην Ελλάδα, για το κάτι παραπάνω στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Και όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, όταν το αγωνιστικό μέρος δεν προσφέρει και πολλά περιθώρια για στόχους, τότε τα πράγματα πηγαίνουν στο οικονομικό, αφού «ουδέν κακόν αμιγές καλού» που λένε. Ετσι η έδρα του πρώτου παιχνιδιού άλλαξε και ο αγώνας θα γίνει τελικά την Τετάρτη 6 Νοέμβρη στη Νέα Σμύρνη, αφού αν ακολουθούσαν το πρόγραμμα η ρεβάνς ίσως και να πρόσφερε όσα ο πρώτος αγώνας. Προσγειωμένος στη δύσκολη πραγματικότητα πάντως ο τεχνικός της ομάδας Γιόζεφ Μπουμπένκο δε... μάσησε τα λόγια του αναφερόμενος στο παιχνίδι: «Σίγουρα κληρωθήκαμε με μια πολύ δύσκολη ομάδα. Η Μπαρτσελόνα είναι το φαβορί για την κατάκτηση ακόμη και του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Πιστεύω ότι για τους φιλάθλους μας και για μας είναι μια μεγάλη ομάδα, και θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για τους παίκτες μου, για να δώσουν περισσότερα από όσα μπορούν». Παράλληλα έδωσε και το στίγμα για το τι πρέπει να κάνουν οι παίκτες όταν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους αντιπάλους τους... «Το βασικό είναι οι παίκτες να μη σκέφτονται την ιστορία που κουβαλάει η Μπαρτσελόνα, αλλά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα».

Ο Ζήσης Βρύζας γράφει τη δική του ιστορία στην Περούτζια

Sportidea

Ο Ζήσης Βρύζας γράφει τη δική του ιστορία στην Περούτζια
Μπαρτσελόνα: Με όνομα βαρύ και... ιστορία

Ετος ίδρυσης: 1899. Χρώματα: Κόκκινο-μπλε. Τίτλοι: 15 Πρωταθλήματα Ισπανίας, 24 Κύπελλα Ισπανίας, 5 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 2 Λιγκ Καπ, 1 Κύπελλο Πρωταθλητριών, 4 Κύπελλα Κυπελλούχων, 3 Κύπελλα Εκθέσεων, 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης. Εδρα: «Καμπ Νου» (98.109 θεατές). Πρόεδρος: Ζοάν Λαπόρτα. Προπονητής: Φρανκ Ράικαρντ.

Η Μπαρτσελόνα αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες ποδοσφαιρικές δυνάμεις όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Τόσο στην Ισπανία για συγκεκριμένους λόγους (πολιτικούς, ιστορικούς) αλλά και γενικότερα στο διεθνές στερέωμα έχει χαρακτηριστεί σαν το αντίπαλο δέος σε αυτούς που δε συμπαθούν τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το «καμάρι της Καταλωνίας», όμως, τα τελευταία τέσσερα χρόνια δε διανύει και την καλύτερη περίοδο της ιστορίας του, καθώς όχι μόνο δεν έχει πανηγυρίσει κάποιον τίτλο, αλλά πέρυσι κινδύνευσε για ένα διάστημα και με υποβιβασμό (!) για να ξεκινήσει την αντεπίθεσή της λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος της σεζόν και να καταφέρει τελικά να τερματίσει έκτη, με το «ευρωπαϊκό εισιτήριο». Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο πέρασαν πολλοί προπονητές από τον πάγκο, χωρίς όμως να στεριώσουν. Φέτος τα «κάστανα από τη φωτιά» ανέλαβε να βγάλει ο Ολλανδός Φρανκ Ράικαρντ, που παλιότερα είχε αγωνιστεί και σαν παίκτης στην ομάδα. Στις τάξεις της διαθέτει πολλά μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως ο Πάτρικ Κλάιφερτ, ο Μαρκ Οφερμαρς και βέβαια ο Ροναλντίνιο, του οποίου η έλευση στη Βαρκελώνη το περασμένο καλοκαίρι προκάλεσε θύελλα ενθουσιασμού στους οπαδούς της «Μπάρτσα». Στον προηγούμενο γύρο του ΟΥΕΦΑ απέκλεισε στην πρώτη φάση την Πουχόφ από τη Σλοβακία (1-1 εκτός, 8-0 εντός).

ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ - ΑΡΗΣ
Πάμε σαν... άλλοτε

«Στραβοπατήματα» όπως με τη Λιν δεν επιτρέπονται πλέον στον ΠΑΟΚ

Sportidea

«Στραβοπατήματα» όπως με τη Λιν δεν επιτρέπονται πλέον στον ΠΑΟΚ
Στους παλιότερους του Αρη το άκουσμα ότι η ομάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει την Περούτζια, τους ξύπνησε μνήμες του παρελθόντος και μάλιστα ιδιαίτερα ευχάριστες. Πριν 24 χρόνια οι «κιτρινόμαυροι» της Θεσσαλονίκης σημείωναν μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τους επιτυχίες όταν απέκλειαν για τον ίδιο θεσμό και μάλιστα στον ίδιο γύρο της διοργάνωσης την ιταλική ομάδα. Μια πρόκριση που είχε έρθει με εντυπωσιακό τρόπο, αφού στον αγώνα της συμπρωτεύουσας οι «κίτρινοι» παραχώρησαν ισοπαλία 1-1, όμως στον επαναληπτικό και με τέρματα των Μπαλή, Σεμερτζίδη και Ζήνδρου νίκησαν 3-0. Σήμερα τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά. Μπορεί η Περούτζια να μην αποτελεί το «μεγάλο όνομα» στη γειτονική χώρα, είναι όμως μια ομάδα έμπειρη που προέρχεται από την ιταλική σχολή ποδοσφαίρου και σίγουρα έχει πολύ λιγότερα προβλήματα από ό,τι ο Αρης.

Ο τεχνικός του Αρη, Γιώργος Παντζιαράς, που συμμετείχε σε εκείνη την ομάδα που πήρε την πρόκριση και ζει τη ζοφερή πραγματικότητα τού σήμερα, προσπάθησε να δείξει το μυστικό της επιτυχίας με βάση την εμπειρία του. «Αυτή ήταν μια ιστορική πρόκριση για τον Αρη και ήταν το καλύτερο παιχνίδι που έκανε η ομάδα στις ευρωπαϊκές εμφανίσεις της. Ημασταν ενωμένοι και αγαπημένοι και καταφέραμε να προκριθούμε τότε. Οσον αφορά τις φετινές αναμετρήσεις, θα παίξουμε χωρίς άγχος και ό,τι βγει. Είναι τιμή για μας να εκπροσωπούμε τον Αρη στην Ευρώπη».

Περούτζια: Ελληνική παροικία

Ετος ίδρυσης: 1905. Χρώματα: Κόκκινο - άσπρο. Τίτλοι: - Εδρα: «Ρενάτο Κούρι» (26.250 θέσεων). Πρόεδρος: Λουτσιάνο Γκαούτσι. Προπονητής: Σέρσε Κόσμι.

Ελληνική «παροικία» αποτελεί η Περούτζια, στην οποία αγωνίζονται τρεις Ελληνες παίκτες (ο Ζήσης Βρύζας, ο Κώστας Λουμπούτης και ο Βαγγέλης Νάστος). Η ομάδα μετράει 98 χρόνια παρουσίας στα γήπεδα, όμως δεν έχει κατακτήσει κάποιον τίτλο. Την έξοδό της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ η Περούτζια την εξασφάλισε μέσω του Ιντερτότο. Ενώ μέχρι στιγμής μετράει τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες στα πρώτα πέντε παιχνίδια πρωταθλήματος. Στην προηγούμενη φάση απέκλεισε την Νταντί από τη Σκοτία με δύο νίκες (2-1 εκτός, 1-0 εντός).

ΠΑΟΚ - ΝΤΕΜΠΡΕΤΣΕΝ
Τώρα απαγορεύονται τα λάθη

Οχι ότι οι Ούγγροι αποτελούν φόβητρο για τον ΠΑΟΚ, αλλά λάθη τύπου Λιν με ήττα στην Τούμπα, έστω και εάν εκτός έδρας ήταν εντελώς διαφορετικοί, δε σημαίνει ότι κάθε φορά θα τη γλιτώνουν οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη. Αλλωστε, οι αντίπαλοί τους αυτή τη φορά χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής, αφού θεωρούνται από τις ανερχόμενες δυνάμεις του ουγγρικού ποδοσφαίρου. Γι' αυτόν το λόγο άλλωστε ο Αγγελος Αναστασιάδης εμφανίστηκε αισιόδοξος μεν, αλλά συγκρατημένος ενόψει των αναμετρήσεων τους: «Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά γι' αυτά τα ματς και να πετύχουμε δύο νίκες, καθώς προέχει το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου και πρέπει να συγκεντρώσουμε βαθμούς. Πάντως θα είναι λάθος να πούμε ότι υπάρχουν εύκολες ομάδες και να μην τα ισοπεδώνουμε όλα»

Ντέμπρετσεν: Φτιάχνει το μέλλον της

Ετος ίδρυσης: 1902 Χρώματα: Κόκκινο - άσπρο - μαύρο. Τίτλοι: 2 Κύπελλα Ουγγαρίας. Εδρα: «Ναγκιερντέι Κόρουτ» (6.600 θέσεων). Πρόεδρος: Σάντορ Ζίλαγκι. Προπονητής: Λάζαρ Σέντες.

Η Ντέμπρετσεν δε συγκαταλέγεται στις παραδοσιακές δυνάμεις του ουγγρικού ποδοσφαίρου, όμως τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στις εγχώριες διοργανώσεις. Το 1993 ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία, οπόταν και παρουσιάζει συνεχή ανοδική πορεία. Το 1999 και το 2001 έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Φέτος βρίσκεται στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα, μετά το πέρας 9 αγωνιστικών, μόλις ένα βαθμό πίσω από τη ΜΤΚ. Ο Τάμας Σάντορ (θέλει μόλις ένα γκολ για να φτάσει τα 65 και να γίνει πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου) και οι επιθετικοί Μπαϊζάτ, Σουμούντιτσα είναι τα μεγάλα αστέρια της ομάδας και θα πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα από τον ΠΑΟΚ. Στην προηγούμενη φάση απέκλεισε την Εκράνας από τη Λιθουανία (1-1 εκτός, 2-1 εντός).

  • Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν στις 6 Νοέμβρη και οι επαναληπτικοί στις 27 του ίδιου μήνα.

Μπ. ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ