Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΒΟΙΑ
Αγωνιστική διεκδίκηση

Οι αγρότες των περιοχών Τριάδας και Ψαχνών, ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις τους και χτες κατέβασαν τα τρακτέρ στη Χαλκίδα

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).--

Η απόγνωση έχει ξεπεράσει την αντοχή και η αγανάκτηση έχει υπερβεί τα όρια των αγροτών των περιοχών Τριάδας και Ψαχνών του Δήμου Μεσσαπίων της Εύβοιας, αφού, έχει περάσει ένας χρόνος και ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις για τις ζημιές (καταστροφές) που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους, τον Οκτώβρη του 2002.

Οι απαντήσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Γεωργίας ήταν εμπαικτικές. Οι υποσχέσεις των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ ή των ΠΣΕΑ και της αρμόδιας διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, παράμειναν χωρίς αντίκρισμα. Χτες οι αγρότες πατατοκαλλιεργητές της περιοχής έδωσαν την πρώτη δυναμική απάντηση, πραγματοποιώντας πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, από την Τριάδα και τα Ψαχνά στην πόλη της Χαλκίδας, όπου παρέμειναν για δύο ώρες με τα μηχανήματα παραταγμένα στον κεντρικό δρόμο της πόλης, έξω από τη Νομαρχία, απαιτώντας την «εδώ και τώρα» καταβολή των αποζημιώσεων. Βέβαια, ο «προνοητικός» φιλοκυβερνητικός νομάρχης Εύβοιας, Θ. Μπουραντάς, είχε φροντίσει να... λείπει και έτσι, η αντιπροσωπεία των αγροτών επέδωσε το ψήφισμα στον αρμόδιο αντινομάρχη.

Στο ψήφισμα της χτεσινής κινητοποίησης διατρανώνεται η αγανάκτηση και οργή που διακατέχουν τους αγρότες για τη μη έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, παρότι έχει περάσει ένας χρόνος από την ολική καταστροφή της πατατοπαραγωγής της περιοχής.

Επισημαίνεται ότι δεν αρκούν, πλέον, οι διαβεβαιώσεις κατανόησης, δηλώνοντας, παράλληλα, ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο αγρότης Νίκος Σταύρου, από την Τριάδα, ο εμπαιγμός και η κοροϊδία είναι συνεχείς. «Ενώ έχει γίνει η καταγραφή των ζημιών, μας παραπέμπουν "από τον Ανα στον Καϊάφα", μια μας λένε ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει τις αποζημιώσεις και την άλλη τα ΠΣΕΑ, και όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι, ενώ εμείς από την περσινή σοδειά δε μαζέψαμε ούτε δείγμα πατάτας και τα χρέη τρέχουν. Οπως δείχνουν τα πράγματα αν δεν αγωνιστούμε δεν πρόκειται να ιδρώσει τ' αυτί τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ