Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
Ιεραρχία με φόντο την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις

Ξεκινά σήμερα η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας με φόντο την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που είχαν δρομολογηθεί την προηγούμενη βδομάδα. Ταυτόχρονα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που δείχνουν ότι η κρίση στις σχέσεις των δύο πλευρών βαθαίνει, δηλώσεις πολιτικών που τοποθετούνται με τη μία ή την άλλη πλευρά επανέρχονται στο προσκήνιο.

Σήμερα, στην έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας, κατατίθεται ομόφωνη πρόταση που διαμόρφωσε χτες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας. Το κείμενο που προτείνεται, αποφασίστηκε με «οδηγό» τη διαμεσολαβητική ενέργεια που είχαν αναλάβει, άτυπα, οι μητροπολίτες Πειραιώς Καλλίνικος και Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Τι «έχουμε» λοιπόν ενόψει της σημερινής Ιεραρχίας; Μια ομόφωνη πρόταση, που «σέβεται» την Πράξη του 1928, δίνει το δικαίωμα της «προσθαφαίρεσης» υποψηφίων στο Πατριαρχείο, αλλά εντάσσει την όλη διαδικασία πάντα στα πλαίσια της ελληνικής νομοθεσίας.

Και από την άλλη, ένα Οικουμενικό Πατριαρχείο, που «επιφυλάσσεται» να εγκρίνονται τελικά από την Ιεραρχία της Ελλάδας οι υποψήφιοι Ιεράρχες που εγγράφει στον κατάλογο.

Με ανακοίνωσή του το Σάββατο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητά από τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδας τη «στήριξη των δικαίων της Μητρός όλων Εκκλησίας» και, ταυτόχρονα, με χτεσινή ανακοίνωσή του δηλώνει ότι η αιτία διακοπής των συνομιλιών, δεν ήταν «η επιφύλαξη σημείου της εφαρμογής του Ε' όρου της Πράξης του 1928» αλλά... ότι έλαβε υπόψη του «τις διαμαρτυρίες Ιεραρχών, ότι οι διμερείς επαφές διεξάγονταν άνευ συνοδικής εξουσιοδοτήσεως».

Επίσης, έχουμε τους εκπροσώπους της άτυπης διαμεσολαβητικής προσπάθειας, τον διευθυντή του γραφείου του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθήνα μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη και της Εκκλησίας της Ελλάδας μητροπολίτη Πειραιώς και Δημητριάδος να μιλούν για παραπληροφόρηση, διαστρεβλώσεις, παρανοήσεις, αλλά πάντα με... καλή θέληση για λύση.

Μετά τις εξελίξεις με την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης επανήλθε στο θέμα με δηλώσεις ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο διακόπτει βιαίως κάθε μεσολαβητική προσπάθεια και σπρώχνει την αντιπαράθεση στα άκρα. Είναι προφανές ότι επιδιώκει να θέσει τους Μητροπολίτες των νέων χωρών προ του σκληρού διλήμματος ή να έρθουν σε αντίθεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην πνευματική εποπτεία του οποίου υπόκεινται, ή να αρνηθούν την ελληνική έννομο τάξη και τη δημοκρατική δομή της Αυτοκεφάλου εκκλησίας της Ελλάδας».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας χαρακτήρισε τις δηλώσεις «δείγμα παρεμβάσεων, σε ευθεία αντίθεση με τις επίσημες θέσεις της ΝΔ». Και συμπλήρωσε: «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο διάλογος μέσα στην Εκκλησία είναι η καλύτερη λύση».

Τέλος, στις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη απάντησε χτες, με ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο χαρακτηρίζοντας «ύβριν» αυτά που είπε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ