Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ
Εξήγγειλαν χτες όσα είχαν εξαγγείλει το 1996!

Τις γνωστές υποσχέσεις για μέτρα δήθεν ενίσχυσης και καλυτέρευσης της διαβίωσης των παλιννοστούντων, Τσιγγάνων και μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα μας, μοίρασε χτες η κυβέρνηση. Υποσχέσεις που εξαγγέλλονται κάθε φορά προεκλογικά ως νέα μέτρα ανακούφισης των ομάδων αυτών, αλλά είναι προφανές πως αν είχαν αποδόσει έστω και ελάχιστο, κάποιες από τις υποσχέσεις θα έπρεπε να είχαν διαγραφεί από την κυβερνητική ατζέντα.

Στο πλαίσιο αυτό συνεδρίασε χτες η αρμόδια διυπουργική επιτροπή, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, αποφάσισε την ένταξη στο σχέδιο πόλης περιοχών που κατοικούνται κατά κύριο λόγο από παλιννοστούντες ή Τσιγγάνους, τη μείωση κατά 80% των προστίμων που πληρώνουν οι παλιννοστούντες για αυθαίρετες κατοικίες και την αύξηση των δανείων με ευνοϊκούς όρους. Επίσης δόθηκαν υποσχέσεις για την ένταξη των ομάδων αυτών σε προγράμματα κατάρτισης, τη συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες, τη λήψη ιατρικής φροντίδας κλπ.

Θυμίζουμε πως το πακέτο προγραμμάτων για την κοινωνική ένταξη αυτών των ομάδων πρωτοανακοινώθηκε το 1996 από τον Κ. Σημίτη. Τότε, η κυβέρνηση υποσχόταν ότι θα υλοποιήσει ένα διετές πρόγραμμα για τους Τσιγγάνους ύψους 3 δισ. δραχμών (7.500 δραχμών κατά κεφαλήν το χρόνο) που μεταξύ άλλων περιλάμβανε την παραχώρηση 200 τροχόσπιτων το χρόνο μέχρι και παρεμβάσεις για τον κλασικό αθλητισμό...

Το δε Μάρτη του 1999 η κυβέρνηση υποσχόταν ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού των Τσιγγάνων, αλλά έκτοτε ουδέν νεότερο. Η στέγαση τσιγγάνων σε οικισμό με λυόμενα στο στρατόπεδο «Γκόνου», που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 1997 παραδόθηκε το Νοέμβρη του 2000. Τον Ιούνη του 2003 η κυβέρνηση ανακοίνωνε τη χορήγηση 35.000 στεγαστικών δανείων με επιδότηση για τους παλιννοστούντες, ενώ χτες η διυπουργική κατέληξε πως θα εγκριθούν μέχρι το τέλος του χρόνου 17.677 δάνεια.

Τα...«νέα» μέτρα

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής, ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, για τους παλιννοστούντες προβλέπονται ανάμεσα στα άλλα, τα εξής μέτρα: Μείωση κατά 80% των προστίμων για αυθαίρετες κατοικίες. Ενταξη στο σχέδιο πόλης οικισμών που κατοικούνται από παλιννοστούντες ή Τσιγγάνους, κατά 50% και πάνω, με τοπικά ρυμοτομικά. Κατάρτιση 1.500 ατόμων, από ειδικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας. Μοριοδότηση των παιδιών των παλιννοστούντων στην κατηγορία των μονίμων οπλιτών. Εγκριση μέχρι το τέλος του χρόνου 17.677 αιτήσεων για τη λήψη δανείων. Σε ό,τι αφορά την πολιτογράφηση των παλιννοστούντων, ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως από το 2001 μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2003 έχουν δοθεί 20.497 ιθαγένειες, ενώ ανακλήθηκαν 1.649 από τις παλιότερες.

Σε ό,τι αφορά τους Τσιγγάνους, η διυπουργική αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των δικαιούχων δανείων στέγασης με ευνοϊκούς όρους, από 4.500 σε 7.000. Μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί 4.500 δάνεια ενώ οι σχετικές αιτήσεις ξεπερνούν τις 6.000. Επίσης προβλέπονται 1.800 θέσεις κατάρτισης σε ειδικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας.

Τέλος αποφασίστηκε η κάλυψη του κόστους της μετακίνησης των μουσουλμάνων μαθητών και των λειτουργικών δαπανών των μειονοτικών σχολείων. Ενώ το 0,5% των εισακτέων στα ΤΕΙ από τα ΤΕΕ θα είναι μουσουλμάνοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπλε λόγια... αγάπης για τους Τσιγγάνους (2005-04-14 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση ξέχασε τις υποσχέσεις της στους Τσιγγάνους (2002-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ