Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
«Κωφεύει» για την κατεδάφιση των προσφυγικών

Eurokinissi

«Κωφεύει» το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων σχετικά με το θέμα της κατεδάφισης των προσφυγικών πολυκατοικιών επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η πλειοψηφία του συμβουλίου, καθώς και οι παρατάξεις των Χρ. Παπουτσή και Γ. Δημαρά, πρότειναν η συζήτηση να γίνει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ισχυριζόμενες ελλιπή ενημέρωση, αν και μέχρι τότε είναι πολύ πιθανόν «οι μπουλντόζες να έχουν ήδη ξεκινήσει», όπως προειδοποίησε το συμβούλιο ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» Σπύρος Χαλβατζής.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Οκτώβρη το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) αποφάσισε να κατεδαφιστούν οι προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, εκτός από δύο.

Η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, αρχικά ισχυρίστηκε πως ήταν έτοιμη να συζητήσει το θέμα και να ληφθεί σχετική απόφαση από το δήμο. Ο Χρ. Παπουτσής ζήτησε εγγράφως τις προθέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, τη θέση του ΤΕΕ, καθώς και τη θέση του Διαμερισματικού Συμβουλίου. Με αυτόν τον τρόπο, στην ουσία, έθεσε «βέτο» στη συζήτηση του θέματος, εφόσον ήταν αδύνατο να υπάρχουν όλα αυτά τα έγγραφα για ένα προ ημερησίας διατάξεως θέμα. Ισχυρίστηκε πως με αυτόν τον τρόπο θα ήθελε να «προφυλάξει το δημοτικό συμβούλιο». Στη συνέχεια όμως της συζήτησης, ήταν πιο αποκαλυπτικός, λέγοντας: «Πίσω από τη ρύθμιση (σ.σ: της κυβέρνησης) ίσως να υπάρχει μια χαριστική παρέμβαση».

Ο Γ. Δημαράς επικαλέστηκε «πλήρη άγνοια του θέματος» και ζήτησε να μετατεθεί η συζήτηση αφού υπάρχουν αποφάσεις, όπως αυτή του ΥΠΕΧΩΔΕ, που δεν του είναι γνωστές, συνηγορώντας, στην ουσία, στην παραπομπή του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση. Κάτι που σημαίνει παραπομπή του θέματος στις καλένδες. Πράγματι, μετά την τελευταία απόφαση του ΚΣΝΜ, ανοίγει ο δρόμος για την άμεση κατεδάφιση των πολυκατοικιών και την εν συνεχεία τσιμεντοποίησή τους. Και αυτό, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ντ. Μπακογιάννη, πως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε «ότι στο χώρο θα γίνει μόνο πράσινο και τίποτα άλλο».

Οπως, όμως, απάντησε ο Σπ. Χαλβατζής: «Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη» στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις. Δεσμεύσεις, που, όπως έχει αποδειχθεί, όσο εύκολα δίνονται, άλλο τόσο εύκολα παραβιάζονται...

Υποκρισία

Δεν έχουν περάσει λίγες μέρες από τη λήξη της απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ), και έχει ξεκινήσει μία τεράστια εισαγγελική έρευνα, για το αν η απεργία δημιούργησε προβλήματα στην υγεία των κατοίκων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μαγνησίας, όπου ο εισαγγελέας άσκησε αυτεπάγγελτα δίωξη, μετά από δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα, που ανέφερε ότι η απεργία των εργαζομένων δημιούργησε προβλήματα στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Ωστόσο, δεν εκφράστηκε και η ίδια ευαισθησία από τους αρμόδιους φορείς, για την υγεία των εργαζομένων αυτή τη φορά, όταν δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε εφημερίδα πως το πλοίο «ΚΛΕΜΑΝΣΩ», του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, θα καταπλεύσει στα ελληνικά ύδατα, «φορτωμένο» με τόνους αμιάντου και άλλων τοξικών ουσιών, που θα πρέπει να καθαριστεί από τους Ελληνες εργαζόμενους.

Το παραπάνω θέμα, έφερε εκτός ημερήσιας διάταξης, στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων, ο Σπ. Χαλβατζής. «Υπάρχει μεγάλη ευαισθησία», σημείωσε χαρακτηριστικά, «για την υγεία των κατοίκων από εισαγγελείς, από νομάρχες, αλλά και από κρατικούς αξιωματούχους. Ωστόσο, για την κατάσταση των εργαζομένων, για τα εργατικά δυστυχήματα, κανένας αξιωματούχος δεν εκφράζει καμιά ευαισθησία». Ζήτησε, δε, από το δημοτικό συμβούλιο, να θέσει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ και «να απαιτήσουμε να μην έρθει στα χωρικά μας ύδατα» το εν λόγω πλοίο. «Φωνή εις ώτα μη ακουόντων». Οι υπόλοιπες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου ούτε καν ασχολήθηκαν με το ζήτημα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ποιον δίνει λογαριασμό;(2005-04-02 00:00:00.0)
Προέκταση της ΕΛ.ΑΣ. η Δημοτική Αστυνομία(2004-12-18 00:00:00.0)
Αστυνομικοί αντί για παιδιά...(2004-04-20 00:00:00.0)
Δημοτική Αστυνομία σε ρόλο καταστολής;(2003-12-23 00:00:00.0)
Το κράτος πρέπει να είναι υπεύθυνο για τους παιδικούς σταθμούς(2002-09-10 00:00:00.0)
Εγκλήματα κατά συρροήν...(1995-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ