Παρασκευή 24 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγκλήματα κατά συρροήν...

Με τις ευλογίες του ΥΠΕΧΩΔΕ γκρεμίζεται το εργοστάσιο ΦΙΞ στη Συγγρού - μνημείο της σύγχρονης ελληνικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής

Μαζική διαμαρτυρία διαρκείας στο ΥΠΠΟ πραγματοποίησε χτες σύσσωμη η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ,προκειμένου να ζητήσει την άμεση παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου για να σταματήσει η συνεχιζόμενη κατεδάφιση του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ,στη λεωφόρο Συγγρού. Διδάσκοντες και φοιτητές, με τη μαζική παρουσία τους στα γραφεία του υπουργού και του υφυπουργού, ζήτησαν και είχαν, νωρίς το μεσημέρι, συνάντηση με τον Θ. Μικρούτσικο,ο οποίος αν και εξέφρασε την άποψη ότι "το κτίριο δεν πρέπει να γκρεμιστεί", δήλωσε "αναρμόδιος να παρέμβει".

Ως γνωστόν, τα θέματα αρχαιολογικής κληρονομιάς και νεοτέρων μνημείων υπάγονται στην αρμοδιότητα του υφυπουργού Πολιτισμού Ν. Σηφουνάκη,ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος να συγκαλεί το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.Στη συνάντηση, που ακολούθησε αργότερα και με τον Ν. Σηφουνάκη, "ο υφυπουργός αντιμετώπισε τους διαμαρτυρόμενους με υπεκφυγές και χωρίς ν' αναλάβει καμιά δέσμευση αποχώρησε"."Ο υφυπουργός", τονίζουν καθηγητές και φοιτητές, "πρέπει να συγκαλέσει αμέσως το ΚΣΝΜ. Απαιτείται η αναπομπή του θέματος σ' αυτό για κήρυξη ή μη του κτιρίου ως διατηρητέου. Αν κηρυχτεί διατηρητέο, τότε αυτόματα κηρύσσεται παράνομη και η άδεια κατεδάφισης. Το ΥΠΠΟ κρατά στα χέρια του την τύχη του κτιρίου, καθώς είναι αρμοδιότητά του η σύγκληση του ΚΣΝΜ, μόνου αρμόδιου οργάνου ν' αποφανθεί για τη διατήρηση ή μη του κτιρίου".

Οπως καταγγέλλουν, "το θέμα κήρυξης του κτιρίου ως διατηρητέου έχει εισαχθεί στο Συμβούλιο από το Σεπτέμβριο του 1994, αλλά έκτοτε υπάρχει διαρκής κωλυσιεργία και το Συμβούλιο δεν το έχει εξετάσει".

Ο υπουργός Πολιτισμού, πάντως, μετά τη συνάντησή του με τους καθηγητές και φοιτητές του ΕΜΠ, σημείωσε ότι πρόκειται για "ιστορία με ιδιαίτερα βεβαρημένο παρελθόν, αφού το κτίριο ποτέ δεν κρίθηκε διατηρητέο".Η χαριστική βολή δόθηκε όταν το κτίριο - έργο του κορυφαίου αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου - και μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής αγοράστηκε από τη δημόσια εταιρία "Αττικό Μετρό ΑΕ", η οποία εποπτεύεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ και προχώρησε, με βάση μελέτες της ίδιας και των υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ, στη μερική κατεδάφιση του κτιρίου (!).

Το γεγονός της αγοραπωλησίας το ΥΠΠΟ το πληροφορήθηκε πολύ αργότερα, όταν η πρόταση της Επιτροπής Αρχιτεκτόνων για δημιουργία του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στο χώρο "σκόνταψε" στην απόκτησή του από την εταιρία. Βαρύτατες, ως προς αυτό, είναι οι ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ, στο οποίο ανήκει ουσιαστικά και το θέμα της διάσωσης και αξιοποίησης ή όχι του κτιρίου.

Οι διαμαρτυρόμενοι, πάντως, μέχρι χτες αργά το απόγευμα συνέχιζαν να βρίσκονται στο ΥΠΠΟ, τονίζοντας ότι η διαμαρτυρία τους θα συνεχιστεί,μέχρι "να δεήσει ο υφυπουργός Πολιτισμού να υλοποιήσει την καταστατική του υποχρέωση για σύγκληση του ΚΣΝΜ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ν' αναλάβει την ευθύνη της, σ' ένα μείζον θέμα πολιτισμού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ