Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Επιχείρηση άμβλυνσης της λεηλασίας και της υποβάθμισης

Στο προεκλογικό γαϊτανάκι και οι μονάδες του Ιδρύματος με αλλεπάλληλα εγκαίνια και νέες εκχωρήσεις τομέων σε επιχειρηματίες

Να φέρουν τα «πάνω κάτω» των ολέθριων αποτελεσμάτων της πολιτικής της κυβέρνησης στο ΙΚΑ επιχείρησαν χτες ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, και ο διοικητής του Ιδρύματος, Μ. Νεκτάριος, κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εγκαινίων υποκαταστημάτων στη Γλυφάδα. Ετσι ο Δ. Ρέππας μίλησε για «σφριγηλό κοινωνικό - ασφαλιστικό οργανισμό» - παρά την κλοπή 1,8 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ» - ενώ ο Μ. Νεκτάριος αναφέρθηκε στις ανακαινίσεις των υγειονομικών μονάδων.

Ο Δ. Ρέππας είπε ότι η κυβέρνηση επέλεξε το ΙΚΑ να «είναι πρωταγωνιστής στο νέο περιβάλλον της κοινωνικής ασφάλισης» και ότι μέσα από την «ασφαλιστική μεταρρύθμιση και των πολλών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί, το ΙΚΑ αναδεικνύεται σε ένα μεγάλο ασφαλιστικό οργανισμό στα επίπεδα της Ευρώπης». Ο υπουργός Εργασίας ξεχνώντας ότι οι συντάξεις έχουν εξαθλιωθεί υποστήριξε ότι αποτελεί παρελθόν η «εποχή εκείνη που το ΙΚΑ αγωνιούσε, κυρίως τέτοια εποχή παραμονές εορτών, να αναζητήσει τα ποσά που θα έπρεπε να δώσει για μισθοδοσία ή για δώρο στους ασφαλισμένους». «Το ΙΚΑ όπως αποτυπώνεται και στους προϋπολογισμούς του είναι ένας ανεπτυγμένος, σφριγηλός κοινωνικο-ασφαλιστικός οργανισμός, ο οποίος μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής και να προσβλέπει με αισιοδοξία στο μέλλον», τόνισε ο Δ. Ρέππας.

Ειδικότερα αναφερόμενος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ο Δ. Ρέππας είπε ότι θα στηριχτεί στις μονάδες υγείας του ΙΚΑ, ενώ παρουσίασε ως λυμένο το εργασιακό πρόβλημα των 5.500 συμβασιούχων γιατρών. «Το εργασιακό καθεστώς σε καμία περίπτωση δε θα είναι δυσμενέστερο από το σημερινό, θέσεις πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης ή επιλογή να παραμείνουν ως προσωπικοί γιατροί», είπε ο Δ. Ρέππας.

Ο Μ. Νεκτάριος είπε ότι το ΙΚΑ προχωράει γρήγορα στον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών του και για του λόγου το αληθές ανέφερε ότι μόλις το 15% των μονάδων υγείας του ΙΚΑ δεν έχει ανακαινιστεί. Επιχείρησε να δρέψει τα εύσημα για τη λειτουργία του «184», που εκχωρήθηκε στους επιχειρηματίες, και που ταχυδακτυλουργικά μετέφερε τις ατελείωτες ουρές των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, στην αναμονή για ραντεβού έως και δύο μήνες για ορισμένες ειδικότητες γιατρών. Υποστήριξε ότι έλυσε το πρόβλημα των αιμοληψιών με το «184», όταν έχει καθιερώσει χρόνο δυόμισι λεπτών για κάθε αιμοληψία.

Κατά τα άλλα ο Μ. Νεκτάριος ανέφερε ότι θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία και η ευθύνη για τη λειτουργία και την οργάνωση του συστήματος διασύνδεσης του ΙΚΑ με τα ιδιωτικά και κρατικά νοσοκομεία, για να λυθεί - όπως υποστήριξε - το πρόβλημα της γραφειοκρατίας.

Στάσεις εργασίας των γιατρών

Με τρίωρες στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας συνεχίζουν σήμερα και αύριο οι γιατροί του ΙΚΑ τις κινητοποιήσεις τους με κύριο αίτημα την άμεση ασφάλιση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών που έχουν ασφαλιστεί στο ΤΣΑΥ προ της 31.12.1992 και αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας τους ως συντάξιμου, με την υπαγωγή τους στο ειδικό καθεστώς των μόνιμων γιατρών του νόμου 3163/55.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ