Κυριακή 16 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Γρηγοριάδης Κώστας

Θλιβερή φιγούρα της βδομάδας που πέρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έπειτα από την επίθεση στο αρχηγείο των Ιταλών καραμπινιέρων στη Νασιρίγια από την οποία σκοτώθηκαν 19 ιταλοί.

Ενθερμος υποστηρικτής της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπούς αλλά και της εκστρατείας κατά του Ιράκ, ο διαπλεκόμενος μεγιστάνας δε δίστασε να πάει ενάντια σε ολόκληρο τον ιταλικό λαό που απαιτούσε τη μη εμπλοκή της χώρας. Μετά την πολύνεκρη επίθεση ο Μπερλουσκόνι έσπευσε να υπεραμυνθεί των επιλογών του, τονίζοντας ότι η Ιταλία «έκανε το ιστορικό της καθήκον απέναντι στους συμμάχους». Παράλληλα απέκλεισε οποιαδήποτε ενδεχόμενο αποχώρησης των ιταλικών δυνάμεων κατοχής, ενώ ήδη αποστέλλει καινούρια δύναμη 75 καραμπινιέρων στο Ιράκ.

Ωστόσο, η ήδη προβληματική κυβέρνηση Μπερλουσκόνι βάλλεται πλέον από παντού. Η σαθρότητα της «μη πολεμικού χαρακτήρα» συμμετοχής των ιταλικών δυνάμεων (όπως τη χαρακτήριζε ο Μπερλουσκόνι μπροστά στην τεράστια λαϊκή αντίδραση) αποδείχτηκε περίτρανα και η Ιταλία, όπως επισημαίνει και η εφημερίδα «La Repubblica», πληρώνει την απόφασή της.

Την Παρασκευή ο Μπερλουσκόνι από τις Βρυξέλλες δήλωσε ότι προσπάθησε «να αποθαρρύνει τον Πρόεδρο Μπούς από την ιδέα της στρατιωτικής επέμβασης» και ότι συμφώνησε όταν είδε «ότι δε γινόταν αλλιώς»... Είναι ωστόσο προφανές ότι αστειότητες τέτοιου τύπου δεν μπορούν να αποκρύψουν το ρόλο της κυβέρνησής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ