Κυριακή 30 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Ετοιμάζεται για «μετακόμιση»;

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης είναι σήμερα ο μοναδικός παραγωγός ζάχαρης στην Ελλάδα και λειτουργεί στα πλαίσια της κοινής αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απασχολώντας περίπου στους 20.000 τευτλοπαραγωγούς και άνω των 1.000 ατόμων μόνιμο εργατικό, διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό. Σήμερα διαθέτει πέντε ζαχαρουργεία τα οποία βρίσκονται: Στην Λάρισα με μόνιμο εργατικό δυναμικό 182 άτομα, στο Πλατύ Ημαθίας με μόνιμο εργατικό δυναμικό 250 άτομα, στις Σέρρες με μόνιμο εργατικό δυναμικό 178 άτομα, στην Ξάνθη με μόνιμο εργατικό δυναμικό 193 άτομα και την Ορεστιάδα με μόνιμο εργατικό δυναμικό 220 άτομα.

Εκτός από τα παραπάνω εργοστάσια η ΕΒΖ έχει αγοράσει δύο ζαχαρουργεία στη Σερβία και στα οποία την επόμενη 5ετία πρόκειται να επενδύσει περίπου 16-17 εκατ. ευρώ, επένδυση που θα χρηματοδοτηθεί με δάνειο που έκανε η εταιρία, ύψους 18 εκατ. ευρώ, από τη βρετανικών συμφερόντων τράπεζα HSBC και επιπλέον η εταιρία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ζαχαρουργείο στα Μπίτολα των Σκοπίων.

Με δεδομένες τις προτάσεις της Επιτροπής για παύση της τευτλοκαλλιέργειας εντός της ΕΕ, αυτό που προσπαθεί να επιτύχει, η ελληνική διοίκηση της ΕΒΖ, όπως φαίνεται από τις παραπάνω κινήσεις, είναι η «επέκτασή» της στην αγορά των Βαλκανίων, για... το καλό των μετόχων της, κατά το πρόσφατο παράδειγμα της «Σίσσερ - Πάλκο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ