Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Εξοπλισμοί...

Ενα παλιό πρόβλημα επαναφέρεται πιεστικά στην επικαιρότητα από την κυβέρνηση. Πρόκειται για τη λεγόμενη μείωση των στρατιωτικών δαπανών. Πράγματι, αυτό το πρόβλημα απασχόλησε κι απασχολεί το κίνημα ειρήνης από θέση αρχών. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι συμφωνεί με οποιαδήποτε μορφή μείωσης. Μια μείωση π.χ. που θα έβαζε σε κίνδυνο την αμυντική ικανότητα της Ελλάδας, είναι μια αρνητική μείωση και γι' αυτό απορριπτέα. Αυτό σημαίνει ότι ο αμυντικός προγραμματισμός πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας ως πρωταρχικό μέλημα. Αντίθετα προς αυτή τη βασική αρχή ο αμυντικός προγραμματισμός γίνεται στη βάση των συμμαχικών δηλ. ΝΑΤΟικών αναγκών στην περιοχή.

Σύμφωνα με αυτές τις ανάγκες γίνεται προσπάθεια προσαρμογής των εσωτερικών αναγκών σαν η ουρά τους και όπου είναι εφικτή. Αυτή η αρνητική για τα εθνικά συμφέροντα φορά εντάθηκε μετά την ανατροπή του σοβιετικού πόλου ισχύος και την αλλαγή του ΝΑΤΟικού δόγματος στα πενηντάχρονά του στις ΗΠΑ. Ο εθνικός αμυντικός σχεδιασμός στην πράξη, τουλάχιστον, χάνεται σε ένα περιφερειακό σχέδιο που εξυπηρετεί συλλογικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα κι επιδιώξεις.

Η εθνική αμυντική οντότητα διαλύεται σε μια περιφερειακή οντότητα που το εκάστοτε συμφέρον κι η εκάστοτε επιδίωξή της δε συμπίπτει υποχρεωτικά με το εθνικό συμφέρον. Μπορεί π.χ. η εθνική επικράτεια να συρρικνωθεί, να μετατεθεί ή και να συγκυριαρχηθεί (βλέπε Αιγαίο, Τουρκία, Κύπρος) όταν το ευρύτερο περιφερειακό συμφέρον το απαιτεί. Προς εμπέδωση και αποδοχή αυτής της αντίληψης από την κοινή γνώμη, επιβάλλεται η βίαιη προσβολή του εθνικού ιστού.

Ο κυβερνητικός ισχυρισμός περί μειώσεως των αμυντικών δαπανών στον επόμενο χρόνο συνδέεται με την αύξηση χορηγήσεων στην Παιδεία. Μια τέτοια μείωση και μετάθεση δαπανών προϋποθέτει τον προηγούμενο αντίστοιχο επαναπροσανατολισμό προτεραιοτήτων στην αμυντική οργάνωση θεωρητικά και πρακτικά. Προϋποθέτει, δηλαδή, τη μετατροπή της υπαρκτής μέχρι τώρα σχέσης που λέει «πρώτα οι συμμαχικές, ΝΑΤΟικές ανάγκες κι ύστερα κι όπου και εάν δύναται προσαρμογή των εθνικών αμυντικών αναγκών σε αυτές, σαν η ουρά τους» σε σχέση που θα λέει «πρώτα οι εθνικές αμυντικές ανάγκες» ακόμη και για εκείνους που θεωρούν το ΝΑΤΟ αναγκαίο κακό.

Οποιαδήποτε λεγόμενη μείωση αμυντικών δαπανών που θα αναγγέλλεται σε μια θολή ατμόσφαιρα και θα συνδέεται με την Παιδεία, θα λειτουργεί ως πέπλο ντροπής στην αμυντική συρρίκνωση της Ελλάδας και στην επίσης ντροπιασμένη συμμετοχή της σε κάθε λογής μισθοφορικά σώματα κατοχής ξένων κρατών στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ιδιαίτερα στο άκρως ευαίσθητο ζήτημα της Παιδείας γίνεται προσπάθεια εκφυλισμού της από πηγαία αυθεντική αντιπολεμική κι αντιρατσιστική δύναμη σε όργανο στην υπηρεσία των αναγκών του «παγκοσμιοποιημένου» ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου.

Αυτό, ακριβώς, κρύβεται πίσω από τη θολή μορφή μεταφοράς δαπανών από την Αμυνα στην Παιδεία. Ενδεικτικό αυτής της επιδίωξης γεγονός είναι οι άγνωστες τεράστιες καθημερινές δαπάνες στις μισθοφορικές στρατιωτικές δυνάμεις του εξωτερικού ξέχωρα από τη συμμετοχή της Ελλάδας στις δαπάνες του ΝΑΤΟ και στην τακτική της συνδρομή. Το κίνημα ειρήνης ήταν πάντα από θέση αρχών αντίθετο στις ΝΑΤΟικές δαπάνες της Ελλάδας, τις οποίες συνέδεε με τις οικονομικές ανάγκες της Παιδείας, της Υγείας κλπ. Ταυτόχρονα ήταν και είναι υπέρ των αναγκαίων στρατιωτικών δαπανών για την αποκλειστική αμυντική θωράκιση της χώρας. Γι' αυτό και θεωρεί ύποπτο έως επικίνδυνα οξύμωρο σχήμα την κυβερνητική εξαγγελία περί μειώσεως στρατιωτικών δαπανών και θολή σύνδεσή τους με τη φτώχεια της Παιδείας. Ο περίεργος τρόπος σύνδεσής τους γίνεται έκδηλος τη στιγμή που οργανώνονται μισθοφορικά σώματα στρατού με μόνιμη παραμονή σε διάφορα κράτη και με μόνιμη συσκότιση της ελληνικής κοινής γνώμης για το ρόλο τους εκεί και τα τεράστια ποσά που δαπανώνται. Το πλέον επικίνδυνο όλων είναι η κυβερνητική υιοθέτηση του δόγματος «επιβολή της Ειρήνης» που αποτελεί τη θεωρητική τους μήτρα.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ