Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
«Αγωνιζόμαστε για την άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων»

Συνέντευξη με τον Ντομίνγκος Λόπες, εκπρόσωπο της Πορτογαλικής Επιτροπής Ειρήνης

Ο Ντ. Λόπες
Ο Ντ. Λόπες
Πριν λίγες μέρες είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον Ντομίνγκος Λόπες, εκπρόσωπο της Πορτογαλικής Επιτροπής Ειρήνης. Μας μίλησε για τους στόχους του πορτογαλικού κινήματος ειρήνης αλλά και για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα του.

- Σαν εκπρόσωπος της Πορτογαλίας μπορείτε να μας πείτε ποιοι είναι οι στόχοι του πορτογαλικού κινήματος ειρήνης;

- Στην Πορτογαλία σύντομα θα έχουμε εκλογές στο εσωτερικό του κινήματός μας. Επίσης να αναφέρω ότι φέτος πραγματοποιήθηκαν δύο πραγματικά πολύ μεγάλες αντιπολεμικές πορείες στη Λισαβόνα που όμοιές τους δεν είχαν ξαναγίνει στη χώρα μας (15 Απρίλη και 22 Μάρτη). Με προσωπικότητες, καλλιτέχνες, το συνδικαλιστικό κίνημα, το φεμινιστικό κίνημα, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμα και θρησκευτικές οργανώσεις να συμμετέχουν.

Τώρα συμμετέχουμε σε μια μεγάλη εκστρατεία ενάντια στα πυρηνικά όπλα και ετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη πορεία που θα γίνει στις 20 Μάρτη με αίτημα την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το Ιράκ (οι κινητοποιήσεις στις 20 Μάρτη θα είναι παγκόσμιες).

- Μάθαμε ότι η πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στα σχέδιά της (αμέσως μετά την πολύνεκρη επίθεση εναντίον των Ιταλών Καραμπινιέρων στη Νασιρίγια) και να στείλει στρατιώτες στο Ιράκ που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις κατοχής.

- Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης σίγουρα δεν είναι ειρηνική. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι εναντίον της και φυσικά το κίνημα ειρήνης την καταδικάζει. Δύο εβδομάδες πριν την απόφαση μάλιστα πραγματοποιήσαμε και συλλαλητήριο για να την καταδικάσουμε, αφού σημαίνει ότι θα λάβουμε μέρος στην κατοχή του Ιράκ και θα διαιωνίσουμε την υποταγή της Πορτογαλίας στις ΗΠΑ. Είναι μια πράξη υποταγής, η θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να έχουμε καμία σχέση και ότι η κατοχή πρέπει να σταματήσει άμεσα.

- Ποια είναι η θέση των πολιτικών κομμάτων σε αυτό το θέμα;

- Το Κομμουνιστικό Κόμμα φυσικά αντιτίθεται στη συμμετοχή μας στην κατοχή. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε κάποιους δισταγμούς στην αρχή (όπως πάντα άλλωστε) αλλά τώρα νομίζω ότι και αυτοί αντιτίθενται στη συμμετοχή της πορτογαλικής δύναμης. Αλλά βέβαια και η πλειοψηφία του πορτογαλικού λαού είναι ενάντια.

- Τι λένε άλλα κόμματα σχετικά με την κατοχή; Είναι υπέρ μιας συμμετοχής του ΟΗΕ και των Ευρωπαίων;

- Νομίζω ότι οι Σοσιαλιστές είναι μάλλον υπέρ, ίσως με επιφυλάξεις και διαφωνίες. Μερικοί ηγέτες του λένε ένα πράγμα, άλλοι άλλο. Ως συνήθως με αυτά τα κόμματα όταν είναι στην αντιπολίτευση έχουν πιο ριζοσπαστικές θέσεις και όταν είναι στην κυβέρνηση, γίνονται πιο δεξιά και ευνοούν τις πολιτικές των ΗΠΑ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει ξεκαθαρίσει ότι αντιτίθεται σε μια τέτοια εξέλιξη.

- Ας μιλήσουμε λίγο τώρα για την κατάσταση στο εσωτερικό της Πορτογαλίας. Διαβάσαμε το καλοκαίρι ότι η πορτογαλική οικονομία βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση. Ποια είναι η κατάσταση τώρα και ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης (για παράδειγμα σε ό,τι αφορά στους φόρους, στις συντάξεις, εργατικά δικαιώματα);

- Η πολιτική του συνασπισμού της Δεξιάς είναι λίγο-πολύ η πολιτική του μονεταριστικού περιορισμού των κρατικών εξόδων. Πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτεθεί στις κοινωνικές κατακτήσεις του πορτογαλικού λαού, να ιδιωτικοποιήσει το δημόσιο τομέα και να διευκολύνει το μεγάλο κεφάλαιο. Στον τελευταίο προϋπολογισμό αύξησαν τους φόρους των εργαζομένων και μείωσαν τους φόρους επί των κερδών! Οπότε η οικονομική κρίση συνδέεται αυτόματα με αυτή την οικονομική προσέγγιση της κυβέρνησης. Αν ακολουθήσουμε τη «Μονεταριστική» Βίβλο» και πρέπει πάντα ο λαός να πληρώνει το τίμημα, αυτό θα δημιουργεί πάντα καινούριες κρίσεις. Πρέπει να ενισχύσουμε την ανάπτυξη, να παρέχουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στον κόσμο και όχι να τον θυσιάζουμε.

Για αυτό και υπάρχουν πολλές διαδηλώσεις και απεργίες με σκοπό να διορθώσουμε την κατάσταση. Δυστυχώς η κυβέρνηση είναι τυφλή, επειδή θέλει να ακολουθήσει τις νεο-φιλελεύθερες επιταγές της ενωμένης Ευρώπης.

- Γνωρίζουμε επίσης ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να «μεταρρυθμίσει» το ασφαλιστικό σύστημα, γεγονός που γέννησε τεράστιες αντιδράσεις. Τελικά τα νέα μέτρα επιβλήθηκαν;

- Οχι δεν κατόρθωσαν να εφαρμόσουν όλες τις διατάξεις. Δεν είχαν τη δύναμη να το κάνουν. Ηθελαν να κόψουν μερικές από τις κατακτήσεις των συνταξιούχων (μικρότερες συντάξεις για παράδειγμα) αλλά δεν το κατάφεραν.

- Τώρα σχετικά με το σκάνδαλο παιδεραστίας στα ορφανοτροφεία «Κάσα Πία», που συγκλόνισε τη χώρα και στο οποίο φέρεται ότι εμπλέκονται στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ποια είναι η πληροφόρησή σας γι' αυτό το θέμα;

- Σαν δικηγόρος δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για το ποιος έκανε τι. Ας ολοκληρωθεί πρώτα η δίκη και αν υπάρχουν ηγετικά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος που εμπλέκονται, να τιμωρηθούν όσο πιο αυστηρά γίνεται. Μην παραβλέπουμε επίσης ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτεθεί στους σοσιαλιστές μέσω αυτής της υπόθεσης. Αλλά αν υπάρχουν και στελέχη των δεξιών κομμάτων ή της Αριστεράς που εμπλέκονται, να τιμωρηθούν και αυτοί.

Οταν όμως σκοτεινά κέντρα διαδίδουν «πληροφορίες» για το τι έγινε (άλλωστε είναι μια ιστορία που κράτησε περίπου 20 χρόνια), είναι δύσκολο να ξέρεις ποιος έκανε τι. Γεγονός που κάνει το λαό να δυσπιστεί απέναντι στη δημοκρατία αφού ακούγονται πολλά χωρίς να γνωρίζει κανείς στα σίγουρα. Ας γίνει η δίκη, να μάθουμε στα σίγουρα και ας καταδικαστούν όσοι ευθύνονται γι' αυτές τις φοβερές πράξεις.


Γ. Παπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ