Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

«Πάρτε τα όπλα σας / και πετάξτε τους αιρετικούς / έξω από τη γη σας/. Οι πατριώτες της Fallujah / πόσο με λύκους μοιάζουν / όταν επιτίθενται στον εχθρό»

***

Τα παραπάνω λόγια συνθέτουν ένα τραγούδι, που - όπως θα έλεγαν οι αμερικανικές εταιρίες δίσκων - είναι αυτή την περίοδο «νούμερο ένα» στις πωλήσεις στο Ιράκ. Το τραγουδάει ο Sabah Hashim που αναδεικνύεται στο δημοφιλέστερο από μια ομάδα νέων τραγουδιστών του Ιράκ. Κοινό γνώρισμα των τραγουδιών τους μια εμφανής αντιδυτική λυρικότητα, δηλωτική του μίσους του ιρακινού λαού κατά των κατακτητών της πατρίδας του.

«Οταν ακούω αυτή τη μουσική, μου δημιουργείται η διάθεση να βοηθήσω στην αντίσταση», λέει ο Aboud, ένας 38χρονος άνεργος οικογενειάρχης που βλέπει τη ζωή του να γκρεμίζεται και εξεγείρεται και θέλει να επιτεθεί κι αυτός «σαν λύκος» κατά του κατακτητή, να γίνει κι αυτός μέρος του τραγουδιού που εξυμνεί την αντίσταση και το χρέος.

***

Δεν έχουμε ακούσει το τραγούδι. Αλλά, προφανώς, στα αυτιά των Ιρακινών θα ηχεί όπως ηχούν σε μας τα αντίστοιχα δικά μας. Μας «ακούγεται» να αδημονούν για «Ξαστεριά». Μας «ακούγονται» έτοιμοι: «Να πάρουν το τουφέκι τους» και να κατεβούν τον δικό τους «Ομαλό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ