Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Πρόταση αγώνα για συμβάσεις με βάση τις εργατικές ανάγκες

Την ανάγκη να οργανώσουν και να αναπτύξουν αγώνες για να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή, με αιτήματα που θα εξυπηρετούν το συμφέρον τους, σημειώνει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους με ανοιχτή επιστολή που απέστειλε προς όλα τα σωματεία μπροστά στη μάχη για την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ και τις κλαδικές συμβάσεις.

Οπως σημειώνει ειδικότερα η ΔΑΣ, η εργατική τάξη βογκά καθημερινά από την πολιτική του δικομματισμού, η ακρίβεια και η ανεργία όλο και εξαπλώνονται. Το ξεπούλημα των επιχειρήσεων, οι χιλιάδες απολύσεις που ακολουθούν, μεγαλώνουν την αγωνία για το μέλλον. Γι' αυτό καλεί τους εργαζόμενους, μέσα από το πλαίσιο που έχει προτείνει το ΠΑΜΕ, να αναπτύξουν μαζικούς ταξικούς αγώνες και να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων: Κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, 35ωρο-7ωρο-5ήμερο και ουσιαστική προστασία των ανέργων, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (υγεία, συνταξιοδότηση, πρόνοια), ενάντια στους ταξικούς φραγμούς και στη μορφωτική υποβάθμιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

Η ΔΑΣ ζητάει να συνεδριάσει άμεσα η ολομέλεια της διοίκησης του ΕΚΑ με θέμα τις συλλογικές συμβάσεις για το 2004 και με πλαίσιο τις θέσεις του ΠΑΜΕ να προτείνει στη ΓΣΕΕ να κηρύξει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση μέσα στο Γενάρη.

Ειδικότερα στην επιστολή, η ΔΑΣ επισημαίνει: Είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο η διεκδίκηση από την εργατική τάξη του πλαισίου που προτείνει το ΠΑΜΕ για συλλογικές συμβάσεις μονοετούς διάρκειας που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες. Καλεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να αξιοποιήσει όλες τις μορφές πάλης, να ξεδιπλώσει την πλούσια και πολύχρονη αγωνιστική πείρα του, ώστε ο αγώνας αυτός να είναι αποτελεσματικός. «Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να αναπτύξουμε ένα μαχητικό διεκδικητικό κίνημα όπου κάθε εργαζόμενος, κάθε σωματείο, Ομοσπονδία και Εργατικό Κέντρο, που αντεπιτίθεται στη σημερινή κατάσταση, θα πάρει τη δική του θέση», σημειώνει.

«Το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ, τονίζει, είναι βάση και θεμέλιο αυτού του αγώνα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, στο δικαίωμα της εργατικής τάξης να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή. Το όριο των διεκδικήσεών μας δεν είναι το όριο της φτώχειας που κατασκευάζουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου μαζί με τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς υπηρέτες τους. Οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο και τον καρπώνονται μια χούφτα καπιταλιστικές».

Οι εργάτες και οι εργάτριες, συνεχίζει η ΔΑΣ, έχουν δύναμη στα χέρια τους και η δύναμή τους στην καθημερινή πάλη θα πολλαπλασιάζεται στο βαθμό που αμφισβητούν τη σημερινή κατάσταση και παλεύουν για την ανατροπή της. Η αποτελεσματικότητα των αγώνων θα δυναμώσει μέσα από την ένταση της δράσης, την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, την αποδυνάμωση των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος, την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, της ταξικής συσπείρωσης.

Τέλος, σημειώνει ότι οι δυνάμεις του συμβιβασμού που κατηγορούν το ΠΑΜΕ για «υπερβολικά αιτήματα» καλλιεργούν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, μιλούν για λογαριασμό της εργοδοσίας. Στόχος τους είναι να χτυπήσουν την απαιτητικότητα της εργατικής τάξης, να εγκλωβίσουν εργατικές δυνάμεις στην αποδοχή των ψίχουλων, που περισσεύουν από το τραπέζι της πλουτοκρατίας. Γι' αυτό, επισημαίνει, χρειάζεται να αλλάξουν οι συσχετισμοί υπέρ των εργαζομένων και των συμφερόντων τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα στήριξης στο επερχόμενο συνέδριο, για να ενισχυθεί η γραμμή (2024-03-08 00:00:00.0)
Να μην πληρώσουν την κρίση οι εργάτες (2010-09-03 00:00:00.0)
Στρατηγική αναμέτρηση με το κεφάλαιο και τους φορείς του (2008-10-31 00:00:00.0)
Κυρίαρχες η νοθεία και η συναίνεση (2007-05-17 00:00:00.0)
Να ανατραπούν οι αρνητικοί συσχετισμοί (2006-01-26 00:00:00.0)
Για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης (2001-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ