Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕΜ
Για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης

Διακήρυξη της ΔΑΣ προς τους συνέδρους και τον κλάδο

Μήνυμα αγωνιστικής συσπείρωσης και δράσης - σε συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων - απευθύνει με τη διακήρυξή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία σε όλους τους μεταλλεργάτες και στους αντιπροσώπους του 23ου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου που ξεκινάει την Παρασκευή. Παράλληλα, τους καλεί να ενισχύσουν αποφασιστικά τις δυνάμεις της, ώστε να δυναμώσει η αγωνιστική προοπτική και να αποδυναμωθούν οι δυνάμεις του συμβιβασμού που ξεπουλούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα η ΔΑΣ, καλεί του μεταλλεργάτες: Σε ανάπτυξη αντιπολεμικής, αντιιμπεριαλιστικής πάλης, απαιτώντας απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς. Να εμποδίσουν τα μέτρα καταστολής και περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Δυνάμωμα του αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Σύγκρουση με την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, των αντιδραστικών αλλαγών (ιδιωτικοποιήσεις, ανατροπές εργασιακών σχέσεων, ασφαλιστικών δικαιωμάτων, εμπορευματοποίηση της Υγείας και Παιδείας), που αυξάνουν τα κέρδη του κεφαλαίου και χειροτερεύουν τη θέση των εργαζομένων.

«Με την οργάνωση των εργαζομένων, με την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, με τη διεκδίκηση αιτημάτων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, απαντάμε στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και στην επικίνδυνη τακτική της κοινωνικής συναίνεσης που ακολουθεί η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Μετάλλου», επισημαίνει η παράταξη.

Αναφερόμενη, στη συνέχεια η ΔΑΣ, στα προβλήματα των μεταλλεργατών μέσα στα εργοστάσια σημειώνει ότι, πολλαπλασιάζονται οι εργάτες που εργάζονται με μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στο καθεστώς των εργολάβων, στη μαύρη εργασία. Ακόμα, οι εργοδότες παραβιάζουν τις συλλογικές συμβάσεις και την εργατική νομοθεσία, εντατικοποιείται η εργασία και η ασυδοσία των εργοδοτών στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με αποτέλεσμα ο κλάδος να πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους, καθώς τον τελευταίο χρόνο 10 εργάτες πλήρωσαν με τη ζωή τους το μεροκάματο του τρόμου.

Απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα, όπως αναφέρει η ΔΑΣ, η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) λειτούργησε ως γραφειοκρατικός μηχανισμός μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα των μεταλλεργατών. Στήριξε την πολιτική κυβέρνησης και βιομηχάνων βάζοντας πλάτη να περάσουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις με την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, ενώ αρνήθηκαν πρόταση της ΔΑΣ για αγωνιστική διεκδίκηση για υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων και υπογραφή ενιαίας συλλογικής σύμβασης στον κλάδο.

Αντίθετα, όπως σημειώνει η ΔΑΣ, στα τρία χρόνια που πέρασαν έθεσε όλες τις δυνάμεις της στην υπηρεσία του αγώνα, για την ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Τάχτηκε αποφασιστικά ενάντια στη βασική γραμμή συναίνεσης και υποταγής του «κοινωνικού διαλόγου» και «κοινωνικού εταιρισμού» που εκφράζει η πλειοψηφία της ΠΟΕΜ. Μαζί με το ΠΑΜΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πάλεψε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Εδωσε μάχη σε κάθε μικρό και μεγάλο εργοστάσιο για εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, για καλύτερες συνθήκες δουλιάς.

Καταλήγοντας στη διακήρυξη η ΔΑΣ καταθέτει συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο για: Πλήρη σταθερή εργασία, κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο (30ωρο για ΒΑΕ). Δημόσια και δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση, δωρεάν δημόσια Υγεία. Κατάργηση αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Σύνταξη στα 60 για άνδρες, 55 για γυναίκες, και 55 και 50 αντίστοιχα για ΒΑΕ. Μία συλλογική σύμβαση στον κλάδο με κατώτερο μεροκάματο 12.000 και κατώτερο μισθό 300.000 με έξι τριετίες και 5% για κάθε τριετία. Αυστηρό πλαίσιο για την Υγιεινή και Ασφάλεια της εργασίας στους τόπους δουλιάς, μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των επαγγελματικών ασθενειών. Δημόσιο Ενιαίο Φορέα για την Αμυντική και Ναυπηγική Βιομηχανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ