Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΩΝ «Η ΜΗΤΕΡΑ»
Αγωνιώδης έκκληση για προσλήψεις

Η κυβέρνηση οδηγεί το Κέντρο σε αδιέξοδο

Αγωνιώδη έκκληση για τη λειτουργία του Κέντρου Βρεφών «Η Μητέρα», που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αφού οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει δεν του επιτρέπουν να παίξει το σοβαρό κοινωνικό ρόλο του στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας των βρεφών, της μητρότητας, αλλά και την υιοθεσία, κάνουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με αίτημα την άμεση πρόσληψη προσωπικού.

Η αδιαφορία του κράτους, επισήμαναν οι εργαζόμενοι σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, συνολικά για την Πρόνοια, έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει το Κέντρο, ενώ οι ίδιοι με υπερπροσπάθεια αγωνίζονται να κρατήσουν τη λειτουργία του στα επίπεδα του '60! Πέραν όλων των άλλων, η υποβάθμιση του μοναδικού δημόσιου φορέα οδηγεί πολλά ζευγάρια που αδυνατούν να αποκτήσουν παιδί στην ιδιωτική συναλλαγή, η οποία ευνοείται και από τον τελευταίο νόμο για την υιοθεσία!

Οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν ότι η κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε το Κέντρο μετά το νόμο που οδήγησε στη συγχώνευση των μεγαλύτερων οργανισμών της Πρόνοιας, είναι δραματική. Το «Μητέρα» λειτουργεί με κενές το 40% των οργανικών θέσεων που προβλέπονται στον πεπαλαιωμένο Οργανισμό του 1955. Στα τμήματα που προστατεύονται βρέφη και νήπια μια βρεφοκόμος μπορεί να φροντίζει και 14 παιδιά στη βάρδια της αντί για μια στα τρία παιδιά που ήταν η αναλογία στο παρελθόν. Στο Κέντρο του οποίου τα τέσσερα στα δέκα παιδιά έχουν Ειδικές Ανάγκες, δεν υπάρχουν παιδοψυχίατρος, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές. «Οι επιπτώσεις είναι τραγικές. Κάτω από αυτές τις συνθήκες τα παιδιά εκτός από τους κινδύνους που αντικειμενικά διατρέχουν παραμελούνται στον τομέα της ψυχοκοινωνικής τους εξέλιξης», επισήμαναν οι εργαζόμενοι.

Απαράδεκτα όμως καθυστερεί και η οικογενειακή αποκατάσταση των παιδιών με αποτέλεσμα να παρατείνεται ο χρόνος παραμονής τους στο ίδρυμα, με οδυνηρές συνέπειες για όλη τους τη ζωή. Καθυστερούν επίσης οι εισαγωγές άλλων βρεφών στο ίδρυμα με αποτέλεσμα να μένουν αδικαιολόγητα και για πολλούς μήνες στα νοσοκομεία. Παρά τις τεράστιες ανάγκες, ένα τμήμα φιλοξενίας παιδιών παραμένει κλειστό εδώ και 9 περίπου χρόνια λόγω της έλλειψης βρεφοκομικού προσωπικού.

Η κυβέρνηση - παρά τις υποσχέσεις - προσπαθεί να καλύψει κάποια κενά μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που πάντα έχουν ημερομηνία λήξης, με αποτέλεσμα το πρόβλημα των ελλείψεων να διαιωνίζεται.

«Οι ευθύνες της πολιτείας είναι τεράστιες. Το υπουργείο Υγείας με το πρόσχημα της δημιουργίας νέου θεσμικού πλαισίου έχει εγκαταλείψει την Πρόνοια», τόνισαν οι εργαζόμενοι και απαίτησαν την άμεση επίλυση του προβλήματος.

Σήμερα οι εργαζόμενοι κάνουν τρίωρη στάση εργασίας με μοναδικό αίτημα την πρόσληψη προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ