Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Η ... «επανάσταση» έλαβε τέλος

Στιγμιότυπο από τις εκλογές

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις εκλογές
Ο Μ. Σαακασβίλι φαίνεται να εκλέγεται με ποσοστό άνω του 90% νέος Πρόεδρος της Γεωργίας. Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, στις προεδρικές εκλογές της Γεωργίας η συμμετοχή έφτασε το 80%, αφού ψήφισαν περίπου 1,7 εκατομμύρια από τα 2,1 εκατομμύρια ψηφοφόρους της χώρας. Να σημειωθεί εδώ ότι το εκλογικό σώμα της χώρας μειώθηκε τον τελευταίο μήνα, μετά από «εκκαθάριση» που έκαναν οι αρχές κατά 700 χιλιάδες ψηφοφόρους. Στις εκλογές δε συμμετείχαν καθόλου οι περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, που έχουν αποσχιστεί από τη Γεωργία, ενώ στην περιοχή της Ατζαρίας η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε μόλις το 24% των εγγεγραμμένων, εξαιτίας της αποχής στην οποία καλούσε το κίνημα «Αναγέννηση» του Α. Αμπασίτζε, Προέδρου αυτής της αυτόνομης περιοχής.

Ο Σαακασβίλι είχε την υποστήριξη όχι μόνο των πολιτικών σχημάτων που πρωτοστάτησαν στην ανατροπή Σεβαρντνάτζε, αλλά και του ίδιου του Σεβαρντνάτζε, ο οποίος δημόσια δήλωσε πως ψήφισε τον Σαακασβίλι και του έδωσε «συμβουλές»! Από τις εκλογές είχε αποκλειστεί ο Ι. Γκεοργκάτζε, ο κυριότερος αντίπαλος του Σεβαρντνάτζε και της «φιλοδυτικής τροχιάς», που ακολουθεί η Γεωργία. Τα κόμματα που είχαν καλέσει σε αποχή, όπως το Εργατικό Κόμμα, ήδη κάνουν λόγο για μαζική νοθεία.

Το υψηλό ποσοστό που έλαβε ο Σαακασβίλι κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι η χώρα βαδίζει σε δρόμους «ομαλότητας». Χαρακτηριστικά να υπενθυμίσουμε ότι οι δύο προηγούμενοι Πρόεδροι της Γεωργίας, ο Ζ. Γκαμσαχούρντια το 1991 είχε εκλεγεί με ποσοστό 87%, αλλά ανατράπηκε μετά από δύο χρόνια, όπως ανατράπηκε και ο Ε. Σεβαρντνάτζε, που είχε εκλεγεί δύο φορές με ποσοστά και 71% (το 1995) και 74% (το 2000).

Ετσι ο ηγέτης της λεγόμενης «βελούδινης επανάστασης» της Γεωργίας κάθε άλλο ήσυχος θα πρέπει να είναι για τη θριαμβευτική εκλογή, αφού θα ηγηθεί μιας χώρας που σπαράσσεται από διεθνικές συγκρούσεις. Μιας χώρας η οποία, αν και ήταν μια από τις πιο πλούσιες Σοβιετικές Δημοκρατίες, σήμερα είναι μια από τις φτωχότερες χώρες που προήλθαν από την πρώην ΕΣΣΔ. Σήμερα στη Γεωργία ο μέσος μισθός δεν ξεπερνά τα 40 ευρώ, το εξωτερικό χρέος είναι 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η αγροτοβιομηχανική βάση, που υπήρχε επί σοσιαλισμού έχει σχεδόν στο σύνολό της καταστραφεί ή ακινητοποιηθεί και η μαύρη αγορά αποτελεί το 70% του συνόλου της οικονομίας.

Εχει, βέβαια, την υποστήριξη των ΗΠΑ και προσωπικά του πρέσβη των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Μάιλς, που όπως είχε δηλώσει «αυτοπροσώπως θα ασχοληθεί με την επιτυχία των προεδρικών στη Γεωργία». Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Οι ΗΠΑ έχουν δώσει στη Γεωργία, μετά την ανατροπή στην ΕΣΣΔ, «βοήθεια» ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πριν τις εκλογές έδωσαν στη Γεωργία 21 εκατομμύρια δολάρια, ώστε οι «βελουδένιες» αρχές να μπορέσουν να πληρώσουν συντάξεις και μισθούς και να πληρώσουν τα χρέη για τις ενεργειακές πρώτες ύλες (από τη Ρωσία). Οι ΗΠΑ προσδοκούν ότι οι «νέοι» άνθρωποι που ανέλαβαν τώρα την εξουσία θα διευκολύνουν τα σχέδια του πετρελαιαγωγού Μπακού -Τιφλίδα - Τσεϊχάν, όπως και τα άλλα σχέδια στρατιωτικής και οικονομικο -πολιτικής διείσδυσής τους στον Καύκασο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ