Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«θα παλέψουμε και θα νικήσουμε»!

Ο Φ. Κάστρο μιλά με αφορμή την επέτειο της επανάστασης

Associated Press

Ο Φ. Κάστρο μιλά με αφορμή την επέτειο της επανάστασης
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΒΑΝΑ.--

«Η δημοκρατία στην περιοχή μπορεί να πληγεί»... εξαιτίας των στενών και ισχυρών δεσμών ανάμεσα στην Κούβα και τη Βενεζουέλα! Σχέσεις που κάνουν τους Αμερικανούς να ανησυχούν... τουλάχιστον κατά τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ανταμ Ερελι.

Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές στάθηκε η πρόσφατη συνάντηση του Φιντέλ Κάστρο με τον Ούγο Τσάβες Φρίας, στη νήσο Ορτσίλα, 130 χλμ βορείως του Καράκας, όπου συζητήθηκαν επισήμως θέματα «κοινού ενδιαφέροντος» και κυρίως η κουβανική βοήθεια και αλληλεγγύη στη Βενεζουέλα στους τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης, με αντάλλαγμα πετρέλαιο. Ετσι ερωτηθείς ο Ερελι, τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν γνώση κι «ανησυχούν για κάθε προσπάθεια, η οποία εμποδίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες στη Νοτιοαμερικανική Ηπειρο»... δημοκρατικές διαδικασίες, όπως τις εννοούν οι Αμερικανοί εννοείται...

Εξάλλου, είναι τοις πάση γνωστό ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια ανατροπής τόσο στην Κούβα, αλλά και στη Βενεζουέλα. Ομως ανεπιτυχώς! Γι' αυτό και οι εμπρηστικές δηλώσεις, αλλά και η συνέχιση των παντός είδους πιέσεων. Οπως, η αναβολή του νέου γύρου των μεταναστευτικών συνομιλιών, προγραμματισμένου να αρχίσει στις 8 Γενάρη, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του κουβανικού ΥΠΕΞ. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι, μόλις την περασμένη Δευτέρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι τόσο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον όσο και από το Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων στην Αβάνα, επικοινώνησαν με την κουβανική ηγεσία, δηλώνοντας ότι «δε βλέπουν δυνατή την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών, όσον αφορά τη μετανάστευση "μέχρι τη στιγμή που οι κουβανικές αρχές επιδείξουν πραγματικό ενδιαφέρον για να επιλύσουν τα πολύ σοβαρά ζητήματα ώστε να υπάρξει μία αρραγής, νόμιμη και ασφαλής οδός ανάμεσα στις δύο χώρες για τους μετανάστες"».

«Προφανώς, με την ιμπεριαλιστική γλώσσα των Αμερικανών αξιωματούχων, το να "επιδείξουν πραγματικό ενδιαφέρον" οι κουβανικές Αρχές εννοούν ότι η Κούβα πρέπει να κάνει όλες τις μονομερείς υποχωρήσεις που θεωρούνται αναγκαίες και να αποδεχτεί όλες τις απαιτήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών», τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι απλά πρόκειται για νέες αιτιάσεις παντελώς αβάσιμες, που στόχο έχουν τη δημιουργία κρίσης και έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, ειδικά όταν γίνονται τη στιγμή όπου οι ΗΠΑ καταβάλλουν γιγάντιες προσπάθειες για το «σφράγισμα των συνόρων τους»... Ουσιαστικά, κατά το κουβανικό ΥΠΕΞ, πρόκειται για ενέργεια που τορπιλίζει τις μεταναστευτικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να δημιουργηθεί η δικαιολογία για μεγαλύτερη επιθετικότητα εκ μέρους των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα. «Πρόκειται για μία ενέργεια η οποία εντάσσεται στο μακρύ κατάλογο των επιθετικών ενεργειών, σχεδίων και δηλώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης το τελευταίο χρονικό διάστημα», τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ τέλος διευκρινίζεται ότι η Κούβα θεωρεί ως «μοναδική υπεύθυνη για την ακύρωση του νέου γύρου συνομιλιών» την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Κρίσιμο έτος το 2004

«Την 1η Γενάρη του 1959 η συντριπτική πλειοψηφία όσων παραβρίσκεστε εδώ, δεν είχατε γεννηθεί ή ήσαστε μικρά παιδιά. Για μας ποτέ ο σκοπός δεν ήταν μία προσωπική ή συλλογική νίκη, τιμή ή αναγνώριση. Παρ' όλα αυτά, όσοι από εμάς σήμερα έχουμε το δικαίωμα να ονομάζουμε τον εαυτό μας επαναστάτες, βρεθήκαμε σε μια θέση που θεωρήσαμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να γράψουμε σ' αυτή τη σελίδα, που κατέληξε να είναι μια συγκλονιστική σελίδα στα βιβλία της ιστορίας», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Φιντέλ Κάστρο. Ομιλία που έγινε στις 3 Γενάρη 2004, στο Θέατρο «Καρλ Μαρξ» της κουβανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 2004 που ορίστηκε ως «έτος, της 45ης επετείου της νικηφόρας κουβανικής επανάστασης». Μίας επανάστασης που σχεδόν αμέσως εξελίχθηκε σε σοσιαλιστική. Την ίδια αυτή στιγμή, όπως τόνισε και ο Φιντέλ Κάστρο, που η επανάσταση άρχιζε να αναδύεται, την ίδια ακριβώς στιγμή «άρχισαν να ξεδιπλώνονται και τα σχέδια των ελίτ και της αμερικανικής κυβέρνησης να καταστρέψουν την επανάσταση, να ανακόψουν ή να καταστρέψουν τα κοινωνικά και πολιτικά επιτεύγματα της επανάστασης που γρήγορα γίνονταν ορατά και πραγματικότητα για το λαό».

Τα 45 χρόνια εκδηλωμένης επιθετικότητας και φονικού εμπάργκο, αυτά «που έλαβαν χώρα στην Κούβα, βοηθούν στην κατανόηση των αυταπατών και των ψευδαισθήσεων που περιέχονται στα καλογραμμένα κείμενα περί αρχών και δικαιωμάτων, όπως και στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε εν συνεχεία ο Φιντέλ Κάστρο. «Μας περιμένει πολύ δουλιά το 2004» είπε αναφερόμενος στον αγώνα για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών ηρώων, την αποτροπή της επίθεσης και προσπάθεια ανατροπής εκ μέρους των ΗΠΑ, αλλά και την προσπάθεια προώθησης της επανάστασης... πάντα με την πεποίθηση ότι «θα παλέψουμε και τελικά θα νικήσουμε»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ