Τρίτη 4 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Γκανγκστερική επιχείρηση σύλληψης του Μομτσίλο Κράισνικ

Ο Μ. Κράισνικ, σε παλιότερη συνάντηση με τον Μπ. Κλίντον

Associated Press

Ο Μ. Κράισνικ, σε παλιότερη συνάντηση με τον Μπ. Κλίντον
ΠΑΛΕ.-

Στις 3.30 το πρωί, Γάλλοι στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης στη Βοσνία «SFOR» εισέβαλαν γκανγκστερικά στο σπίτι του προέδρου της «Εθνοσυνέλευσης» της Σερβικής Δημοκρατικής Οντότητας, Μομτσίλο Κράισνικ και τον συνέλαβαν με τις πιτζάμες, για να τον μεταφέρουν στη Χάγη. Ο Κράισνικ, εναντίον του οποίου εκκρεμούσε κρυφό (!) ένταλμα σύλληψης, κρατείται από χτες το απόγευμα φυλακισμένος στα κρατητήρια του Ειδικού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών για την πρώην Γιουγκοσλαβία...

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι Γάλλοι στρατιώτες έσπασαν την πόρτα του σπιτιού του Κράισνικ με δυναμίτη και έθεσαν σε περιορισμό τα μέλη της οικογένειας Κράισνικ. Λίγη ώρα μετά, εμφανίστηκαν να «συνοδεύουν» τον πρόεδρο της Σερβοβοσνιακής Εθνοσυνέλευσης με τις πιτζάμες και ξυπόλυτο τον οδήγησαν από το σπίτι του στο Πάλε (κάπου 15 χλμ. μακριά από το Σαράγεβο) αρχικά προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο Αϊβον Ντέζαρντ, εκπρόσωπος των πολυεθνικών δυνάμεων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Κράισνικ, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιοδήποτε άλλο γεγονός σε σχέση με την «επιχειρησιακή δράση της σύλληψης». Η ίδια πληροφορία ανακοινώθηκε αργότερα και από τον γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον. Ο Ρόμπερτσον απηύθυνε, μάλιστα, προειδοποιήσεις σε όσους άλλους κατηγορούνται από το Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου, δηλώνοντας: «Οσο γι' αυτούς που καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου και παραμένουν ακόμα ελεύθεροι, επαναλαμβάνω, για πολλοστή φορά, ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω τους»...

Ο Μομτσίλο Κράισνικ είναι ανώτερο στέλεχος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, θεωρείται πρώην δεξί χέρι του επίσης καταζητούμενου Σερβοβόσνιου πρώην ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ο πρόεδρος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος Ντράγκαν Κάλινιντς εξέφρασε χτες την έκπληξή του και την ανησυχία του για το «βάρβαρο» τρόπο σύλληψης του Κράισνικ, ο οποίος ήταν πρόεδρος του σερβικού Κοινοβουλίου της Βοσνίας, την περίοδο του πολέμου (1992 - '95) και μέλος της βοσνιακής προεδρίας μετά τον πόλεμο.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο Μομτσίλο Κράισνικ, που κατηγορείται για «γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου», μέσα στις επόμενες μέρες θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου για να καταθέσει εάν είναι ένοχος ή όχι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ