Τρίτη 4 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαίρει και βασίλευε από τον Κουσνέρ

ΝΑΤΟικός στην «Δυναμική Απάντηση 2000»

Associated Press

ΝΑΤΟικός στην «Δυναμική Απάντηση 2000»
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου καταδίκασαν την απόφαση του «Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου», του οποίου προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος Αρτέμιος, για διορισμό Σέρβου εκπροσώπου στο «Μεταβατικό Συμβούλιο» του ύπατου εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, Μπερνάρ Κουσνέρ.

Ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς, εκπρόσωπος των Σέρβων του βόρειου τμήματος της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, όχι μόνον εξέφρασε τις έντονες αντιρρήσεις του, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν το «Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο» νομιμοποιείται να εκπροσωπεί όλους τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου. Την Κυριακή, ο Ιβάνοβιτς είχε δηλώσει προς το πρακτορείο «ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ» πως η απόφαση για διορισμό Σέρβου εκπροσώπου στο Μεταβατικό Συμβούλιο «θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το σερβικό λαό».

Ενα άλλο στέλεχος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, ο Μάρκο Γιάκσιτς, σχολίασε πως η απόφαση του «Εθνικού Σερβικού Συμβουλίου», αν μη τι άλλο, τουλάχιστον επιβεβαιώνει τις διαφορές απόψεων ανάμεσα στη σερβική κοινότητα της περιοχής, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να φέρουμε τους Σέρβους πίσω στα σπίτια τους μέσω πιλοτικών σχεδίων. Πρέπει να επιστρέψουν μαζικά». Μ' αυτή τη φράση ο Γιάκσιτς επέκρινε ουσιαστικά την απόφαση του «Εθνικού Σερβικού Συμβουλίου» για διορισμό Σέρβου εκπροσώπου στο «Μεταβατικό Συμβούλιο», καθώς ένα από τα επιχειρήματα γι' αυτή την απόφαση ήταν πως με την εκπροσώπηση των Σέρβων θα εξασφαλιστεί καλύτερα η υπόθεση επιστροφής των τουλάχιστον 300.000 Σέρβων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τη μέρα άφιξης των πολυεθνικών στρατευμάτων της «ΚΦΟΡ».

Η αμφιλεγόμενη απόφαση του «Εθνικού Σερβικού Συμβουλίου» σχολιάστηκε θετικά μόνο από τα κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης. Το Κόμμα «Δημοκρατικής Εναλλακτικής Πρότασης» για παράδειγμα χαρακτήρισε την απόφαση για διορισμό Σέρβου εκπροσώπου στο «Μεταβατικό Συμβούλιο» του Κουσνέρ «θαρραλέα απόφαση».

Νέες δηλώσεις Κλαρκ για το Μαυροβούνιο

Τις γνωστές ανησυχίες του για το ενδεχόμενο «στρατιωτικής δράσης της Σερβίας» εναντίον του Μαυροβουνίου επανέλαβε προχτές ο ΝΑΤΟικός στρατηγός Γούεσλεϊ Κλαρκ, κατά τη διάρκεια μονοήμερης επίσκεψής του στη Λετονία.

«Μπορώ να σας πω ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί ακόμα, είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Παρακολουθούμε εδώ και μήνες τις εξελίξεις στις ποικίλες μεθόδους που μπορούν να επιστρατευτούν για να απειλήσουν τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, κ. Τζουγκάνοβιτς» υποστήριξε ο Κλαρκ, δίχως ωστόσο να δώσει κάποια σοβαρά επιχειρήματα, προκειμένου να κάνει πιο «κατανοητές» τις «ανησυχίες» του. Ο ίδιος πάντως απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση σε δημοσιογραφική ερώτηση που αφορούσε το «είδος» των προετοιμασιών που μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ σε ενδεχόμενη «σερβική επέμβαση» κατά του Μαυροβουνίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ