Τρίτη 13 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Μποναμάς τετραετίας προς τους βιομηχάνους

Η κυβέρνηση σπεύδει να νομοθετήσει την παροχή τζάμπα εργατών στο μεγάλο κεφάλαιο

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, ώστε πριν κλείσει η Βουλή, να εξασφαλιστεί νομοθετικά το πακέτο παροχών προς τους βιομηχάνους και τη μεγαλοεργοδοσία, που τους εξασφαλίζει «τζάμπα εργάτες» και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Ετσι, σήμερα προωθείται για συζήτηση στην Ολομέλεια το εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ και το «μίνι Ασφαλιστικό», που προβλέπει νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και ρύθμιση χρεών των εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κατατίθεται και αυτό στη Βουλή. Με τον τρόπο αυτό, συνολικά η κυβέρνηση, αλλά και το υπουργείο Εργασίας, αναδεικνύεται σε «μαραθωνοδρόμο» των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων.

Το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και άλλες διατάξεις», που αρχίζει να συζητείται σήμερα, εξασφαλίζει δωρεάν εργατικά χέρια για τους βιομηχάνους και υποχρεώνει τους επιδοτούμενους ανέργους να προσφέρουν την εργατική τους δύναμη στα αφεντικά. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται και στην Αιτιολογική Εκθεση του νομοσχεδίου, «θεσπίζεται κίνητρο για τους εργοδότες για την πρόσληψη ανέργου, αφού το κόστος για τον εργοδότη μειώνεται κατά το ύψος του επιδόματος ανεργίας»! Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το ύψος του επιδόματος ανεργίας εξασφαλίζει για τους εργοδότες δωρεάν εργασία, τουλάχιστον για 4 ώρες τη μέρα από κάθε επιδοτούμενο άνεργο. Πέραν του συγκεκριμένου κέρδους, που θα έχουν οι βιομήχανοι από την τζάμπα εργατική δύναμη, συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο ωφελείται, αφού στην αγορά εργασίας διαμορφώνεται μια μεγάλη μάζα απλήρωτης εργατικής δύναμης, που αντικειμενικά θα ασκεί πιέσεις στην τιμή της εργατικής δύναμης για το σύνολο της εργατική τάξης.

Με άλλο άρθρο του νομοσχεδίου συνεχίζονται οι γενναίες επιδοτήσεις προς τους εργοδότες. Ετσι, οι επιχειρήσεις θα επιδοτούνται με το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών σε περίπτωση πρόσληψης ανέργων μητέρων με δύο τουλάχιστον τέκνα. Αντίστοιχη επιδότηση δίνεται για να αντικατασταθεί εργαζόμενη που πήρε άδεια κύησης ή λοχείας, από άνεργο και για όσο διάστημα διαρκεί η άδεια. Επιπλέον, οι εργοδότες θα επιδοτούνται με το 50% των εργοδοτικών εισφορών, σαν κίνητρο για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας μέχρι 25 ετών. Αντίστοιχη μεταχείριση έχουν και οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν μακροχρόνια ανέργους, ηλικίας 55 ετών και άνω, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 6.000 ένσημα. Σημειώνεται ότι το ύψος του μποναμά για κάθε θέση τέτοιας εργασίας ανέρχεται ετησίως στα 3.000 ευρώ.

Εκτός όμως από τη γενναία χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου, εκτός από τη μετατροπή μιας τεράστιας μάζας ανέργων σε υποζύγια των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση ανοίγει επικίνδυνα και την πόρτα για μαζικές απολύσεις. Και τούτο διότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να επικαλεστεί τη «συνδρομή σπουδαίου λόγου» και να κάνει απολύσεις, για να αντικαταστήσει -όπως είναι φυσικό - εργάτες που πληρώνει, με τζάμπα εργατική δύναμη.

Το νομοσχέδιο-πρόκληση επιβεβαιώνει την προσήλωση της κυβέρνησης στην αντεργατική της πολιτική, στην εξυπηρέτηση των άνομων συμφερόντων της πλουτοκρατίας, αλλά και προδιαγράφει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και την επόμενη τετραετία σε περίπτωση που κρατηθεί στην κυβερνητική εξουσία, ακόμα και υπό τη νέα του ηγεσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινός ο αγώνας κατά της ανεργίας (2011-10-11 00:00:00.0)
Τζάμπα δουλιά... (2006-03-25 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση ικανοποιεί ακραίες απαιτήσεις των βιομηχάνων (2003-12-05 00:00:00.0)
Χτύπημα στη σταθερή και πλήρη εργασία (2003-10-14 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση ικανοποιεί ακραίες αξιώσεις του κεφαλαίου (2003-08-21 00:00:00.0)
Δωρεάν εργατικά χέρια στην εργοδοσία (2003-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ