Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Χτύπημα στη σταθερή και πλήρη εργασία

Νέα προκλητικά προνόμια, επιπλέον επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και ταυτόχρονα ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα της σταθερής και πλήρους απασχόλησης επεξεργάζεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση. Ηδη με τις πρόσφατες εξαγγελίες του ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση προσφέρει «τζάμπα» εργάτες στο μεγάλο κεφάλαιο, με στόχο να τους μετατρέψει σε σύγχρονους σκλάβους που θα δουλεύουν για να πληρώνονται με το επίδομα ανεργίας, όποτε θέλουν, για όσο θέλουν και όπως θέλουν οι εργοδότες! Παράλληλα, με τα χρήματα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν εισφέρει στον ΟΑΕΔ, θα επιδοτεί τις επιχειρήσεις για να απασχολήσουν ανέργους!

Ηδη, χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Ρέππας ανακοίνωσε την υλοποίηση δυο νέων προγραμμάτων με τα οποία θα επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις για την «απασχόληση» ανέργων. Οι επιχειρήσεις θα παίρνουν για δυο ολόκληρα χρόνια 20 ευρώ ημερησίως για κάθε άνεργο και προσαύξηση 1,5 ευρώ εάν ο άνεργος είναι γυναίκα ή άνω των 45 ετών. Σε αυτά τα προγράμματα θα πάρουν μέρος μόνο όσοι έχουν περάσει από προγράμματα κατάρτισης. Γεγονός που επιβεβαιώνει την αποτυχία αυτών των προγραμμάτων, για τα οποία δαπανώνται εκατομμύρια, για την εξεύρεση εργασίας και συνολικά την απάτη της πολιτικής της κυβέρνησης γύρω από αυτό το ζήτημα.

Με τα μέτρα που ήδη έχει ανακοινώσει ο ΟΑΕΔ προβλέπεται αύξηση της επιδότησης στα 18 ευρώ ημερησίως προς τους επιχειρηματίες για απασχόληση ειδικών κατηγοριών ανέργων, ενώ παραμένει 14 ευρώ ημερησίως για τους υπόλοιπους. Προβλέπει αύξηση του χρόνου της επιδότησης, δίνοντας τη δυνατότητα σε μεγάλες επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν για δυο ολόκληρα χρόνια ουσιαστικά τζάμπα εργαζόμενους! Αντίστοιχα αυξάνεται στους 18 μήνες η επιδότηση στις μικρές επιχειρήσεις.

Με τα νέα προγράμματα καταργείται το όριο των επιδοτούμενων προσλήψεων και δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απασχολήσουν, πληρώνοντας ελάχιστα, ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ανέργων. Αν υπολογιστεί στα παραπάνω ότι μπορεί θεωρητικά να απαγορεύονται οι απολύσεις στις επιχειρήσεις που παίρνουν μέρος στα προγράμματα, αλλά όχι και οι «οικειοθελείς αποχωρήσεις», ανοίγει ο δρόμος για αναγκαστικές απολύσεις που θα τις ονομάζουν «οικειοθελείς»...

Απολύσεις, ελαστικοποίηση της εργασιακών σχέσεων και κέρδη θα πετύχουν οι επιχειρήσεις με το μέτρο που προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στα προγράμματα υποχρεούνται να διατηρούν αριθμό προσωπικού ίσο με το μέσο όρο του προσωπικού του προηγούμενου χρόνου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να απολύονται εργαζόμενοι ακόμα και πλήρους απασχόλησης και στη θέση τους να προσλαμβάνονται είτε εποχικοί, είτε μερικώς απασχολούμενοι, χωρίς να αλλάζει ο μέσος όρος!

Στην περίπτωση επίσης των «οικειοθελών αποχωρήσεων» στη διάρκεια του προγράμματος, η επιχείρηση «υποχρεούται»... να προσλαμβάνει στη θέση τους άνεργους σε «μειονεκτική θέση», με την αντίστοιχη επιδότηση των 18 ευρώ!

Προωθείται ο εξαναγκασμός των ανέργων σε εργασία οι οποίοι θα συνεχίσουν να παίρνουν το επίδομα ανεργίας και ο εργοδότης θα έχει την υποχρέωση να καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές ή τις διαφορές που μπορεί να προκύπτουν από τη συλλογική σύμβαση. Αν ένας εργαζόμενος αρνηθεί τον «εξαναγκασμό» περισσότερες από δυο φορές, τότε θα του κόβεται η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας! Σε διαφορετική περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα απασχολούν τζάμπα εργαζόμενους περίπου 4 ώρες ημερησίως και θα πληρώνονται με το επίδομα ανεργίας και θα παρατείνεται κατά δυο μήνες η επιδότηση (από 12 σε 14)!

Επίσης, η κυβέρνηση φαίνεται να επεξεργάζεται μείωση κατά 50% της εργοδοτικής εισφοράς για τις επιχειρήσεις που θα προσλάβουν εργαζόμενους άνω των 55 ετών.

Μεγάλη πρόκληση αποτελεί το μέτρο που φαίνεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση και με το οποίο ο χρόνος συμμετοχής σε μια απεργία θα μπορεί να αφαιρείται από την κανονική άδεια, μόνο για το διάστημα που με δικαστική απόφαση θα χαρακτηρίζεται παράνομη η απεργία!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ