Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΝΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Χαράτσι 2% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Σκληρό χαράτσι σε όλους τους δημόσιους υπάλληλους επιβάλλει από την 1η του Γενάρη του 2004 η κυβέρνηση. Με το «μίνι Ασφαλιστικό», το οποίο θα φέρει στη Βουλή τις επόμενες βδομάδες, η κυβέρνηση χαρατσώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με επιπλέον κράτηση 2% για το επικουρικό τους ταμείο (ΤΕΑΔΥ). Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι για το σύνολο των αποδοχών τους. Σημειώνεται ότι με την ισχύουσα νομοθεσία οι δημόσιοι καταβάλλουν ένα 3% για την επικουρική τους σύνταξη. Το ποσό αυτό υπολογίζεται στο βασικό τους μισθό και στο χρονοεπίδομα. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση χαρατσώνει εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους, εξασφαλίζει για τους «ημέτερους» του ΠΑΣΟΚ, τη γραφειοκρατική ελίτ των δημόσιων οργανισμών, αυτοτελή σύνταξη με προϋπηρεσία μόνον 8 χρόνων..!

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 24 του «μίνι Ασφαλιστικού» καθορίζεται «κράτηση 2% στις πάσης φύσεως αμοιβές ασφαλισμένων στο Ταμείο πέραν των προβλεπομένων από τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ (σ.σ. δηλαδή πέραν του 3% που ισχύει σήμερα) περιλαμβανομένων και των εξόδων κίνησης και οδοιπορικών, με εξαίρεση τις καταβαλλόμενες για εκτός έδρας μετακινήσεις και όσων εξαιρούνται με ρητή διάταξη νόμου».

Η διάταξη αυτή έχει ανάλογη εφαρμογή και στους συνταξιούχους του Ταμείου για αμοιβές ή αποζημιώσεις που λαμβάνουν από το δημόσιο, με εξαίρεση τα ποσά των συντάξεων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας να αναπροσαρμόζει το ποσοστό της κράτησης.

Επιπλέον η συγκεκριμένη κράτηση επιβάλλεται και στις παροχές εκτός κρατικού προϋπολογισμού με την ονομασία ΔΙΒΕΕΤ, ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ, δηλαδή και στις πρόσθετες αμοιβές εφοριακών, τελωνειακών κλπ.

Ενδεικτικό επίσης της γενικότερης αντιασφαλιστικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι και το περιεχόμενο διάταξης που προβλέπει εργασία στο δημόσιο μέχρι ...40 χρόνια. Ετσι, στο ίδιο άρθρο υπάρχει η εξής υπό ψήφιση ρύθμιση: «Το ποσό σύνταξης για όσους παραμένουν στην υπηρεσία μετά τη συμπλήρωση 35 ετών, συντάξιμου χρόνου ασφάλισης στο Ταμείο, αυξάνεται κατά 1/50 για κάθε έτος ασφάλισης πέραν των 35 και μέχρι των σαράντα (40) ετών». Και ενώ σήμερα η συγκεκριμένη «αύξηση» μπορεί να φαντάζει σαν το «καρότο» για εργάσιμο βίο, μέχρι και τα 40 χρόνια, είναι σίγουρο ότι αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, ο χρόνος αυτός θα είναι αναγκαίος, για να συμπληρωθεί μια σύνταξη σε ανεκτά όρια.

Τους δικούς της ανθρώπους «βολεύει» προεκλογικά η κυβέρνηση καθώς διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι και αντιπρόεδροι οργανισμών και φορέων μπορούν να εξασφαλίζουν αυτοτελή σύνταξη μετά από 8 χρόνια προϋπηρεσίας στις θέσεις αυτές και μάλιστα προσθετικά.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 19 παρ. 9 προβλέπεται: «Προκειμένου για διοικητές, υποδιοικητές, προέδρους, αντιπροέδρους των Οργανισμών Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), Εργατικής Κατοικίας, Εργατικής Εστίας, Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), του ΙΚΑ, του ΤΣΑΥ και του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ), αποκτάται δικαίωμα αυτοτελούς σύνταξης με τη συμπλήρωση οκταετούς πλήρους πραγματικής υπηρεσίας προσθετικά στις θέσεις αυτές». Η χορήγηση και το κόστος της δαπάνης απονομής βαρύνει τους Οργανισμούς που υπηρετούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ