Σάββατο 17 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΝΟΪ.- Ενα παιδί μόλις πέντε ετών από το Βιετνάμ προστέθηκε χτες στη λίστα θυμάτων της γρίπης των πουλερικών, που πλήττει χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Το παιδί πέθανε στις 8 του μήνα στην επαρχία Ναμ Ντινχ του Βιετνάμ και είναι το τέταρτο κατά σειρά θύμα της ασθένειας στη συγκεκριμένη χώρα. Ας σημειωθεί, πάντως, πως η συγκεκριμένη ασθένεια δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά από επαφή του ανθρώπου με τον ιό τύπου H5N1 που φέρουν άρρωστα πουλερικά.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο ειδικός συντονιστής της αμερικανικής πολιτικής για το Αφγανιστάν Ουίλιαμ Τέιλορ κάλεσε τους Ευρωπαίους να «αυξήσουν και να εντείνουν» την οικονομική βοήθεια για το Αφγανιστάν...

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Τη λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας για την προστασία των διπλωματικών της αποστολών σε ορισμένες περιοχές του κόσμου ανακοίνωσε χτες η Βρετανία. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε πως θα δημοσιοποιηθεί στις 28 του μήνα η πιθανώς καθοριστική για το μέλλον της κυβέρνησης Μπλερ έκθεση επί των συνθηκών, που περιέβαλαν την προ μηνών «αυτοκτονία» του Βρετανού καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Δέκα νεαροί σκοτώθηκαν χτες στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με Νιγηριανούς στρατιώτες στο Δέλτα του Νίγηρα, κοντά σε εγκαταστάσεις πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιριών.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Πολικό ψύχος επικρατεί στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για περαιτέρω πτώση του υδράργυρου. Σχολεία, πανεπιστήμια και όλα τα δημόσια κτίρια παρέμειναν κλειστά, οι οδικές αρτηρίες έχουν μετατραπεί σε παγοδρόμια, ενώ στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις, καθώς τα αεροσκάφη είναι καθηλωμένα.

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.- Για δέκατη φορά χτες η τουρκική Δικαιοσύνη (κατ' ευφημισμόν ο όρος) αρνήθηκε την αποφυλάκιση της Κούρδισσας πρώην βουλευτίνας Λεϊλά Ζανά και των Κούρδων πρώην βουλευτών Χατίπ Ντιτσλέ, Ορχάν Ντογάν και Σελίμ Σαντάκ, που επαναδικάζονται για «στήριξη στο αποσχιστικό κίνημα». Οι πολιτικοί παραμένουν φυλακισμένοι από το 1994. Μόλις προχθές, στην επίσκεψη του Ρομάνο Πρόντι εκ μέρους της ΕΕ, σημειωνόταν η «πρόοδος» της τουρκικής κρατικής μηχανής στο ζήτημα των πολιτικών ελευθεριών...

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.- Ο Ραλφ Φρανκ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Κροατία, απέτρεψε χτες με ανακοίνωσή της... την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Κροατίας Στίπε Μέσιτς να ξεκινήσει «μπίζνες» στη Λιβύη, με το επιχείρημα πως η κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι πρέπει να δώσει πρώτα «σοβαρές αποδείξεις πως είναι έτοιμη να σταματήσει τα «όπλα μαζικής καταστροφής»...

ΣΟΦΙΑ.- Η επιχείρηση «Atomic Energy of Canada» πρότεινε να κατασκευάσει στη Βουλγαρία νέο πυρηνικό σταθμό με δύο αντιδραστήρες τύπου CANDU.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Τους 41.000 έφθασαν οι νεκροί από το καταστροφικό πλήγμα του Εγκέλαδου, που κυριολεκτικά, ισοπέδωσε την πόλη Μπαμ, του νοτιοανατολικού Ιράν, πριν από μερικές μέρες. Σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους, δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί και άλλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ