Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ανάλγητη πολιτική με το λαό συνένοχο

Αλλο ένα αντεργατικό πρόσωπο έδειξε ο υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ από το Λαύριο των αγώνων

Σκληρή επίθεση στα λαϊκά και εργασιακά συμφέροντα θα εξαπολύσει από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών, αν βρεθεί στην εξουσία, ο Γ. Παπανδρέου. Η χτεσινή ομιλία του υπουργού Εξωτερικών στο Λαύριο φανέρωσε για ακόμα μια φορά τις πραγματικές του διαθέσεις, αφού και υπεραμύνθηκε των αντιλαϊκών πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι συμμετείχε σ' όλα τα «επιτεύγματά» της και ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει ακόμα πιο ανάλγητη πολιτική.

Μάλιστα, κάνοντας ένα ακόμα βήμα πιο μπροστά, ο Γ. Παπανδρέου «φιλοδοξεί» να μεταθέσει τις ευθύνες των πολιτικών του επιλογών στο λαό, μετατρέποντάς τον σε «συνένοχο» στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα «γεννήσει» η εφαρμογή των αντιλαϊκών επιλογών της πιθανής κυβέρνησής του, χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα τη «συμμετοχική δημοκρατία».

Ο Γ. Παπανδρέου, ξεπερνώντας κάθε όριο, πρόσφερε από το Λαύριο στη νεολαία «ανασφάλιστη δουλιά». Κάλεσε χτες τους νέους ανέργους «αντί να κάθονται και να περιμένουν», να ακολουθήσουν την πρότασή του ώστε να «μπορούν να βρουν δουλιά». (Αναλυτικά γι' αυτή την πρόταση βλέπε σε άλλες σελίδες).

Τις συγκεκριμένες εξαγγελίες, ο υπουργός τις έκανε λίγα λεπτά μετά τη δημαγωγική του «καλημέρα από το Λαύριο των αγώνων της εργατιάς», από «το Λαύριο που ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο», από την «πατρίδα του ελληνικού συνδικαλισμού». Χωρίς ίχνος ντροπής, ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε τα πρωτόγνωρα αντεργατικά του μέτρα, από μια πόλη στην οποία έχει χυθεί αίμα για την κατάκτηση εργασιακών δικαιωμάτων.

Θα 'χει και ο λαός ευθύνη...

Σ' αυτή την προσπάθεια για τη «νέα εποχή», για την αντιλαϊκή πολιτική που θα ακολουθήσει ο Γ. Παπανδρέου «στην παγκόσμια κοινωνία», όπως ξεκάθαρα τόνισε, θέλει το λαό... συνένοχο. Ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών: «Σ' αυτή την παγκόσμια οικονομία εμείς μπορούμε. Μπορούμε, αρκεί να μην αδιαφορήσουμε, αρκεί να πούμε ότι και εμείς όλοι έχουμε ευθύνη ο καθένας μας και όλοι συλλογικά, αρκεί να πούμε ότι ναι, έχουμε επιλογές, αρκεί να πούμε ότι και εμείς συμμετέχουμε, αρκεί να το πιστέψουμε και εσύ μπορείς και εμείς μπορούμε». Στη «συμμετοχική δημοκρατία» του Γ. Παπανδρέου, λοιπόν, θα είμαστε όλοι... υπεύθυνοι για τις πολιτικές επιλογές μιας κυβέρνησης η οποία ως κύριο μέλημά της θα έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Μερικές μόνο από τις πολιτικές σκέψεις φανερώνουν τις πραγματικές του διαθέσεις: «Συμμετοχική δημοκρατία σημαίνει να συναποφασίζουμε. Συμμετοχική δημοκρατία σημαίνει ότι έχουμε δικαίωμα στη δημιουργία, αλλά και ευθύνη για το αποτέλεσμα».

Για τα «επιτεύγματα» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε: «Το έργο ήταν και είναι σημαντικό. Γι' αυτό το έργο όχι μόνο είμαστε συνυπεύθυνοι, είμαστε και περήφανοι». Ουσιαστικά, ο Γ. Παπανδρέου υιοθέτησε όλες τις πολιτικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων του κόμματός του. Συγχρόνως, ο ίδιος στην ομιλία του δεν παρέλειψε να πολώσει και το κλίμα της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, επιχειρώντας να εμφανίσει διαφορές ανάμεσα στους εκπροσώπους του δικομματισμού, οι οποίες περιορίστηκαν σε «κοσμητικά επίθετα», αφού η πολιτική των δυο μονομάχων είναι ίδια και εξίσου αντιλαϊκή.

Να σημειώσουμε ότι ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην επιχείρηση «Ολύμπικ Μαρίν» στο Λαύριο και απαντώντας σε ερώτηση εργαζομένου για το 35ωρο, είπε: «Σε ό,τι αφορά το 35ωρο, θέλω απλώς να τονίσω ότι εδώ χρειάζεται κάποια προσοχή. Σε χώρες όπως η Γαλλία ή άλλες, που έχουν μεγάλες βιομηχανίες, το 35ωρο είχε και μια δυνατότητα: δηλαδή να δοθεί στον εργαζόμενο, να ανοίξει νέες θέσεις εργασίας, αλλά να είναι και ανταγωνιστική η επιχείρηση».

Στη Νίκαια το συνέδριο

Στο «Σπίτι της άρσης βαρών» στη Νίκαια θα διεξαχθεί στις 6 Φλεβάρη το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπως αποφάσισε χτες το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΓ, «θα συμμετάσχουν 4.500 σύνεδροι, οι οποίοι θα αποφασίσουν σχετικά με τις αλλαγές στο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ και το εκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος».

Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνουν κανονικά στις 8 Φλεβάρη και θα πάρουν μέρος τα 150.000 μέλη του ΠΑΣΟΚ και όσοι άλλοι πολίτες το επιθυμούν. Η ψηφοφορία θα γίνει σε κάλπη, η οποία δε θα στηθεί στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης, αλλά σε πνευματικά κέντρα των δήμων, σε πολιτιστικούς συλλόγους και καφενεία.

Στη συνεδρίαση του ΕΓ δε συζητήθηκε το θέμα των ψηφοδελτίων και η πλήρωση των κενών θέσεων.

Σήμερα ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Κώστα Λαλιώτη, τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Κώστα Σκανδαλίδη, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει σε εργαζόμενες γυναίκες στο Περιστέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ