Κυριακή 25 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιδιώκοντας τη συνενοχή του ΟΗΕ

Οι κατακτητές μόνιμα με το φόβο της ιρακινής αντίστασης...

Associated Press

Οι κατακτητές μόνιμα με το φόβο της ιρακινής αντίστασης...
Δύο αξιωματούχοι του Οργανισμού έφθασαν, υπό άκρα μυστικότητα, την Παρασκευή το βράδυ, στο Ιράκ. Σύμφωνα με τις ελάχιστες υπάρχουσες πληροφορίες, θα εκτιμήσουν την κατάσταση που επικρατεί προκειμένου να συντάξουν ενημερωτική έκθεση. Οπως υποστηρίζουν πολλοί ανώνυμοι αξιωματούχοι του Οργανισμού, το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης θα βαρύνει καθοριστικά στη λήψη οριστικής απόφασης από τον ΓΓ για την αποστολή ή όχι επιτροπής στο Ιράκ, η οποία θα εξετάσει τη δυνατότητα διεξαγωγής γενικών εκλογών ενόψει της μεταβίβασης της εξουσίας από την κατοχική διοίκηση στους Ιρακινούς, όπως ζητούν οι θρησκευτικοί ηγέτες των Σιιτών.

Ο Κόφι Ανάν φέρεται να δέχεται ισχυρότατες πιέσεις από το Λευκό Οίκο να αναλάβει ο ΟΗΕ ενεργότερο ρόλο στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας και να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της διατήρησης ισορροπιών ανάμεσα στις εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες του Ιράκ, αν και το σχέδιο αυτής της μεταβίβασης συναποφασίστηκε από την κατοχική διοίκηση και το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο ερήμην του Οργανισμού. Προς το παρόν, τη μεγαλύτερη πίεση του Λευκού Οίκου φέρεται να δέχεται ο ειδικός απεσταλμένος του Κόφι Ανάν για το Ιράκ, Λαχντάρ Μπραχίμι, πρώην ΥΠΕΞ της Αλγερίας και πρώην απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν. Ο Μπραχίμι, μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται να ανθίσταται στις πιέσεις αυτές και να τηρεί τη σιωπηρή απόφαση του Οργανισμού να επανακάμψει με όλα τα προγράμματά του στο Ιράκ, μόνο εφόσον η εξουσία θα έχει περάσει στα χέρια των Ιρακινών, δηλαδή μετά το τέλος του Ιούνη.

Εκτός, πάντως, από τους Σιίτες, που ζητούν γενικές εκλογές επιδιώκοντας να αποτυπωθεί και στη μεταβατική 250μελή Βουλή η πλειοψηφική ισχύς τους, υπέρ της διεξαγωγής εκλογών τάχθηκε, χτες, και ο Αχμάντ Τσαλαμπί, ο «άνθρωπος» της Ουάσιγκτον στο Ιράκ και στο διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο. Η κατάσταση, δεδομένης της συνέχισης των αντικατοχικών επιθέσεων και της όξυνσης της λαϊκής δυσαρέσκειας εξαιτίας της παρατεταμένης μη αποκατάστασης κάθε είδους υποδομής, διαγράφεται δύσκολη για τους κατακτητές που μοιάζουν να αναζητούν «αποκούμπι» και νομιμοποίηση στον ΟΗΕ, που περιφρόνησαν και περιθωριοποίησαν μέχρι σήμερα.


Ε.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ