Παρασκευή 30 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Αυξήσεις τιμών με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης»

Προεκλογικό μποναμά στους φαρμακοβιομήχανους δίνει η κυβέρνηση, ικανοποιώντας τις αξιώσεις τους για ανατιμήσεις στα φάρμακα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να δοθεί, εκτός απροόπτου, στη δημοσιότητα νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται ανατιμήσεις από 2% έως 7% σε περίπου 400 σκευάσματα της κατηγορίας των αντιγράφων. Πρόκειται για αντίγραφα πρωτοτύπων φαρμάκων, τα οποία ανατιμήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, οι τιμές των αντιγράφων καθορίζονται στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων. Ετσι δικαιολογεί η κυβέρνηση τις νέες ανατιμήσεις. Με βάση άλλες πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης απεργάζεται σενάρια αυξήσεων τιμών σε περισσότερα από 1.000 φάρμακα που σήμερα πωλούνται μέχρι δύο ευρώ.

Με πρόσχημα την ενίσχυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και την αποτροπή της αντικατάστασης των «φθηνών» σκευασμάτων με εισαγόμενα ακριβότερα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκρίνει αυξήσεις σε όλα τα φάρμακα που πωλούνται μέχρι 3 ευρώ, ικανοποιώντας έτσι στην πραγματικότητα την πάγια αξίωση των φαρμακοβιομηχάνων. Αυτό που επιχειρείται είναι να περιορίσει τις αντιδράσεις από το ενδεχόμενο σωρευτικών ανατιμήσεων και αφήνει για επόμενο στάδιο, που θα αναλάβει να το υλοποιήσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, τη νέα «φουρνιά». Στην ουσία, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προωθεί νέα λαίλαπα ανατιμήσεων, αυτή τη φορά στο φάρμακο, με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης», σπεύδοντας να δώσει με κάθε τρόπο τα διαπιστευτήριά της στο μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο μεταξύ, οι φαρμακοβιομήχανοι έχουν αποσπάσει την υπόσχεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει για λογαριασμό τους όλες τις αξιώσεις τους, που σε κάθε περίπτωση οδηγούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ