Παρασκευή 30 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Πεδίο σύγκρουσης μεγαλεμπόρων

Γενικόλογη αντίδραση από ΕΣΕΕ και απάντηση ΣΕΛΠΕ για τη σχετική υπουργική απόφαση

Την ακύρωση της πρόσφατης υπουργικής απόφασης για τις προσφορές των εμπορικών καταστημάτων ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Ωστόσο, η ηγεσία της ΕΣΕΕ (η πλειοψηφία της οποίας ελέγχεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ) αποφεύγει - για μια ακόμη φορά - να αναφερθεί συγκεκριμένα στις δικές της προτάσεις.

Για το θέμα παρενέβη και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ). Αποδεχόμενος το ισχύον καθεστώς, δηλώνει ότι η ΕΣΕΕ δεν εκπροσωπεί όλο το λιανεμπόριο και ότι η απελευθέρωση των προσφορών βοηθά τον ανταγωνισμό και τον καταναλωτή. Φτάνει, μάλιστα, να πει ότι στις σύγχρονες κοινωνίες ...«δεν υπάρχει Μεγάλος και Μικρός. Ούτε θηρία που κατασπαράσσουν τους καταναλωτές».

Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι η απόφαση ευνοεί «τα συμφέροντα μιας ολιγομελούς ομάδας του λιανικού εμπορίου». Επισημαίνει ότι με αυτή την απόφαση ενισχύεται «η δυνατότητα παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού, στην οποία επιδίδονται κατά σύστημα κάποιες επιχειρήσεις, με την πολιτική τιμολόγησης των προϊόντων σε πολύ υψηλές τιμές και ταυτόχρονη πραγματοποίηση προσφορών με πολύ δελεαστικές εκπτώσεις». Περιγράφει έτσι μια πραγματικότητα που η ίδια η ΕΣΕΕ επιθυμεί να τη διαχειριστεί και όχι να την αποτρέψει. Κι αυτό γιατί αντιμετωπίζει το ζήτημα των προσφορών από τη σκοπιά του ανταγωνισμού ανάμεσα σε ομάδες μεγαλεμπόρων.

Η υπουργική απόφαση Α4-37/09-01-04 ανανεώνει το καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο οι προσφορές επιτρέπονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, εκτός από τις περιόδους των εκπτώσεων και για ένα χρονικό διάστημα πριν από αυτές, το οποίο προσδιορίζεται κάθε φορά με άλλη υπουργική απόφαση!

Η ΕΣΕΕ αποκαλύπτει ότι είχαν δοθεί «υποσχέσεις» από τον Κ. Κουλούρη, οι οποίες αγνοήθηκαν. Αποφεύγει όμως να αναφερθεί σε αυτές συγκεκριμένα και μιλά αόριστα για «ορθολογική ρύθμιση της αγοράς», αφού κι αυτή επιθυμεί διευρυμένη περίοδο προσφορών. Η τακτική της κρυφής διαπραγμάτευσης επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις καταγγελίες της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων» (στηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ), ότι η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΕΣΕΕ αγνοεί τη θέληση των Εμπορικών Συλλόγων για δραστικό περιορισμό των προσφορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ