Σάββατο 31 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΣΕΛ.-- Σε οκτώμισι χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο «κανίβαλος του Ρότενμπουργκ» (ο 42χρονος Αρμιν Μάιβες) καθώς το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία, ο οποίος ομολόγησε ότι πριν από τρία χρόνια σκότωσε και έφαγε μέλη του Μπρεντ Γιούργκεν Μάες, με τη συγκατάθεσή του. Εφεση κατά της ποινής που επιβλήθηκε στον Μάιβες θα ασκήσει πάντως η Εισαγγελία, όπως ανακοίνωσε μετά το τέλος της δίκης ο εισαγγελέας Μάρκους Κέλερ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Επίσημο αίτημα επανάληψης της δίκης του Μαροκινού φοιτητή Μουνίρ αλ-Μοτασαντέκ υπέβαλαν ενώπιον γερμανικού εφετείου οι συνήγοροι του μοναδικού καταδικασθέντος για συνέργεια στο θάνατο 3.066 ανθρώπων στις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη του 2001 στις ΗΠΑ.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Αυστραλίας αναχώρησε χτες για την πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας στο πλαίσιο προπαρασκευαστικών διπλωματικών επαφών για την πραγματοποίηση νέου γύρου συνομιλιών στο Πεκίνο με επίκεντρο το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι Αυστραλοί διπλωμάτες θα ολοκληρώσουν τις συναντήσεις με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους στις 3 Φλεβάρη.

ΤΟΚΙΟ.-- Σε θανατική ποινή καταδικάστηκε χτες ο 39χρονος χημικός Μασάμι Τσουτσίγια, «στέλεχος» της εξτρεμιστικής αίρεσης «Υπέρτατη Αλήθεια», που το 1995 είχε εξαπολύσει επίθεση με τοξικά χημικά στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο του Τόκιο με αποτέλεσμα 12 νεκρούς και πάνω από 5.000 δηλητηριασμένους που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Αποτελέσματα σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης στην ΠΓΔΜ φέρουν το 73% των ερωτηθέντων να υποστηρίζουν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ έναντι 13% που αντιτίθενται. Επιπλέον, φέρεται πως τη «στρατηγική συνεργασία» ΠΓΔΜ - ΗΠΑ επιθυμεί το 53% των ερωτηθέντων, ενώ κατά τάσσεται το 31%.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Σε ανακατάληψη της δυτικής μεθοριακής πόλης Τάιν και άλλων οκτώ περιοχών που είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο αυτονομιστών ανταρτών της δυτικής επαρχίας Νταρφούρ προχώρησαν χτες τα στρατεύματα του Σουδάν. Προ της ανακατάληψης είχαν προηγηθεί σφοδροί βομβαρδισμοί της σουδανικής αεροπορίας κατά κατοικημένων περιοχών με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο νεκρούς, 15 σοβαρά τραυματισμένους και χιλιάδες νέους πρόσφυγες που έχουν ήδη καταφύγει στο γειτονικό Τσαντ.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Εικοσιπενταθέσιο αεροσκάφος κατέπεσε χτες το απόγευμα σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της νιγηριανής πόλης Λάγος. Οι τοπικές αρχές δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσουν περισσότερα στοιχεία.

ΤΙΦΛΙΔΑ.- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να παρατείνει την παρουσία περίπου 400 στρατιωτικών παρατηρητών του στην περιοχή της Αμπχαζίας μέχρι τις 31 Ιούλη. Παράλληλα κάλεσε τη Γεωργία και την ηγεσία της Αμπχαζίας να «κάνουν τα πάντα προκειμένου να ξεπεράσουν την αμοιβαία δυσπιστία που διακρίνει τις σχέσεις τους».

ΡΩΜΗ.-- Περίπου 1.000 άτομα συνελήφθησαν αυτό το μήνα στα πλαίσια της επιχείρησης «Καθαροί Δρόμοι» ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών. Πέρα από μικροεμπόρους ναρκωτικών, θύματα της επιχείρησης είναι κυρίως μετανάστες.

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Τη σύλληψη άλλου ενός υπόπτου που φέρεται να είναι ανάμεσα στους οργανωτές του τετραπλού μακελειού του Νοέμβρη στην Κωνσταντινούπολη με 63 νεκρούς, ανακοίνωσε χτες ο κυβερνήτης Μουαμέρ Γκιουλέρ. Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «παροχής αμνηστίας» προς τους Κούρδους αυτονομιστές της Τουρκίας, παραδόθηκαν ως τώρα -μόλις - 254 πρώην αντάρτες. Εξάλλου με την αναπομπή δέησης στο μνήμα του Αμπντί Ιπεκτσί, σηματοδοτείται σήμερα Σάββατο η 25η επέτειος από τη δολοφονία του, ανακοίνωσε χτες η γραμματεία του ομώνυμου ελληνοτουρκικού βραβείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2011-08-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-04-11 00:00:00.0)
Συνέχεια της έντασης (2008-04-23 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Κοϊζούμι στη ΛΔ Κορέας (2004-05-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-05-31 00:00:00.0)
Η Πιονγιάνγκ αντιδρά στις κινήσεις του Τόκιο... (2003-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ